Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pravda o dietách celebrit: Uhlovodanová dieta rozhodí metabolismus

6. září 2011 | 05:00

Znáte to určitě také. V časopise se objeví zpráva, že ta či ona celebrita dokázala shodit přebytečná kila. A to jen díky "zázračné dietě". Okamžitě zajásáte a začnete shánět její rozpis. Konečně zhubnu, proběhne vám hlavou. Jenže takhle jednoduché to není.

Díky většině těchto diet dočasně možná zhubnete, za pár měsíců však budete mít svou váhu zpět i s přídavkem. Dnes proto další pětici populárních diet zhodnotí osobní trenér a výživový poradce Petr Osten z Fitnesskotva.

Výživový poradce a trenér Petr Osten, www.fitnesskotva.cz
Autor: Fitness Kotva, archiv TV Prima, Profi media.cz

1. Makrobiotická dieta - Nastartuje vaše tělo

Kdo ji drží: Zdeňka Žádníková , Madonna, Gwyneth Paltrow, Courtney Love

Co slibuje: Pokud nebudete dělat dietní chyby, zhubnete až 2 kilogramy za týden.

Herečka Zdeňka Žádníková Volencová si štíhlou postavu udržuje makrobiotickou stravou
Autor: Fitness Kotva, archiv TV Prima, Profi media.cz
Jde o vegetariánský způsob stravování založený na rovnováze potravin s energií jin a jang. Jídelníček se skládá z 60 % z obilnin a z 30 % ze zeleniny, zbytek tvoří luštěniny, polévky a ostatní potraviny. Až třetinu každého jídla by měla tvořit zelenina vařená v páře, ve vodě, dušená s minimem tuku nebo spařená. Používají se přírodní potraviny. Zakázáno je maso (kromě ryb), mléko, vejce, sladkosti a káva. Jídelníček je možné doplnit o mořské plody.

Názor výživového poradce Petra Ostena: Jde vlastně o životní styl, který by měl mít vliv na fyzické i psychické zdraví člověka. Nevýhodou pro redukci váhy je při tomto druhu stravy nadbytek sacharidů. Jinak ale makrobiotická strava zajišťuje vyvážený přísun živin – bílkovin, cukrů, tuků, díky konzumaci ovoce a zeleniny je zajištěn přísun vitaminů a vlákniny.

2. Medvídková dieta - Gumídci zaženou chuť na sladké

Kdo ji drží: Kate Middleton, Františka Čížková

Co slibuje: Když nahradíte sladkosti medvídky, můžete zhubnout 2 kila za měsíc.

Kate před svatbou držela gumídkovou dietu
Autor: Reuters
Když Kate potřebovala před svatbou s princem Williamem shodit pár kilo do svatebních šatů, byla často viděna s pytlíkem želatinových medvídků v ruce. Zaháněla jimi chuť k jídlu. A nakonec opravdu zhubla. Hodně žen proto začalo medvídky nahrazovat běžnou stravu.

Názor výživového poradce Petra Ostena: Želatinoví medvídci neobsahují žádný tuk, a dokonce ani cholesterol. Jejich energetická hodnota je o polovinu nižší, než je tomu u jiných cukrovinek. Lze je konzumovat dokonce i při redukční dietě. Jejich složení podporuje tvorbu kolagenu, který je důležitý pro naše klouby, cévy, vlasy a vazivové tkáně. Medvídci tedy nejsou zásadní hrozbou pro lidský organismus. Rozhodně však nemohou nahradit vyváženou stravu. Jsou ale skvělou volbou, pokud chcete zahnat chuť na sladké.

Napište nám na Facebooku, co si myslíte o dietách celebrit. Máte s některou z nich osobní zkušenost? Jsou účinné?

3. Uhlovodanová dieta - Přímá cesta k obezitě

Kdo ji drží: Angelina Jolie, Salma Hayek, Geri Halliwell

Co slibuje: S touhle dietou zhubnete až 4 kila za týden.

Salma Hayek si oblíbila uhlovodanovou dietu
Autor: Fitness Kotva, archiv TV Prima, Profi media.cz
Je založena na vysokém obsahu uhlovodanů a proteinů, navíc s nízkým obsahem tuku. Jí se pětkrát denně, porce jsou ale miniaturní. Proč vlastně uhlovodany? Jsou totiž nejdůležitějším zdrojem energie. Patří mezi ně cukry, škroby (chléb, těstoviny, brambory) a vláknina. Škroby tělu dodávají bílkoviny, minerály a vitaminy. Důležité je pít hodně vody a aktivně sportovat.

Názor výživového poradce Petra Ostena: Ten, kdo tuhle dietu drží, se pravděpodobně domnívá, že viníkem nadváhy je inzulin. Díky této dietě opravdu člověk dokáže shodit až 20 kilo do dvou měsíců, má ale nepříznivý dopad na metabolismus člověka. Mohou se objevit nežádoucí účinky. Člověk závislý na uhlovodanech nemá pocit sytosti ani po bohatém stolování. Proto konzumuje stále větší množství potravin, a stává se tak obéznějším.

4. Newyorská dieta - Způsob, jak zhubnout navždy

Kdo ji drží: Heidi Klum, Liv Taylor, Sarah Connor

Co slibuje: Za 2 měsíce můžete shodit až 20 kilogramů.

Heidi Klum má výborného kondičního trenéra
Autor: Fitness Kotva, archiv TV Prima, Profi media.cz
Základem a hlavní podmínkou je nejíst po 19. hodině! První fáze trvá dva týdny, během nichž se musíte vyhnout ovoci, mléčným výrobkům, chlebu, těstovinám, bramborám, rýži, mléčným výrobkům, sladkému a tučnému. Na jakýkoliv alkohol zapomeňte! Váš jídelníček bude zahrnovat hlavně bílkoviny, zeleninu, ryby, libové maso, hlávkový salát a proteinové nápoje. Měli byste jíst pětkrát denně, každé tři hodiny. Ve druhé fázi můžete přidat trochu ovoce i mléčných produktů a celozrnný chléb, ale vše s co nejmenším obsahem tuku. Druhá čtrnáctidenní fáze má za cíl stabilizovat novou váhu. Třetí fáze je pak na doživotí. Člověk by při ní měl sníst maximálně 1000 kcal za den. A samozřejmě cvičit.

Názor výživového poradce Petra Ostena: Heidi Klum má dobrého trenéra. Zvolili optimální strategii, byť ne každému by mohla vyhovovat. Souvisí s odříkáním příloh a alkoholu. Ruku na srdce – kdo z nás by si takto odpíral? 1000 kcal za den je takové to minimum. Z hlediska určitého optima a diety je tato forma vhodná a vlastně univerzální pro mnoho lidí. Občasný výkyv v počtu přijatých kalorií by neměl být na škodu. Občasným se nerozumí obden.

5. Javorová kúra - Skvělá k detoxikaci organismu

Kdo ji drží: Beyoncé, Demi Moore, Naomi Campbell, Ashton Kutcher

Co slibuje: Za 3 – 14 dní s kořeněnou citronádou zhubnete 2 – 10 kilogramů.

1004080:gallery:true:trueJde o nápoj připravený ze 2 polévkových lžic přírodního javorového sirupu, 2 lžic čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy, špetky kajenského pepře a půl litru vody, který se pije ideálně po dobu dvou až šesti týdnů. Denně se doporučuje vypít 10 až 12 sklenic. Existuje i odlehčená verze. Při ní se po dobu čtrnácti dnů snídaně nebo večeře, popř. obě jídla, nahradí dvěma až třemi sklenicemi nápoje. Během kúry je nutné se vyhnout sladkostem, uzeninám, červenému masu, smaženým potravinám, bílému pečivu, mléčným výrobkům, kávě a alkoholu.

Názor výživového poradce Petra Ostena: Spíše než o dietu jde o detoxikaci. Ztráta tukových zásob je jen příjemným doprovodným efektem. Lidské tělo při jejím držení přestává zadržovat nadbytečnou vodu. Zároveň podpoříte imunitu, zlepšíte paměť a celkovou vitalitu i v jiných oblastech života. Doporučuji však jen tu odlehčenou variantu.

Zítra čtěte: Krabičková dieta – skvělá volba pro zaneprázdněné lenochy