Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pánové, jak si stojíte? Poruchou erekce trpí milion českých mužů

Problémy s erekcí komplikují vztah
24. srpna 2011 | 15:42

Víte, že v České republice se s poruchami erekce potýká asi jeden milion mužů? První potíže se mohou objevit už kolem 30. roku věku. Časté poruchy erekce má více než polovina mužů nad 50 let. A přesto je většinou vůbec neřeší. Buď z toho důvodu, že jim pojem erektilní dysfunkce nic neříká, nebo proto, že se stydí.

Přestože mnoho mužů má se ztopořením problém, více než třetina z nich neví, co se s nimi děje. To vyplynulo z výzkumu agentury STEM/MARK. Přitom tato nejčastější porucha erekce může poukazovat na celou řadu vážnějších onemocnění jako cukrovka, epilepsie, ischemické choroby srdeční a další. „Muži nechtějí o svých potížích s erekcí mluvit,“ říká sexuolog MUDr. Martin Hollý a doplňuje: „Setkal jsem se pouze s malým procentem mužů, kteří sami vyhledali odbornou pomoc. Většinou je k návštěvě ordinace přesvědčila partnerka.“

Hollý doporučuje navštívit včas praktického lékaře nebo sexuologa. „Dnes lze léčit až 95 % případů ztracené nebo narušené erekce. Ke spokojenému životu muže i jeho partnerky neodmyslitelně patří i jejich intimní soužití,“ tvrdí sexuolog Hollý.

Erekce v číslech

  • Kolem 80 % lidí, kteří se setkali s poruchou erekce, o tom nikomu neřeklo. Stydí se, neléčí se, straní se sexu…
  • Přes 40 % můžu uvádí, že nemá odvahu svěřit se lékaři.
  • Pouze každý desátý muž vyhledá lékařskou pomoc.
  • Naprostá většina (přes 60 %) mužů nakupuje anonymně přípravky pro podporu erekce a afrodiziaka na internetu.
  • graf erekce
    Autor: Infografika Blesk

Léky na zlepšení erekce

Na internetu se prodává celá řada nejrůznějších přípravků na podporu erekce a zvýšení chuti na sex. Bohužel často se jedná o neúčinné produkty, někdy i zdraví škodlivé. „Účinné léky na problémy s erekcí jsou pouze ty, které předepíše lékař,“ tvrdí urolog Viktor Vik.

Kteří muži odmítají léčbu

Léčbu mohou odmítat muži, kteří jsou nemocní, unavení nebo stále ve stresu. Ti nemají na sex ani pomyšlení. „Roli také hraje to, když partnerka na sebe nedbá a není přitažlivá,“ domnívá se sexuolog Zlatko Pastor. Podle něj se také léčit nechce muž se sexuální úchylkou, ten, koho sex už nebaví, a homosexuál.

Jak má žena na potíže s erekcí reagovat?

Určitě by problémy neměla zesměšňovat. Při milování by měla přijít s návrhem i jiných sexuálních praktik, např. orálním sexem, aby neměl muž pocit, že už je úplně k ničemu. „Žena by měla s mužem o potížích mluvit s pochopením a snažit se mu pomoci tak, že si vyhledá o erektilní dysfunkci informace a nasměruje partnera k lékaři,“ vysvětluje Pastor.

Léčba

• tablety, jako je viagra

• podtlakové erekční přístroje

• psychoterapie

• aplikace speciálních injekcí

• aplikace penilní protézy (umělá náhrada topořivé části)

Co je to ED?

Erektivní dysfunkce je neschopnost dosažení a udržení dostatečně dlouhé a pevné erekce. O erektivní dysfunkci se jedná, pokud provází každý třetí pokus o pohlavní styk a komplikuje tak sexuální život partnerů.

Autor: ida