Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

20 triků, jak omezit tuky: Oklamete kalorie a bude vám chutnat!

4. dubna 2012 | 06:12

Kdo chce zhubnout, měl by tuky v potravinách značně omezit. Poradíme vám, jak se jim šikovně vyhnout a při tom to na oblíbených pochoutkách nepoznáte!

Nemusíte se zákonitě vzdávat svých zamilovaných jídel jen proto, že obsahují vyšší procento tuků, což je – jen tak mezi námi – dělá právě proto tak chutnými!

Kromě toho, tuky jsou ve správné míře velkými pomocníky při hubnutí a některé cenné látky náš organismus zpracuje právě jen DÍKY jim.
 
Ale nemůže jich být příliš, proto vám přinášíme triky, jak je v jídle co nejvíc omezit, žít zdravě a nepřijít přitom o oblíbené chutě.

20 triků, jak na tuky!

Pečte s vodou

Perlivá minerální voda pomáhá při pečení před zbytečnými tuky. Nalijte do pánve minerálku, zahřejte ji a na ní opečte maso, které už jen pustí svůj vlastní tuk. Bude skvělé!

Vařte v tlakovém hrnci

Bez zbytečných tukových přísad v něm můžete chutně připravit zeleninu, maso či rybu, které si při tom zachovají své hodnotné živiny i aroma.

Jezte oestrá a zdravá jídla.
Autor: shuterstock.com
Vejce – skvělý pomocník při hubnutí

Odborníci na výživu dávno zjistili, že kdo si dá k snídani vařené vejce a po zbytek dne konzumuje už jen jídlo bez tuku, protože na něj prostě nemá chuť. A pak hubne rychleji.

Buďte fit s chlebem

Jako přílohu si servírujte čerstvě upečený nebo jen na sucho opečený chléb, protože teplý chutná lahodněji i bez másla.

Filtr proti mastnotě

Pokud výpek z masa přelijete přes kávový filtr, zbavíte ho přebytečného tuku, který se na filtru zachytí. Zůstane už jen čistá šťáva a chuť.

Drůbež light

Pokud kuře před pečením jemně propícháte dřevěnou špejlí nebo kuchyňskou jehlou, při pečení z něj vyteče do pekáčku přebytečný tuk. Ten pak průběžně odlívejte, aby se nepřipékal a nezůstal ve šťávě.

Pečte v silikonové formě

Na pečení používejte silikonové formy, protože je netřeba vymazávat tukem. Pečou bez připálení i bez něj.

Na dlouhé hranolky si letos můžete nechat zajít chuť
Autor: profimedia.cz
Nechte tuk vždy okapat

Fritované hranolky, topinky, zeleninu... apod., před podáváním vložte do misky vyložené ubrouskem, který absorbuje přebytečný tuk. Právě hranolky ale raději doporučujeme péct ve vyhřáté troubě jen na plechu, který pouze lehce potřete olejem. Neztratí nic na své chuti a budou o hodně dietnější.

Krutony do salátů

Kupovaný 50 g polotovar krutonů obsahuje až 395 kcal. Proto je lepší připravit si je doma z 1 plátku toastového chleba (75 kcal). Opečte ho jednoduše v topinkovači a nakrájejte na kostičky. Snadné, levné a hned hotovo!

Citrónový trik

Pokud opečený steak nebo rybu pokapete citrónovou šťávou, zintenzívníte tím chuť natolik, že stačí použít jen polovinu bylinkového másla, než běžně dáváte.

Vařte s vínem

Tmavé maso (hovězí steak) dejte na pánev při mírné teplotě bez tuku. Přidáním červeného vína se správně připraví a jen zjemníte jeho chuť.

Špagety s olivami
Autor: Recepty jsme vybrali z publikací Lacné jedlá a Recepty ze života (16) vydavatelství Ringier Slovakia
"Štíhlé" těstoviny

Na těstoviny si místo oblíbené boloňské omáčky nandejte jen omáčku z čerstvých rajčat (stačí je spařit, oloupat a rozmixovat s trochou soli, pepře a čerstvých bylinek). Chutná stejně výborně a obsahuje minimum kalorií.

Celozrnné potraviny hubnou

Při výběru těstovin, rýže či chleba volte raději celozrnné produkty. Zasytí na delší dobu, čímž napomáhají hubnutí.

Zdravá a lepší svačinka

Místo sladkostí a tučných zákusků sáhněte raději po čerstvé zelenině, která je nejen zdravější, ale ve finále i chutnější.

Zapomeňte na majonézu v salátu

Saláty si nikdy neochucujte krémovým majonézovým dresinkem. Raději si připravte nálev podle vlastní chuti jen z dobrého balzamikového octa. Přidejte do něj 1 lžičku oleje a hrst čerstvých bylinek. Bude pak naprosto skvělý!

 

NÁŠ TIP
4 týdenní plány pro zhubnutí
Autor: nakladatelství Grada

Hubneme s dobrou náladou aneb 4 týdenní plány pro zhubnutí, Ellrott Thomas, Ellrott Birgit, nakladatelství GRADA, 159 Kč

Účinnost diety Hubneme s dobrou náladou byla prokázána velkou studií v německém Göttingenu. Představí vám dietní jídelníček, který vám může pomoci shodit přebytečná kila bez zbytečného hladovění a omezování pochutin, jako jsou sušenky či čokoláda. Díky této knize se také naučíte, jak si svou nově nabytou váhu udržet.

Bramborové placky na sucho

Nemusíte se jich úplně zříkat, pokud jsou vaší oblíbenou pochoutkou. Stačí, když si je připravíte ve vaflovači, nebo na suché nepřilnavé panvi. Plotýnku jen opravdu lehce potřete olejem. I tak ušetříte asi 12 až 18 g tuku na každé placce.

Zdůrazněte chuť zeleniny

Zeleninu si zkuste podusit místo na másle v nízkotučném kuřecím vývaru. Bude chutnější, navíc tak ušetříte 17 g tuku.

Vychutnejte si brambory jinak

Krokety, hranolky či jinak opékané brambory jsou opravdové kalorické bomby. Lehčí alternativou je bramborovo-celerová kaše. Ochutnejte ji!

Mějte v lednici jen dietní jídlo a nebudete přibírat
Autor: profimedia.cz
Místo másla zkuste hořčici

Pokud chcete snížit přísun tuků, místo másla si potřete chléb hořčicí. 1 lžičku másla obsahuje 167 kJ a 4 g tuku, v hořčici je oproti tomu jen 42 kJ a 1 g tuku.

Zákaz vstupu do lednice!

Na ledničku si nalepte papírek s VELKÝM NÁPISEM: Nic nechutná tak dobře, jak být krásné štíhlá!

Autor: lesk.sk, bak