Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Letní chřipka? Viníci: Klimatitace a ledové nápoje!

I v létě vás může zakočit nachlazení a dokonce chřipka!
1. července 2011 | 06:00

Venku je krásný den plný slunce, rádi byste vyskočili z postele třeba přímo do plavek, a najednou au! Plný nos, rýma, zimnice, bolest hlavy, škrábání v krku, pocit ochablosti a žaludek jako naruby. Přepadla vás totiž letní chřipka.

Chřipka se objevuje hlavně od konce listopadu do začátku dubna. „V letních měsících se sice vyskytuje méně, ale přichází řada dalších virových onemocnění, která se chřipce svými klinickými příznaky podobají,“ říká praktická lékařka Jana Vojtíšková. Podle ní některé viry, bakterie i parazité dokážou ve svých začátcích chřipku dokonale napodobit. Málo pití, slunění, kolísavá teplota.

Nachlazení napomáhá i nedostatečný pitný režim a nadměrné slunění. „Obojí imunitního systému a organismus je méně odolný k možným infekcím,“ vysvětluje Vojtíšková. I prudké výkyvy venkovních teplot – tropická vedra – a vzápětí náhlé ochlazení o deset i dvacet stupňů v klimatizované kanceláři, supermarketu a v autě, imunitu hodně oslabí. Průvan a ledové nápoje Vzniku nachlazení napomáhá i cestování. Při něm je totiž zpocené a přehřáté tělo vystaveno průvanu v dopravních prostředcích (otevřená okna ve vlaku, autobusu, přijíždějící metro).

Dalším rizikem letních dní je angína, kterou si způsobíte, když se budete snažit přehřátý organismus ochladit pořádně vychlazeným pitím. „Ledové nápoje totiž sníží prokrvení sliznice a to oslabí přirozený mechanismus obranyschopnosti a následně dochází k rozvoji
zánětu,“ vysvětluje doktorka Vojtíšková.

Chřipka se šíří Českou republikou rychlostí blesku
Autor: scom
Patero babských rad proti chřipce:

1. Na začínající chřipku vám pomůže odvar ze 2 lžiček bezového květu a šípků, 1 lžičky meduňky a mateřídoušky a šťávy z pomeranče.

2. Když chraptíte a škrábe vás v krku, vyzkoušejte ohřátou vincentku s mlékem v poměru půl na půl.

3. Dejte si cokoli s česnekem. Ten stimuluje pocení. Látky v něm čistí dýchací cesty a zlepšují odkašlávání.

4. Dejte si půl na půl nastrouhaný křen a med. Tato kombinace dokáže posílit imunitu. Užívejte po lžičkách během dne 3–7x denně.

5. Uvařte si cibulový čaj. V půl litru vroucí vody vařte 5 minut dvě nadrobno nakrájené cibule a trošku majoránky. Vyluhujte 10 minut a sceďte. Přidejte med, citron a popíjejte během dne při nachlazení. Pomáhá hlavně při kašli.

Vypadá to jako chřipka, ale POZOR!

Podobnými příznaky jako chřipka začínají i velmi závažná onemocnění – klíšťová encefalitida nebo bakteriální meningitida. U nich se objevuje silná bolest hlavy a někdy i zvracení. Je potřeba mít toto nebezpečí na paměti a při rychlém zhoršování zdravotního stavu neodkladně vyhledat lékaře.

Příznaky nachlazení nebo chřipky:

* vodnatá nebo hlenovitá rýma
* zánět spojivek
* škrábání a bolest v krku
* obtížné polykání
* horečka
* bolest svalů a kloubů
* únava

Tři dny a nemoc je pryč. Jak na to?

* klid na lůžku
* doplňování tekutin
* tlumení případné horečky, svalových a kloubních bolestí pomocí léků nebo bylinek

Pomoc z lékárny

Nejjednodušší je koupit si léky snižující bolesti a horečku, například přípravky Aspirin, Ibalgin, Acylpyrin, Paralen a další. Je ale třeba je správně užívat a tím snížit možné nežádoucí účinky.

Autor: Iva Dvořáková, Kbak