Tato nemoc patří mezi potravinové intolerance. To znamená, že trávicí trakt nesnáší lepek tak moc, že z něj onemocní. A vydrží ho nesnášet až do konce života. Všechno, kde se jen mihne mouka z pšenice, ječmene, ze žita a ovsa, způsobuje nemocnému velké nepříjemnosti a bolesti.

Proč k tomu dojde

Onemocnění je dědičné. Až patnáct procent dětí rodičů s celiakií ji má také. Dvakrát častěji se týká žen než mužů. Celiakie se sice objevuje v každém věku, ale obvykle se projeví už v dětství, právě v období, kdy maminky začnou dětem dávat potraviny, které lepek obsahují. Každý rodič by měl proto vědět, že krupicovou kaši, piškoty nebo rohlík může nabídnout svému potomkovi nejdříve šest měsíců po narození. Jinak riskuje, že bude mít vážné problémy.

Jak nemoc poznáte

566800:gallery:true:truePříznaky se objevují postupně. Nečastější projevy v dětství jsou opakované průjmy, dítě špatně přibírá, málo roste, kazí se mu zoubky, je chudokrevné a chybějí mu důležité vitaminy a minerály. „Kvůli nesnášenlivosti lepku dochází k vyhlazení sliznice tenkého střeva, které je normálně zvrásněné. Zmenšuje se plocha potřebná ke vstřebávání živin, proto odcházejí důležité látky stolicí z těla a organismu pak chybějí,“ vysvětluje zákeřnost diagnózy dětská imunoalergoložka a odbornice na potravinové alergie Dana Nováková. Zpozornět byste měla ve chvíli, kdy dítě často naříká, že ho bolí břicho, je hubené, slabé a má mastnou stolici.

605691:gallery:true:trueMůžete trpět i vy

Celiakie je rafinovaný nepřítel. A i když už máte dětství za sebou, nemusíte být mimo její nebezpečí. Mnoho lidí vůbec netuší, že jí trpí, a žijí se špatně určenou diagnózou. Často jen proto, že jejich lékaře nenapadne poslat je na testy. „Typické příznaky nejsou totiž v dospělosti tak výrazné jako u dětí. Projevy postižení trávicího systému můžou úplně chybět, nemusejí být průjmy a člověk ani nehubne. Nemoc se projeví až chudokrevností, ubýváním kostní hmoty nebo zvýšeným výskytem infekčních chorob. Mezi další symptomy patří únava, bledost pokožky a sliznic, nechutenství, ale i psychické potíže – mrzutost, plachost, úzkost a neklid,“ říká lékařka. Celiakie se může objevit mezi 25. až 40. rokem a často ji spouští zátěžová situace, například operace, úraz nebo porod.

Prevence? Kojte co nejdéle!

„Dostatečně dlouhé kojení, minimálně šest měsíců, a zařazení lepku do výživy dítěte až po kojení odsouvá začátek nemoci i u dětí z rizikových skupin až do vyššího věku,“ radí Dana Nováková. Pokud se u vašeho miminka celiakie potvrdila, je dobré kojit klidně i tři roky.

Léčba je nutná!

Dlouhodobě neléčená nebo nepoznaná celiakie není žádná legrace. Může vést dokonce k nádorovému onemocnění střev. Po šedesátém roce života vznikají smrtelně nebezpečné nemoci až u šesti procent nediagnostikovaných dospělých.

Diagnóza může být jednoznačně potvrzená jen pomocí střevní biopsie z tenkého střeva. Pokud máte anémii, nízkou hladinu vápníku, cholesterolu, vitaminu D a jiných látek, měl by váš doktor zpozornět. Nemoc se také může potvrdit zlepšením zdravotního stavu po zavedení bezlepkové diety.

Péče o pacienty s celiakií spadá do rukou gastroenterologů. Pomoc můžete hledat i u Sdružení celiaků (www.celiac.cz).

Boj na celý život

Přísnou bezlepkovou dietu musíte v případě tohoto onemocnění držet neustále. Jedině tak si můžete uhlídat zdraví. Je třeba vědět, že stačí pár dietních chyb a váš zdravotní stav se začne okamžitě zhoršovat.

Náš tip:
Lidé, které alergie na lepek trápí a jsou pojištěnci VZP, mají nárok na finanční příspěvek na nákup bezlepkových potravin. Žádost se podává vždy počátkem roku. Za rok je to maximálně 3600 korun.

Jídlo bez lepku? Drahý špás

Bezlepkové potraviny je možné koupit v běžných obchodech, kde jsou označené přeškrtnutým klasem na obrázku. Počítejte však s tím, že jsou dražší.

477576:gallery:true:truePovolené potraviny
Brambory, rýže, kukuřice, sója, proso, luštěniny, vejce, nekonzervované maso, ryby, mléko, ovoce, zelenina, bylinkové čaje, minerálky. Pečivo a chléb musí být z kukuřičné, rýžové, sójové nebo prosné mouky.

Chléb z celozrnné mouky
Autor: Michal Protivanský

Zakázané potraviny

Pečivo a chléb z pšeničné, žitné nebo ovesné mouky, krupicová kaše, ovesné vločky, těstoviny, uzeniny, strouhanka, knedlíky, sladkosti, instantní káva, párky, klobásy, piškoty, omáčky zahuštěné moukou, zmrzlina, konzervy, palačinky a zákusky ze zakázané mouky.