Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Káva jako lék? Záleží kolik vypijete

18. května 2011 | 12:03

Jedna káva denně sníží krevní tlak, dvě mohou odvrátit demenci. Šest šálků dokonce zmírnit riziko rakoviny! Vše má však ke svému pro i své proti.

Bez ranní, či odpolední kávy si den dokáže představit málokdo z nás. Nakolik jste závislí na kofeinu? Vypijete jeden šálek, dva, nebo třeba šest za den? Bojíte se proto o své zdraví? Možná tolik nemusíte. Káva totiž může být vašemu zdraví i prospěšná.

Švédští vědci zjistili, že ženy, které pijí pět a více šálků denně, se tak mohou ochránit proti agresivní formě rakoviny prsu. Vysoké dávky kofeinu mají ale i svá rizika.

káva

Autor: Famous Jeden šálek

Pro:
Jedna káva může ve vyšším věku snížit krevní tlak. Potvrzuje to řecká studie provedená na 485 dobrovolnících ve věku od 65 do 100.
Vědci dokonce zjistili, že lidé, kteří pijí jeden, či dva šálky denně mají ty nejzdravější tepny. Přikládají to antioxidantům, které káva obsahuje. Díky nim se zvyšuje produkce oxidu dusnatého, který se v lidském těle přirozeně vyskytuje. Oxid dusnatý pomáhá obnovovat cévní stěny a snižuje krevní tlak.

Jeden šálek kávy může navíc zvýšit vaší inteligenci. Universita v Bristolu zadala test inteligence 600 svým studentům. Ti, kteří si dali pravidelně šálek kávy, dopadli mnohem lépe než studenti, kteří pili kávu bez kofeinu, nebo nepili žádnou. Důvodem může být, že kofein dopravuje více cukru do mozku a tím mu dodává extra energii.

Proti:
Kdo není na kofein zvyklý, může mu pouhý jeden šálek kávy způsobit nespavost. Odbourat kofein z těla totiž trvá až osm hodin. Pokud tedy trpíte poruchami spánku, neměli byste pít kávu po čtvrté hodině odpoledne.

Dva šálky

Pro:
Takové množství kávy za den by mohlo udržet na uzdě Alzheimerovu chorobu. Tvrdí to alespoň vědci z University na Floridě. Výsledky jsou ale prozatím z výzkumu na zvířatech, kterým podávaly 200 mg kofeinu, což odpovídá dvěma šálkům kávy. Tolik stačilo na omezení množení proteinů v mozku, které jsou odpovědné za ztrátu paměti.
Navíc dva šálky kávy vypité před cvičením zvyšují výkonnost. Kofein totiž stimuluje produkci mastných kyselin, které tělo používá jako palivo, tedy dodává potřebnou energii.

Proti:
V těhotenství je třeba přísun kofeinu značně omezit. Horní hranice by měla být 200 mg, tedy nejvýš dva šálky středně silné kávy. Kofein zvyšuje hladinu kortizonu – stresového hormonu a také adrenalinu, což přispívá k riziku potratu.

682317:gallery:true:true

Tři šálky

Pro:
Příjem kofeinu ze tří šálků kávy denně může až o pětinu snížit riziko vzniku rakoviny vaječníků. Zjistili to vědci po sledování více než 122.000 žen, které nikdy nebraly antikoncepci, nebo jiné hormonální léky. U žen, které pily zmíněné tři šálky, se riziko snížilo o 35%, ty které pily víc, snížily riziko dokonce o 43%.

Muži, kteří pijí pravidelně tři šálky kávy, mají podle studie zveřejněné v časopise Journal of American Medical Association o 40 % nižší riziko vzniku žlučových kamenů. Vědci věří, že kofein stimuluje vznik žluče a pomáhá tak odstranit všechny drobné kamínky ze žlučníku dřív, než nastane komplikace.

Proti:
Pijáci kávy, kteří si dopřejí více jak tři šálky denně, zvyšují riziko srdečního infarktu. Po třech kávách se znatelně zvýší tep a tedy i krevní tlak.
U tohoto množství kávy navíc ženám hrozí zmenšení poprsí – tvrdí to alespoň výzkumy z Lund University ve Stockholmu. Průzkum tam prováděli na přibližně 300 ženách, kterým se poprsí záhadně zmenšilo, a jedinou souvislost u nich zjistili v konzumaci minimálně tří šálků kávy. Odpovědný za to může být účinek kofeinu na hladinu estrogenu, tvrdí vědci.

Káva zdobená technikou Latte art

Autor: www.webdesignerdepot.com

Čtyři šálky

Pro:

Ve čtyřech šálcích kávy je 400 mg kofeinu, což je množství s potřebnou dávkou antioxidantů pro zdraví. „Čaj a káva jsou napěchovány antioxidačními polyfenoly, které mohou potenciálně snížit riziko vzniku rakoviny,' říká Dr. Michelle Harvey z výzkumu dietetik pro prevenci rakoviny prsu z Fakultní nemocnice v Jižním Manchesteru. „Studie ukazují, že kofein podporuje tvorbu méně agresivní formy hormonu estrogenu, který jinak přispívá ke vzniku rakoviny,“ říká.

Na Universitě v Utahu zase vědci zjistili, že lidé, kteří pijí denně čtyři šálky, mají o 39 % nižší pravděpodobnost, že budou trpět rakovinou úst a hrtanu.
Jiné výzkumy také naznačují značné snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva a prostaty, nebo cukrovky 2. typu.

Proti:
Lidé, kteří pijí takové množství kávy, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku revmatoidní artritidy. Vědci věří, že káva zvyšuje v těle látky, které vedou k zánětu a bolesti kloubů.

Pět šálků

Pro:
Vědci z Národního onkologického centra v Tokiu zjistili, že pití pěti šálků kávy snižuje riziko vážného poškození jater o tři čtvrtiny.
Jejich závěry jsou založeny na studii 90.000 dobrovolníků středního věku obou pohlaví, v průběhu deseti let. Antioxidanty v kávě tedy mají pravděpodobně i tento ochranný účinek.

Proti:
Několik studií dokázalo, že takové množství kávy je rizikovým faktorem pro osteoporózu. Kofein totiž nejspíš narušuje vstřebávání vápníku.
Ovšem mnozí experti se o toto tvrzení přou. Neexistuje prý žádný jednoznačný důkaz, že by káva mohla za řídnutí kostí. Radí ale pro jistotu nepřekračovat množství pěti šálků denně.

628259:gallery:true:true

Šest a více šálků

Pro:
Pití většího množství kávy může snížit riziko některých typů rakoviny kůže až o 31 %. Vědci z Wayne State University v Detroitu studovali více než 90.000 žen a ověřili si, že antioxidanty účinně chrání kožní buňky.

Proti:
Takové množství kávy může vést k velké dehydrataci organismu. Dietoložka Sarah Schenkerová říká: „Káva velmi odvodňuje a tak z těla odvádí i důležité minerály a vitamíny. Například vitamín B6, který je nezbytný pro prevenci vzniku ledvinových kamenů.“
Způsobit může i uvolnění hormonů způsobujících úzkost a stres, což může vést k syndromu dráždivého tračníku, zvýšení krevního tlaku a tak riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Závěr je tedy velmi nejednoznačný. Různé množství kofeinu může být zdraví prospěšné, ale taky tělu pěkně zavařit. Záleží tedy na vašich individuálních zdravotních dispozicích a také momentální chuti dát si o šálek kávy více, či méně.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} span.hps {mso-style-name:hps;} @page Section1 {size:21.0cm 842.0pt; margin:70.9pt 172.65pt 70.9pt 127.6pt; mso-header-margin:35.45pt; mso-footer-margin:35.45pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Jedna káva denně sníží krevní tlak, dvě mohou odvrátit demenci. Šest šálků dokonce zmírnit riziko rakoviny! Záleží tedy, kolik ji vypijete. Vše má ke svému pro ale i své proti.

Bez ranní, či odpolední kávy si den dokáže představit málokdo z nás. Nakolik jste závislí na kofeinu? Vypijete jeden šálek, dva, nebo třeba šest za den? Bojíte se proto o své zdraví? Možná tolik nemusíte. Káva totiž může být vašemu zdraví i prospěšná.

Švédští vědci zjistili, že ženy, které pijí pět a více šálků denně, mohou se tím ochránit proti agresivní formě rakoviny prsu.

Vysoké dávky kofeinu mají ale i svá rizika.

Jeden šálek

Pro: Jedna káva může ve vyšším věku snížit krevní tlak. Potvrzuje to řecká studie provedená na 485 dobrovolnících ve věku od 65 do 100.

Vědci dokonce zjistili, že lidé, kteří pijí jeden, či dva šálky denně mají ty nejzdravější tepny. Přikládají to antioxidantům, které káva obsahuje. Díky nim se zvyšuje produkce oxidu dusnatého, který se v lidském těle přirozeně vyskytuje. Oxid dusnatý pomáhá obnovovat cévní stěny a snižuje krevní tlak.

Jeden šálek kávy může navíc zvýšit vaší inteligenci. Universita v Bristolu zadala test inteligence 600 svým studentům. Ti, kteří si dali pravidelně šálek kávy, dopadli mnohem lépe než studenti, kteří pili kávu bez kofeinu, nebo nepili žádnou. Důvodem může být, že kofein dopravuje více cukru do mozku a tím mu dodává extra energii.

Proti: Kdo není na kofein zvyklý, může mu pouhý jeden šálek kávy způsobit nespavost. Odbourat kofein z těla totiž trvá až osm hodin. Pokud tedy trpíte poruchami spánku, neměli byste pít kávu po čtvrté hodině odpoledne.

Dva šálky

Pro: Takové množství kávy za den by mohlo

udržet na uzdě Alzheimerovu chorobu. Tvrdí to

alespoň vědci z University na Floridě. Výsledky

jsou ale prozatím z výzkumu na zvířatech,

kterým podávaly 200 mg kofeinu, což odpovídá

dvěma šálkům kávy. Tolik stačilo na omezení

množení proteinů v mozku, které jsou

odpovědné za ztrátu paměti.

Navíc dva šálky kávy vypité před cvičením

zvyšují výkonnost. Kofein totiž stimuluje

produkci mastných kyselin, které tělo používá

jako palivo, tedy dodává potřebnou energii.

Proti: V těhotenství je třeba přísun kofeinu značně omezit. Horní hranice by měla být 200 mg, tedy nejvýš dva šálky středně silné kávy.

Kofein zvyšuje hladinu kortizonu – stresového hormonu a také adrenalinu, které přispívají k riziku potratu.

Tři šálky

Pro: Příjem kofeinu ze tří šálků kávy denně

může až o pětinu snížit riziko vzniku rakoviny

vaječníků. Zjistili to vědci po sledování více

než 122.000 žen, které nikdy nebraly

antikoncepci, nebo jiné hormonální léky. Které

pily zmíněné tři šálky, jejich riziko se snížilo o

35%, které pily víc, snížily riziko dokonce o 43%.

Muži, kteří pijí pravidelně tři šálky kávy, mají podle studie zveřejněné v časopise Journal of American Medical Association o 40 %

nižší riziko vzniku žlučových kamenů.

Vědci věří, že kofein stimuluje vznik žluče ve žlučníku a pomáhá tak odstranit všechny drobné kamínky dřív, než nastane komplikace.

Proti: Pijáci kávy, kteří si dopřejí více jak tři šálky denně, zvyšují riziko srdečního infarktu.

Po třech kávách se znatelně zvýší tep a tedy i krevní tlak.

U tohoto množství kávy navíc ženám hrozí zmenšení poprsí – tvrdí to alespoň výzkumy z Lund University ve Stockholmu. Průzkum prováděli na přibližně 300 ženách, kterým se poprsí záhadně zmenšilo, a jedinou souvislost u nich zjistili v konzumaci minimálně tří šálků kávy. Odpovědný za to může být účinek kofeinu na hladinu estrogenu, tvrdí vědci.

Čtyři šálky

Pro: Ve čtyřech šálcích kávy je 400 mg kofeinu, což je množství s potřebnou dávkou antioxidantů pro zdraví. „Čaj a káva jsou napěchovány antioxidačními polyfenoly, které mohou potenciálně snížit riziko vzniku rakoviny,' říká Dr. Michelle Harvey z výzkumu dietetik pro prevenci rakoviny prsu z Fakultní nemocnice v Jižním Manchesteru. „Studie ukazují, že kofein podporuje tvorbu méně agresivní formy hormonu estrogenu, který jinak přispívá ke vzniku rakoviny,“ říká.

Na Universitě v Utahu zase vědci zjistili, že lidé, kteří pijí denně čtyři šálky, mají o 39 % nižší pravděpodobnost, že budou trpět rakovinou úst a hrtanu.

Jiné výzkumy také naznačují značné snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva a prostaty, nebo cukrovky 2. typu.

Proti: Lidé, kteří pijí takové množství kávy, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku revmatoidní artritidy. Vědci věří, že káva zvyšuje v těle látky, které vedou k zánětu a bolesti kloubů.

Pět šálků

Pro: Vědci z Národního onkologického centra v Tokiu zjistili, že pití pěti šálků kávy snižuje riziko vážného poškození jater o tři čtvrtiny.

Jejich závěry jsou založeny na studii 90.000 obou pohlaví středního věku, v průběhu deseti let. Antioxidanty v kávě mají pravděpodobně i tento ochranný účinek.

Proti: Několik studií dokázalo, že takové množství kávy je rizikovým faktorem pro osteoporózu. Kofein totiž nejspíš narušuje vstřebávání vápníku.

Ovšem mnozí experti se o toto tvrzení přou. Neexistuje prý žádný jednoznačný důkaz, že by káva ztenčovala kosti. Radí ale pro jistotu nepřekračovat množství pěti šálků kávy denně.

Šest a více šálků

Pro: Pití většího množství kávy může snížit riziko některých typů rakoviny kůže až o 31 %. Vědci z Wayne State University v Detritu studovali více než 90.000 žen a ověřili si, že antioxidanty účinně chrání kožní buňky.

Proti: Takové množství kávy může vést k velké dehydrataci organismu. Doktor Schenker říká: „Káva velmi odvodňuje a tak z těla odvádí i důležité minerály a vitamíny. Například vitamín B6, který je nezbytný pro prevenci vzniku ledvinových kamenů.“

Způsobit může i uvolnění hormonů způsobujících úzkost a stres, což může vést k syndromu dráždivého tračníku, zvýšení krevního tlaku a tak riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Závěr je tedy velmi nejednoznačný. Různé množství kofeinu může být zdraví prospěšné, ale taky tělu pěkně zavařit. Záleží tedy na vašich individuálních dispozicích a také momentální chuti dát si o šálek kávy víc, či míň.

Autor: bak, INT