Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Malých Otesánků v Česku přibývá. Co s tím?

Pozor na to, co vaše dítě jí...
Pozor na to, co vaše dítě jí...  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Eva Fraňková, Iva Dvořáková, mivrk - 
2. září 2011
16:18

Zakulacuje se vašemu malému školákovi bříško? Přijdou vám naducané tvářičky a ruce pokryté tukem u dětí roztomilé? Jestli jste přesvědčeni, že z tloušťky vaše dítko časem vyroste, jste na omylu a zbystřete. Z obézních dětí totiž ve valné většině vyrostou také tlustí dospělí. Tukové buňky se vytvářejí do dvou až tří let věku a jejich počet v průběhu života neklesá, naopak. Při velkém nadbytku jídla a nedostatku pohybu tukové buňky jen přibývají…

Jestli nechcete mít doma Otesánka, je potřeba dodržovat při stravování základní pravidla. Zapamatujte si, že strava pro děti má být pestrá a má obsahovat všechny základní živiny, tedy sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy a minerální látky.

„Pro podporu trávení, vstřebávání živin a dobrý imunitní systém je důležité zařazovat do dětského jídelníčku také živiny, jako jsou vláknina, prebiotika a probiotika. Najdete je v celozrnných obilovinách, mléku, ovoci, zelenině, červeném mase a mořských rybách, které by měly být zařazovány do jídelníčku pravidelně,“ říká dětský obezitolog Zlatko Marinov.

Důležitý je i pitný režim

Naopak neplnohodnotné potraviny, tedy cukrovinky, uzeniny, smaženiny či sycené tekutiny dětské tělo nepotřebuje a mělo by je konzumovat jen občas. Důležité je taky rozdělit ratolestem stravu do 5 dávek v průběhu dne. Rodiče by neměli zapomínat ani na pitný režim. Dítě by mělo vypít minimálně 1,5 litru tekutiny denně a to především dopoledne.

„Pro děti jsou nevhodné sycené nápoje a džusy, které jsou energeticky hluché a dětskému tělu z výživového pohledu nic nepřinášejí. Ideální je pít neperlivou vodu, neslazené ovocné čaje a ředěné sirupy,“ doporučuje obezitolog Marinov.

Jaké nemoci způsobuje obezita

Obezita je civilizační onemocnění, které přináší řadu vážných zdravotních potíží. Jen v Evropské unii nyní trpí přes 20 000 obézních dětí cukrovkou, 400 000 vykazuje vyšší hladinu cukru v krvi ( tzv. předcukrovkový stav).

Přes milion obézních dětí má známky kardiovaskulárního onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Tyto poruchy a nemoci bývaly dříve typické až pro pacienty ve věku babiček.

Jak by měla vypadat vyvážená dětská strava

Snídaně: K snídani odborníci na výživu doporučují dát dětem potraviny, díky kterým se budou moci během dopoledne soustředit na vyučování a přemýšlet. To zajistí jídlo s větším obsahem sacharidů a lehkou stravitelností. Příklad: Celozrnné snídaňové cereálie s porcí mléka nebo celozrnné pečivo s lučinou a ovocný jogurt. Pozor! Dohlédněte na to, aby dítě snídani nikdy nevynechalo. V případě vynechání snídaně dochází k rozvoji takzvaného zásobního metabolismu, který vede k nežádoucím zásobám tuku a rozvoji obezity.

Přesnídávka - Příklad: Ovoce nebo zelenina, tmavé celozrnné pečivo, mléčný jogurtový nebo tvarohový výrobek, kvalitní krůtí či vepřová baby šunka.

Oběd - Příklad: Kuřecí či hovězí vývar, plátek libového masa, brambory nebo rýže, salát.

Svačina - Příklad: Banán, jablko, jogurt, tvaroh nebo jogurtový nápoj.

Večeře - Příklad: Zeleninové a těstovinové saláty, ryby, nízkotučný sýr, ořechy, luštěniny, kvalitní maso a mořské ryby.

Tloušťka trápí 25 procent našich dětí

Bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová říká, že v Evropě žije 22 milionů dětí s nadváhou. „Číslo se každým rokem zvyšuje o dalších 400 tisíc,“ říká. A ani u nás to není o nic lepší. Více než dvacet procent českých dětí ve věku 6 až 12 let trpí nadváhou a mezi třinácti až sedmnáctiletými má nadměrnou hmotnost 13 procent.

Správná váha: Dítě 140 cm vysoké by nemělo vážit více než 40 kg. (Od výšky dítěte v cm odečtěte 100 a dostanete horní hranici dětské normální váhy.) Nadváhu stanoví pediatr podle tabulek.

Hubnutí dítěte: Podle odbornice na výživu Václavy Kunové nesmí děti držet jednostrannou dietu. „Měly by jíst potraviny bohaté na bílkoviny a chudší na tuky - tvaroh, jogurt, bílé maso,“ vysvětluje Kunová a dodává, že energetický příjem by neměl klesnout pod 5000 kJ a dítě by mělo shazovat asi 0,5 kg týdně, ne víc. „Navštívit dietologa se doporučuje tehdy, když rodiče mají pocit, že vše dělají správně a dítě nehubne,“ radí Kunová.

anka ( 2. září 2011 22:32 )

deti nevychovava televize.....ale jejich rodice a rodina....

qwertina ( 2. září 2011 19:36 )

gogo ( 2. září 2011 18:23 )

A proč by nepřibývali ... Ze všech médii jsou naváděni aby si "užívali" ... V řadě TV programů se jen oslavuje vaření, pečení, smažení... Již nejíme abychom žili. Dnes žijeme abychom žrali ... A moc nepřemýšleli... To se nedoporučuje...

fraszna ( 2. září 2011 16:59 )

Rodicia ! Neprehanajte to z jedlom pre vase deti ! Verte ze ak budu (tucne) tak vam za to v buducnosti dakovat urcite nebudu !

vlk69 ( 2. září 2011 16:49 )

 taky aby ne, když nebyl internet a činky pro nás měly cenu zlata, alespoň základ stavby těla jsme měli, svaly mají paměť a teď? prodával jsem posilovací věž a a ni za 5000,- se mi nikdo neozval, ale to kdybych měl nový typ mobilu, to by se i šestnáctky snažily mě vytáhnout do kina

Zobrazit celou diskusi