Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hubněte s těstovinami: Rady a 3 dietní recepty

15. srpna 2011 | 06:34

Milujete pastu, ale odpíráte si ji kvůli tloustnutí? Zapomeňte na tvrzení, že těstoviny ničí naši štíhlou linii. Naopak! Právě s nimi se můžete dopracovat k vysněné postavě. Stačí dodržovat pár zásad.

Špagety, makarony, či tagliatelle chutnají skvěle, zasytí, jsou rychle a jednoduše připravené. Tak proč nevyzkoušet tuto speciální dietu, která nás udrží ve skvělé kondici a zároveň nám bude určitě ještě chutnat?

Nezapomínejte však, že pro hubnutí je vždy třeba hodně pít, denně alespoň 2 až 2,5 litru. Nejlepší minerální vody nebo čaje, které podporují trávení.

Stačí dodržet pár základních rad a určitě po těstovinách nepřiberete, právě naopak:

1. Těstoviny vařte vždy "al dente", pokud je rozvaříte, jak je stále u nás často zvykem, získají na kalorické hodnotě.

2. Pokud možno vařte celozrnné těstoviny. Nemusíte jich pak sníst tolik, aby vás zasytily a uděláte radost nejen chuťovým pohárkům, ale i svému zdraví.

Tagliatelle
Autor: Oliver Balog, Michal Protivanský
3. Naprosto a vždy vynechte smetanové omáčky! Ke skvělé chuti pokrmu stačí trocha olivového oleje, na něm orestovaná zelenina (např. cuketa) a pár hoblinek parmazánu.

4. Zkuste zaručený fígl herečky Courteney Cox (Monica z Přátel). Protože špagety miluje ve všech podobách, dodržuje jednu zásadu, aby se nemusela nijak víc omezovat: Těstoviny konzumuje pouze dopoledne. Oběd nesmí pak končit po 13 hodině.

5. Těstoviny a výživa: 100 g. uvařených těstovin z tvrdé pšenice obsahuje pouze 145 kcal, vzácné bílkoviny, důležité minerální látky jako draslík, hořčík či zinek. Ty nám dodávají množství energie ukryté v komplexních sacharidech, které se uvolňují velmi pomalu, čímž se prodlužuje pocit sytosti.

Autor: 

Tři dietní recepty:

(vždy na 1 porci)

Tagliatelle s krůtími prsy

100 g. nakrájených krůtích prsou opečeme na trošce olivového oleje, přidáme 100 g. umytých, rozpůlených rajčat, opepříme, osolíme a chvíli podusíme. Uvaříme 50 g. tagliatelle "al dente" a servírujemes s dušenou směsí, ozdobené lístky bazalky a olivami.

 

Archív
Autor: Archív
Špagety s cherry rajčátky

Asi 100 g. cherry rajčátek ponoříme na pár vteřin do vroucí vody, oloupeme a opečeme na rozpáleném řepkovém oleji. Přidáme 1 nakrájenou chilli papričku bez jadérek a 1 stroužek lisovaného česneku, nakonec rozmarýn a  50 g. uvařených špaget. Opepříme, vše spolu promícháme a podáváme.

 

Makarony Toscana

Na oleji opečeme 3 černé olivy, zelenou papriku nakrájenou na kostičky, přidáme mletou papriku, 30 g. taveného sýra a 5 pol. lžic mléka. Vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Potom přidáme 1 pol. lžíci rajského protlaku, bazalku, osolíme, opepříme a podáváme s makaróny.

 

 

 

 

 

 

Kliknutím zobrazíte alternativní překlady
Pořadí změníte přetažením za současného držení klávesy Shift.
Zaměnit jazyky
Autor: Kbak, lesk.sk