Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 věcí, které umí jenom slunce

Počasí nám tohle léto moc nepřeje. Využijte proto slunečných dnů a vyrazte ven.Vaše tělo to ocení.
24. srpna 2011 | 10:00

Po deštivém počasí tu zase máme léto. Podle meteorologů ale dlouho nevydrží, proto si užívejte slunečných dnů naplno! O slunci se často mluví jako o nepříteli, jehož paprsky jsou pohromou pro naši kůži. Když to ale s opalováním nepřeženete, může vám slunce prokázat velkou službu! Odbourává stres, snižuje cholesterol v krvi, chrání před cukrovkou, rakovinou tlustého střeva a pomáhá při lupénce.

Americký dermatolog Michael Holick se více než třicet let zabýval výzkumem vitaminu D, jehož zdrojem jsou právě sluneční paprsky. Vloni shrnul svoje poznatky do knihy s názvem Léčivá síla slunce a vitaminu D.

A co v knize říká? Třeba to, že lidé žijící ve vyšších nadmořských výškách a trpící nedostatkem vitaminu D více umírají na rakovinu tlustého střeva, prostaty, prsu a vaječníků. Nebo že obyvatelé slunečného Středozemí mají větší chuť na sex. A co dalšího s námi slunce dělá?

1. Mírní stres a únavu

Díky paprskům tělo lépe vstřebá tkáněmi kyslík, a tak dochází k lepšímu využití energie, což odstraňuje celkovou únavu. Díky serotoninu, takzvanému hormonu štěstí, se zase cítíme spokojení.

2. Zpříjemňuje spánek

V létě vstřebáváme nižší hladinu hormonu melatoninu, který způsobuje, že se cítíme odpočatí a svěží. Proto nám stačí spát kratší dobu. Probouzení do sluncem prozářeného dne je navíc mnohem příjemnější.

3. Reguluje hladinu cholesterolu

Slunce mění cholesterol a ergosterol ukrytý hluboko v tukových žlázách pod kůží na zdraví prospěšný vitamin D. Naopak v zimě se hladina cholesterolu zvyšuje.

4. Posiluje imunitu

Při pobytu na slunci se zvýší množství i aktivita bílých krvinek, a to až na dobu tří týdnů. Zvyšuje se také produkce protilátek, které pomáhají ničit nebezpečné viry způsobující infekce.

5. Snižuje vysoký krevní tlak

Slunce zahřívá kůži a tím zvyšuje krevní oběh, cévy a kapiláry se rozšiřují a díky tomu může klesnout příliš vysoký tlak, který patří mezi časté civilizační choroby.

6. Nabíjí energií

Taky máte pocit, že v létě zvládáte mnohem víc a cítíte se méně unavení? Může za to hlavně více světla, které vyvolává dobrou náladu. Teplé počasí láká k tomu, jít se po práci projít do přírody, vyjet si na kole nebo grilovat s přáteli.

7. Chrání před rakovinou

Lidé, kteří se rádi a rozumně vystavují slunci, trpí méně rakovinou prsu, tlustého střeva, močového měchýře a žaludku. Se sluněním to ale nepřehánějte a používejte ochranný UV faktor, abyste si nepřivodili rakovinu kůže.

8. Zvyšuje plodnost

Slunce snižuje hladinu hormonu melatoninu, který potlačuje plodnost. To znamená, že ženám se častěji daří otěhotnět právě v létě. Slunce zároveň prodlužuje dobu plodnosti a páry také mívají větší chuť na sex díky prokrveným pohlavním orgánům.

9. Prospívá kostem

Vitamin D, který získáváme ze slunce, působí na zdraví kostí. Tělo díky němu dokáže vstřebat až 30 % veškerého vápníku. Pokud máme nedostatek "déčka", tělo si vezme jen 10 % vápníku, zbytek je nevyužitý.

10. Chrání před cukrovkou

Výzkum doktora Holicka prokázal, že mají-li děti dostatek vitaminu D (ať už vstřebaného ze slunce nebo ve formě výživového doplňku), trpí méně diabetem v dospělosti.

Autor: Eva Fraňková, ljšk