Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Z boubelky modelkou: Shodila jsem 62 kg a konečně žiju!

19. září 2011 | 16:43

Když Julka Rašlová (41) zhubla a změnila image, lidé si mysleli, že její muž má milenku. Byla to ale pořád ta samá, jen o dost štíhlejší a o moc sebevědomější žena, matka jejich dvou dcer. A díky ní i jedna z dcer zatočila s nadváhou.

Během našeho hovoru se Julka několikrát zmínila, že rozhodně není žena se železnou vůlí. Naopak, prošla si vším špatným, co nadváha nese. Přibírala, „jako by ani nevěděla jak“, navenek byla veselá, uvnitř nešťastná, zkusila spoustu diet. Teď je štíhlá a nejen její tělo, ale celý život dostaly úplně jiný rozměr.

Máma inspirovala dceru

Když Julku potkáte na ulici, možná jí budete trochu závidět. Je vysoká, štíhlá, blonďatá, září spokojeností. Možná bude na motorce, protože miluje jízdu na silných strojích, jindy ji můžete vidět s mladou dámou – její šestnáctiletou dcerou Kristínou.

Julka Rašlová si ráda vyrazí na motorce, teď už díky normální váze může.
Autor: archiv čtenářky
V době, kdy Julka začala hubnout, měla Kristína také nadváhu – vážila 83 kilogramů. Teď má o patnáct kilo méně a díky své mámě neprožije dalších dvacet let v těle, ze kterého bude nešťastná. Nebude si po rukách psát heslo: NEJEZ!, tak jak to před lety dělala její máma. Má možnost prožít život jako štíhlá. Julka si tuhle šanci dala, když jí bylo šestatřicet.

Dosáhla jsem 132 kilo!

Odmalička byla Julka buclaté dítě, ve třinácti vážila 82 kilo a učitelka i lékařka z ní byly nešťastné. „V té době nebyly známé žádné diety, s váhou jsem se prala různě, držela jsem hladovky.

Jediné období, kdy jsem zhubla na 75 kilo, bylo před svatbou. Do svého muže jsem zamilovaná i po letech, ale už krátce po sňatku ze mě vyprchala síla udržet si štíhlou linii. Během let mi ručička na váze ukázala číslo sto třicet dva!“ vypraví Julka.

Julka Rašlová se s vými dcerami v době, kdy bojovala s nadváhou.
Autor: archiv čtenářky

Ta nejtlustší na pláži

„Když jsem svému muži v roce 2006 řekla, že budu hubnout, jen se usmál. Bylo to snad posté,“ svěřuje se Julka. „Existují silní lidé, kteří to zvládnou bez pomoci, já jsem věděla, že na to sama nemám.

Obrátila jsem se na Institut kompliment v Bratislavě, kde žiji. Měla jsem tam program, cíl, motivaci, vedení, kontroly. Byl tam někdo, kdo mi říkal: „Neboj se, to zvládneš, dokážeš to, dobře to děláš.“ Obrovská psychologická podpora, individuální cvičení a návod, jak všechnu teorii o hubnutí uvést do praxe – to mi pomohlo.

První měsíc byl hodně krutý. Když jsem zhubla asi patnáct kilo, jela jsem na dovolenou. Doma mě všichni plácali po zádech, ale na pláži jsem byla zase nejtlustší. Přišla deziluze, chuť to vzdát. Přesto jsem vydržela a ve chvíli, kdy jsem se dostala pod sto kilogramů, začal být můj život trochu veselejší.“

Nedržte diety, změňte životní styl!

Julka nakonec zhubla za tři roky dvaašedesát kilo. Není v tom žádné tajemství. „Je to vlastně jednoduché – naučit se jíst a hýbat. Nedržet diety, změnit životní styl. Jíst jako hubení lidé, bez strachu a stresu. Teď to dokážu. Jsem jiná.“  

Julka Rašlová by se po čtyřicítce mohla živit jako modelka.
Autor: archiv čtenářky
Když Julka zhubla, všechno se změnilo. „Šla jsem do obchodu a najednou jsem si mohla koupit cokoli! A taky jsem to dělala. Zpočátku jsem měla pocit, že všechno musím dohnat, a kupovala jsem si přiléhavé, křiklavé oblečení pro mladé. Pak mi došlo, že sedmnáct mi už není…

Z krátkých červených vlasů jsem přešla na dlouhé blonďaté. Začala jsem se líčit a mnohem víc se o sebe starat. Známí, kteří mě viděli před zhubnutím, si mysleli, že můj muž má milenku. Nepoznávali mě.“

S postavou změnila život i profesi

Julka začala chodit do společnosti, přestala se stydět, získala sebevědomí. „Vnímáte jinýma očima nejen sebe, ale i svět kolem, začnete jinak myslet. Najednou jsem měla ambice, chuť být aktivní, něco dokázat. Jsem vyučená krejčová, ale příští rok dokončuji školu s maturitou. Chtěla bych pokračovat ve studiu zdravé výživy a dietologie a věnovat se tomuto oboru profesionálně.“

Julka s pomocí spoluautorky Judity Gembické popsala svůj životní příběh v knize Kilá, ktoré mi zmenili život. „Ta kniha byla můj velký sen, snaha dát naději všem ženám, které na tom jsou stejně jako já dřív. Možnost ukázat jim, že je to možné, i když nemám tak silnou vůli. A je to také velké varování před nesmyslnými dietami a hladověním.“

 

Julky perfektní život bez nadváhy:
* Žiju úplně jinak, chodím mezi lidi, odhodila jsem domácí tepláky, ve kterých se ztratilo každé kilo.  
* Lidé na ulici se za mnou neotáčejí, jako by kolem nich prošel slon.
* Můžu jezdit na motorce, což byl vždycky můj sen.
* Chodím v plavkách po pláži.
* V obchodě si koupím oblečení, jaké se mi líbí.
* Sportuji, můžu dělat všechno!
* Začala jsem se mít hodně ráda. Známí se mi občas posmívají, že jsem narcis. Já si myslím, že si to po té dřině mé tělo zaslouží.
* Napsala jsem knihu, začala jsem studovat, poznala jsem spoustu nových lidí.
* Poprvé v životě jsem zadobře s jídlem. Nestresuje mě.
* Díky mému novému jídelníčku zhubli i moje dcera a manžel.
Autor: Olga Poucheová, Kbak