Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Luxusní nemocnice? Zacházeli se mnou jako se zvířetem!

V placené nemocnici lepší servis? Ani omylem!
22. srpna 2011 | 06:21

Mají lékaři svou profesi jako poslání, nebo nás berou jen jako kus masa, za který si u pojišťovny udělají čárku? Samozřejmě, jak kteří. Zkušenost čtenářky z luxusní pražské kliniky jim ale právě nelichotí.

Mirce těsně před čtyřicítkou gynekoložka oznámila, že má v děloze obří myom, který se rychle zvětšuje a doporučila operaci. Mirka sice není žádný strašpytel, ale z nemocnic má respekt, proto se rozhodla nechat si zákrok udělat na prestižní pražské soukromé klinice.

Není všechno zlato, co se třpytí

Prostředí nemocnice bylo luxusní a se státními zařízeními se nedalo srovnat. Ale… „Už předoperační vyšetření a konzultace mě měly varovat, že není něco v pořádku. Lékař se vůbec nenamáhal mluvit na mě a choval se, jako bych v ordinaci vůbec nebyla. Snažila jsem se pochytit alespoň nějaké informace z toho, co říkal sestře,“ vypráví nepříjemnou zkušenost Mirka. Nikoho nezajímalo, že se zákroku bojí, že vůbec neví, jak bude probíhat, jestli je nebezpečný ani co se s ní bude dít. Vystresovaná žena si samozřejmě představovala to nejhorší. Jenže kdo by měl odvahu a sílu se v situaci, kdy si na vás chirurg „brousí nůž“, vyptávat. Neměla ji ani Mirka, a tak šla na zákrok vyděšená, ale odevzdaná svému osudu.

Jako houska na krámě

Křeče v břiše vás mohou na dlouho paralizovat.
Autor: Thinkstock.cz
„Vzbudila jsem se se strašnými bolestmi. Jako by mi někdo trhal na kousky celé břicho. Ale jsem bojovnice, takže jsem se snažila vstát z postele hned, jak mi to sestra řekla, poctivě si ránu sprchovat a poslouchat jako vzorný pacient. Že sestry jsou trochu nervózní a podrážděné, jsem si zvykla a chápala to. Jenže to nebylo nic proti chování lékařů. Během kontrol na pokojích se na mě nikdy nepodívali a vždycky mluvili jen k sestrám nebo ke kolegům. Jako bych tam ani nebyla. Vyvrcholilo to tím, že mi bez varování z rozbolavělého těla jeden z lékařů začal tahat něco, co vypadalo jako krvavý kus hadru. Nevěděla jsem a dodnes nevím, co to bylo. Strašně to bolelo, a když jsem zasyčela bolestí, jen mě okřikl, ať nevyvádím. Modlila jsem se, abych šla co nejdřív domů. Připadala jsem si jako onuce, která místním odborníkům nestojí ani za pohled,“ uzavírá své vyprávění Mirka. Zákrok jí zřejmě lékaři udělali opravdu dobře a z medicínského hlediska jim nebylo co vytknout. Ale během své práce zřejmě zapomněli, že mají před sebou člověka, ne věc.

 

Nedejte se!

Pokud máte špatnou zkušenost s lékařem, nemá cenu si stěžovat u jeho nadřízeného. Vedení nemocnice většinou udělá všechno pro to, aby svého zaměstnance krylo a případ se smete ze stolu. Kam se tedy obrátit, pokud si chcete na lékaře nebo nemocnici stěžovat?

* Napište přímo Ministerstvu zdravotnictví ČR, které by se mělo stížností zabývat. Jeho internetové stránky jsou www.mzcr.cz.

* Pomoct by vám měl také Svaz pacientů České republiky. Více informací na www.pacienti.cz.

* Vaše problémy by také měla řešit Česká lékařská komora, jejíž web najdete na www.lkcr.cz

Příště: Příběh Zdenky Kopečkové: Doktor ve mně nechal špachtli!

Autor: Majka Vinická, Kbak