Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chůze naboso: Balzám pro nohy i duši

25. srpna 2011 | 14:41

Milujete lodičky na jehlách, žabky, tenisky, baleríny..., ale vaše nohy ocení, když je sem tam zujete a projdete se bez bot. Posílí vám to svaly, dodá energii i dobrou náladu.

I když se obuvníci snaží vytvořit co nejlepší obuv, nikdy nevyrobí tu ideální. Každá noha má totiž specifický tvar a je těžké se jí přizpůsobit. Boty nás sice chrání, ale díky nim některé svaly leniví, ochabují, vytvářejí se otlaky a deformace. Alespoň během léta se snažte chodit co nejčastěji naboso. Reflexní terapeuté manželé Patakyovi doporučují „vyvenčit“ chodidla třikrát týdně pět minut.

Masáž zadarmo

Pokud vás často bolí nohy, trpíte borcením klenby nebo máte ploché nohy, naordinujte si chůzi po drobných oblázcích, větvičkách nebo písku. Tím, jak se holá chodidla dotýkají nerovností a musí je vyvažovat, se stimulují svaly, které v botách odpočívají, a zároveň se tak masírují akupresurní body, kterých je na chodidle spousta. Záleží ale také na tom, po jakém povrchu se procházíte. Nemá smysl chodit bez bot po chodníku, dlažbě nebo parketách, ale členitý povrch (v lese, na louce, na zahradě…) je pro nohy balzám. To potvrzuje i výzkum Samuela B. Shulmana, který tvrdí, že v zemích, kde lidé boty příliš nenosí, se u populace téměř neobjevují ploché nohy a je tu i menší výskyt nožních plísní a infekcí způsobených nedostatkem kyslíku v uzavřené obuvi.

V plážovém písku je vašim nohám nejlépe
Autor: profimedia.cz

Trénink od léta

Ideální čas, kdy začít s chůzí naboso, je léto. „Nejlépe ráno a v rose.

Chůze naboso je pro vaše nohy balzám
Autor: profimedia.cz
Podobně jako při otužování je třeba začít postupně od léta a plynule přejít přes podzim a zimu. Venku můžete chodit bosé i ve sněhu a mrazu. Celá procedura je jednoduchá. Chvilku běhejte nebo choďte bosí a pak chodidla očistěte od hrubých nečistot, zabalte do tlustých ponožek a obujte do bot,“ radí Patakyovi. Podle nich je taková chůze nejlepší reflexní terapie, která nejen stimuluje vnitřní orgány, ale i imunitu a zlepšuje psychický stav.

Speciální chodníčky

V některých evropských zemích existují speciální parky, kde si návštěvníci můžou uložit boty do úschovny a procházet se v písku, po kamenech, v tekoucím ledovém potoce, po ohoblovaných kladinách, šiškách nebo například v bahně. U nás se taková speciální stezka chystá u Valtic na Břeclavsku. Povede jak na české straně hranic, tak v Rakousku a měla by mít patnáct tematických zastávek. Pokud se ale nemůžete dočkat a chcete si zdravou chůzi vyzkoušet už teď, vyrobte si svůj vlastní chodníček. Vystlat ho můžete senem, kamínky, pískem…

 

S čím vám pomůže:
* s látkovou výměnou
* uvolní psychické bloky, emoce i stres
* zvýší imunitu
* v létě ochladí přehřátý organismus
* zlepší činnost srdce i krevní oběh
* zbaví vás plochých nohou
* pomůže narovnat prsty a zabrání jejich deformaci

Pozor na rizika

Než vyrazíte bosky ven, podívejte se pořádně, kam šlapete, protože střep, hřebík nebo i ostrý kámen pro vaši botu není žádný problém, ale pro holou nohu představuje vážné nebezpečí.

Autor: vin, Kbak