Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Příběh Zdenky Kopečkové: Doktor ve mně nechal špachtli!

24. srpna 2011 | 06:00

Lékařské omyly bývají u nás zatím často přehlížené. Paní Zdenka Kopečková si však následky zanedbání při operaci nenechala líbit. Tento případ skončil u soudu.

Většina pacientů nikdy nesebere odvahu a nepokusí se s lékařem, nebo dokonce s nemocnicí soudit. Bojí se totiž, že nad obřím zařízením nemůže „obyčejný“ člověk nikdy vyhrát. Zdenka Kopečková to riskla a zažalovala nemocnici v Ivančicích na Brněnsku.

Nástroj, který snadno přehlédnete

Důvod, proč se s nemocnicí soudí, je osmadvaceticentimetrový chirurgický nástroj, takzvaná špachtle. Tu totiž chirurgové při gynekologickém zákroku v těle Zdenky Kopečkové zapomněli. Na celých pět měsíců. „Všechno mi to strašně komplikovalo, měla jsem velké bolesti, a to všechno v době, kdy jsem se starala o manžela po mrtvici,“ přiznala žena. Nepomohly jí ani prosby, aby jí lékaři udělali rentgen. Ti jí prý vysvětlili, že je zbytečné nechávat se znovu ozářit. V pořádku nebyla ani několik týdnů poté, co špachtli objevili a vyndali. „Pořád se z toho nemůžu vzpamatovat. Nemůžu spát a myslím na to, co všechno se mohlo stát, když jsem měla nástroj v těle,“ říká Zdenka Kopečková. A jak se hájil obžalovaný primář? „Za operaci mám zodpovědnost, ale v mnoha ohledech jen organizační a formální. Nemůžu jít počítat nástroje. Ten nástroj někomu vyklouzl. Nenahmatal jsem ho, protože je kluzký. Obecně ho nemám rád, kvůli svému tvaru se v těle lehce přisál,“ popsal u soudu.

Zdena Kopečková vypovídala v pondělí u soudu se zdravotníky, kteří v jejím těle zapomněli špachtli!
Autor: Ondřej Požár

Šrámy na těle i duši

Problém není jen to, že lékaři udělali chybu, nakonec to se může stát každému. Ale způsob, jakým se k celému problému postavili, je strašný. Nejdřív se pacientku snažili podplatit a pak se tvářili, že za nic nemůžou. „Mám kvůli tomu do dnešního dne obrovské psychické problémy. Jsem stále pod medikamenty. Kromě instrumentářky, která za mnou přišla s omluvou při jedné z mých hospitalizací, se mi nikdo z nemocnice neomluvil. Pan primář mi zavolal jen proto, aby mi řekl, že mi ,pěkně děkuje‘ za publicitu celého případu,“ vypráví smutně pacientka, která čeká na to, až soud její případ vyřeší a uzavře.

 

Nedejte se!

Pokud máte špatnou zkušenost s lékařem, nemá cenu si stěžovat u jeho nadřízeného. Vedení nemocnice většinou udělá všechno pro to, aby svého zaměstnance krylo a případ se smete ze stolu. Kam se tedy obrátit, pokud si chcete na lékaře nebo nemocnici stěžovat?

* Napište přímo Ministerstvu zdravotnictví ČR, které by se mělo stížností zabývat. Jeho internetové stránky jsou www.mzcr.cz.

* Pomoct by vám měl také Svaz pacientů České republiky. Více informací na www.pacienti.cz.

* Vaše problémy by také měla řešit Česká lékařská komora, jejíž web najdete na www.lkcr.cz

Autor: Majka Vinická, Kbak