Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Máme seznam látek, které ničí zdraví!

Kontrolovat složení potravin při každém nákupu by se mělo stát samozřejmostí
19. srpna 2011 | 05:00

Ničí mozek, způsobují těžké ekzémy a můžou i odstartovat rakovinu. Ale ládujeme je do sebe den co den! Nikdo nás totiž nevaruje. Zatímco na krabičkách cigaret je jasně napsáno, že kouření může zabíjet, na potravinách najdete jen údaje, ve kterých se vyzná leda tak odborník. Přesto jsou účinky barviv, emulgátorů, konzervantů, tedy "éček", často stejně vražedné.

Dobrovolně hrajeme sami se sebou ruskou ruletu. Některá »éčka« se totiž dokážou v těle dlouhodobě hromadit. A pak udeří! Výsledkem jsou poškozené ledviny, těžké ekzémy nebo dokonce zhoubný nádor. To, že můžou nastartovat nejrůznější alergie nebo podpořit dětskou hyperaktivitu, by se pak už mohlo jevit skoro jako nepodstatná maličkost. Blesk má seznam nejnebezpečnějších látek a pro čtenáře z nich udělal praktický tahák na nákupy! Stáhnout si ho můžete zde! Vyplatí se sledovat, co přesně obsahují potraviny, které kupujete!

Pořád nejste přesvědčeni o nebezpečí některých těchto látek? Tak pečlivě čtěte: O aspartamu, který se na obalech skrývá pod označením E 951 a používá se jako náhradní sladidlo, se původně uvažovalo jako o bojové zbrani! Stejně nebezpečná je i látka E 621, jinak také glutamát. Ve velkém množství mohou poškozovat mozek. „Otravují nervovou soustavu, způsobují Alzheimerovu chorobu a přispívají ke stařecké demenci,“ potvrzuje odbornice na biomedicínu Anna Strunecká.

Těžké alergie, svědivé vyrážky, bolesti břicha, zvracení

Důvod, proč výrobci potravin tyhle chemikálie používají, je jednoduchý. Zlepšují vzhled, zvýrazňují chuť a prodlužují trvanlivost potravin. Jenže málokdo asi dá přednost kráse zboží před svým zdravím. Obrana je přitom jednoduchá. Důkladně si číst etikety u všech výrobků, kterými plníme nákupní košíky a žaludky. Nezbytné je to hlavně u potravin kupovaných pro děti.

Je s podivem, kolik leckdy obsahují chemie v podobě konzervantů, barviv a zvýrazňovačů chutí. To jsou látky, kvůli kterým pak děti trpí nejrůznějšími alergiemi nebo hyperaktivitou. To potvrzuje i doktorka Tereza Vrbová, autorka knihy Víme, co jíme. „Děti snědí daleko víc potravy na každý kilogram své váhy, proto musí být rodiče v důsledku výběru potravin mnohem opatrnější,“ říká Vrbová.

Některá "éčka" totiž můžou odstartovat u dětí alergie nebo zvýšit hyperaktivitu. Navíc se ale podle ní stále přichází na další a další negativní účinky "éček". „Pořád ještě nevíme, co všechno můžou tyto látky v našem těle způsobit. Studie jsou zastaralé a byly prováděny na zvířatech,“ říká doktorka Vrbová. Přitom v nejzávažnějších případech můžou být "éčka" spouštěčem rakoviny. Přímou souvislost s rakovinou dokazují některé studie u dusitanů nebo sacharinu, který se používá místo cukru.

Co jsou "éčka"?

Jde o barviva, emulgátory, konzervanty, tavicí soli, sladila a ostatní přídatné látky, jež se objevují i v potravinách, u kterých byste to nejspíš nečekali. Uměle vylepšují vlastnosti potravin jako strukturu, barvu, chuť i vůni a prodlužují jejich trvanlivost. Kromě cukrovinek, instantních polévek, zmrzlin, bonbonů a limonád je najdete taky v obyčejném pečivu, mléce, sýrech nebo jogurtech!

Autor: jip, efr