Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pravdy a fámy o umělém sladidle aspartam

20. března 2011 | 17:40

Internetem kolují zvěsti o tom, že jsou umělá sladidla nebezpečná. Například takový aspartam prý způsobuje alzheimera, astma, rakovinu a bůhví co ještě. Extrémně škodlivý je dokonce i pro diabetiky, pro které je to zdroj slazení. Je to však pravda? Na to se Blesk zeptal odborníků z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Je až dvěstěkrát sladší než řepný cukr a nemá žádné kalorie. Vyskytuje se v dietních nápojích a oblíbených potravinách, jako jsou sladkosti, zmrzliny, dezerty, žvýkačky nebo light jogurty. Skrývá se však i v některých lécích a vitaminových a šumivých potravinových doplňcích. Řeč je o aspartamu, bez kterého se diabetici a lidé držící dietu v dnešní době neobejdou.

V poslední době se ale často hovoří o škodlivých účincích této látky. Prý může způsobit roztroušenou sklerózu, epilepsii, cukrovku, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu nebo chronickou únavu a bolest svalů. Na aspartam dokonce padlo podezření, že může způsobit rakovinu. Všechny negativní informace jsou ale nepodložené a odborníci jim nepřikládají velkou váhu.

Co na to odbornice?

Podle Jany Dostálové z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze není konzumace aspartamu riziková. „Negativní účinky aspartamu na zdraví nebyly prokázány, a proto je legislativou Evropské unie povolen jako sladidlo do potravin,“ tvrdí Dostálová.

Určité pochyby o zdravotní nezávadnosti jsou podle ní pouze v případech, kdy v některých potravinách může být několik procent aspartamu znehodnoceno na dioxopiperazin. Právě u této látky nejsou vyloučené karcinogenní účinky. V jídle s aspartamem se však jen vzácně dioxopiperazin objevuje, a to ještě ve velmi malém množství.


Nevhodný pro děti a těhotné
Naprosto nevhodná jsou umělá sladidla pro děti do tří let
Autor: Profimedia.cz, scom

Jste-li diabetici, možná si aspartam kupujete v náhradních sladidlech pod názvy Nutra Sweet, Ultra Sweet, Irbis Sweet, Vitar Sweet nebo Fan Sweet. A i když vědecké studie neprokázaly, že by náhradní sladidla byla škodlivá, je pro některé jedince vhodné, aby se mu spíše vyhnuli. Jde především o těhotné a kojící ženy.

Zcela nevhodný je pro lidi trpící fenylketonurií (dědičným metabolickým onemocněním). Aspartam je totiž zdrojem fenylalaninu, který je pro nemocné fenylketonurií nebezpečný. Také malým dětem do tří let byste sladidlo raději neměli dávat. U větších dětí by měli rodiče dohlédnout, aby konzumovaly energetických nápojů a sladkých kolových limonád typu light co nejméně. Příliš velké množství aspartamu u nich totiž může vyvolat nespavost a hyperaktivitu.

Maximálně 40 mg na kilo váhy denně
Aspartam se skrývá ve sladidlech pod různými názvy...
Autor: Profimedia.cz, scom

Některé fámy o aspartamu tvrdí, že při jeho konzumaci může hrozit otrava metylalkoholem. To se ale při jednorázovém přijmutí v potravině nebo nápoji stát nemůže. Kromě toho metylalkohol se nachází ve velké míře také v jablkách, černém rybízu a destilátech, jako je slivovice či borovička. Rozhodně byste ale neměli překročit maximální doporučenou denní dávku aspartamu, která je 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. Obsah aspartamu (E 951) v nápoji či potravině zjistíte na obalu výrobku.

Rádi byste si upekli »zdravý« nízkoenergetický štrúdl nebo jiný moučník? Pak na aspartam rovnou zapomeňte. Je totiž naprosto nevhodný k přípravě tepelně upravovaných pokrmů a nadělal by vám více škody než užitku, protože jeho sladká chuť se teplem přeměňuje na hořkou.

Autor: Eva Fraňková, mivrk