Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ženské trable: Zatočte s mykózou už navždy!

18. srpna 2011 | 14:03

Pokud jste prožila léto u vody mohla postihnout i vás: Vaginální mykóza. Nepříjemný problém, který ale lze úspěšně řešit. Víme jak!

Odhaduje se, že alespoň jednou za život potrápilo nepříjemné svědění, pálení a výtok asi 75 procent žen, polovině z nich opakovaně a pěti procentům se vaginální mykóza vrací chronicky. Zjistily jsme největší rizika, která tuto nemoc spouští.

Mykóza je diagnóza, která se určuje poměrně snadno třeba na principu číncké medicíny. V 90 procentech případů je poznat na stavu jazyka. Hned  nad špičkou bývá zarudlý a u kořene je pak bílý nebo nažloutlý povlak, často jsou také po okrajích jazyka otlačené zuby.

Čínská medicína se na mykózu dívá komplexně. Pomocí bylinných směsí pomáhá odstraňovat podhoubí - prostředí, které mykózy živí. Zbavuje slezinu vlhka a žaludek překyselení.

Pohoda v bazénu
Autor: profimedia.cz
Horko a vlhko je ráj pro kvasinky

Svědivý pocit, který mykózy provází, je nejhorší v noci. Můžou za něj kvasinky rodu Candida albicans. Samy o sobě žádné potíže nezpůsobují, ale pokud se naruší rovnováha poševní sliznice, dají se do „díla“ a začnou bujet. A rovnováhu obvykle narušuje teplé a vlhké počasí, nadměrné pocení, spodní prádlo z umělých materiálů, hodně cukru v jídelníčku, špatná hygiena nebo koupání v zabahněném rybníku.

Podhoubí na množení mykóz si také vypěstujeme stravou. Největší problém představují sladkosti a pečivo z bílé mouky. To podle čínské medicíny podporuje vznik vlhka ve slezině a překyselení žaludku. Vlhko ve slezině způsobují kromě pečiva a sladkostí i mléko či mléčné výrobky.

Tanga k mykóze jen přispívaji
Autor: Shutterstock

Rady nad zlato proti mykóze:

1. Nenoste tanga ani těsné džíny
V úzkých kalhotách sice vypadáme šik, ale příliš těsné oblečení způsobuje zánět intimních partií. Stejně jako silonky, které narušují vaginální prostředí. Zapomenout můžete i na tanga. Při jejich každodenním nošení se snadno přenášejí bakterie, jež způsobují nepříjemné záněty a někdy i bolesti při močení. Naštěstí už jsou dnes módní i širší kalhotky, které vypadají dobře a neničí vám zdraví. Vybírejte si bavlněné.

2. V koupelně buďte opatrná

Pokud trpíte na mykózy, nahraďte horkou koupel ve vaně sprchováním chladnější vodou. Pozor na vlhké ručníky, žínky a houby – jsou podhoubím pro kvasinky. Nepoužívejte tekutá parfémovaná mýdla. Ideální jsou speciální pěny a sprchové gely určené výhradně pro intimní hygienu.

3. Koupejte se, ale…
Plavání v rybnících plných zeleného porostu je nebezpečné. Jenže rizikové jsou i akvaparky a bazény s chlorovanou vodou. Ta je sice čistá, ale vysoký obsah chloru ve vodě narušuje přirozené pH pochvy. Řešením je užívat před vstupem do vody tampony.

4. Měňte plavky
Schnoucí plavky přispívají k pocení, mění pH v pochvě, a můžou navíc způsobit podchlazení pánve, které sníží její prokrvení. Imunitní systém pak nedokáže v pochvě udržet rovnováhu bakterií. Mokré plavky jsou ráj pro kvasinky, které mykózu způsobují.

Sladké koblihy
Autor: archiv firmy
5. Pozor na milování na pláži
Kdo by netoužil pomilovat se na břehu moře. Jenže na písku je riziko, že se vám bacily a bakterie dostanou i do nejintimnějších míst a spustí vaginální infekci.

6. Vyhněte se sladkostem

Milujete dorty, koblihy a pochoutky plné cukru? Jenže kvasinky také. Vynechejte v období zvýšeného rizika vaginální mykózy sladká jídla a dodržujte pitný režim.

7. Zapomeňte na parfémování
Při mykóze máme tendenci používat voňavá mýdla a důkladně se mýt. Jenže parfémované výrobky dráždí. Nepoužívejte ani barevný a voňavý toaletní papír a vložky. Poševní rovnováha je velice křehká, a v tomto případě méně znamená více. Pokud se problémů nemůžete zbavit, navštivte lékaře. Ten předepíše tablety vám i vašemu partnerovi, který může kvasinkovou infekci přenášet.

8. Podpořte imunitu
Problémem je, že řadě žen se vaginální mykózy často vracejí. V takovém případě obvykle nestačí pouze léčba antimykotickými a antibiotickými přípravky, ale je potřeba podpořit také imunitní systém. Jednou z metod, která se v tomto případě osvědčuje, je takzvaná enzymoterapie, neboli podpůrná léčba enzymovými léky.

9. Zachrání vás chytrá houba

Pokud dáváte přednost přirozenému a především přírodnímu léčení, pak si můžete vybrat chytrou houbu. Jedná se o zcela přírodní látku Pythium oligandrum, unikátní český patent. Chytrá houba je predátor, který parazituje na kvasinkových či plísňových mikroorganismech. Živí se jimi, čímž je v podstatě zneškodní, a následně zmizí spolu s přirozeným procesem
regenerace pokožky.

Co může pomoct:

Autor: Majka Vinická, lesk.sk, Kbak