Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívka upadla do kómatu, za vše mohl tampon

Jen čtyři hodiny po zavedení tamponu upadla dívenka do komatu - ilustrační foto
20. září 2011 | 14:02

Přežila jen zázrakem. Patnáctiletá dívka po použití menstruačního tamponu málem zemřela. Teď chce Paige Roffey z Essexu všechny ženy varovat před nebezpečným syndromem, který jim hrozí.

"Seděla jsem v nemocnici u dceřina lůžka a plánovala její pohřeb. Lékaři mi totiž tvrdili, že to pravděpodobně nezvládne," svěřila se otřesená matka Sarah (39) britskému serveru Daily Mail.

Kolaps ve sprše

Měl to být den jako každý jiný. Pro rodinu Roffey však bude už navždy patřit k těm nejhorším v jejich životě. Patnáctiletá Paige, která zrovna menstruovala, zkolabovala náhle ve sprše. Nebezpečný Syndrom toxického šoku jí způsobil hluboké kóma.

Po přemnožení bakterie s názvem Zlatý stafylokok u ní došlo k otravě krve. Následoval okamžitý převoz do nemocnice. Tam lékaři vyděšenou matku upozornili, že jde o velmi vážný stav a dcera se nemusí už vůbec probrat.

Skončilo to happyendem

Tak daleko to přitom nemuselo dojít. Paige se necítila dobře už den před tím. Zvracela, byla slabá. V nemocnici ale usoudili, že jde o obyčejnou virózu a poslali ji domů. Její organismus se ještě snažil s množící se bakterií bojovat. Po pár hodinách však přišel kolaps.

I přes nepříznivé prognózy lékařů nakonec vše dobře dopadlo. Stav dívenky se naštěstí zlepšil. Po dvou dnech se probrala z kómatu a po dalších deseti už byla schopná opustit nemocnici. Nyní se i s matkou snaží v kampani upozornit na potenciální nebezpečí spojené s používáním tamponů.

Strašák jménem Syndrom toxického šoku

Velmi závažné onemocnění je do souvislosti dáváno především s užíváním menstruačních tamponů. Postihnout ale může kohokoliv, včetně dětí. Ve více jak polovině případů se však vyskytuje u dívek a žen během menstruace, popř. krátce po ní. Častěji pak u žen mladších třiceti let. U dospívajících pak až přes 90 % případů souvisí právě s použitím tamponů.

Syndrom toxického šoku se neobjevuje příliš často, má však bohužel poměrně vysokou úmrtnost. Statistiky prozrazují, že mezi roky 1983 – 1996 se u nás vyskytlo  celkem 35 případů, mezi lety 2000 – 2009 to bylo 30 případů, nejvíce pak v roce 2007, kdy jich bylo hlášeno 8. Loni bylo nahlášeno 7 případů. (Zdroj SZÚ)

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.