Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

S účinnou dietou zhubnete už za 30 dní

19. července 2011 | 06:38

Spousta lidí díky ní hubne a srší energií, výživoví specialisté ale obvykle krčí rameny. Jestli funguje právě na vás, si ověříte jediným způsobem – vyzkoušejte ji!

Původně měli všichni naši předci krevní skupinu 0. Během vývoje se přizpůsobovali různým životním podmínkám, a to vedlo ke vzniku čtyř krevních skupin (0, A, B a AB). Přiblížíte-li se tedy skladbou jídelníčku svým předkům se stejnou krevní skupinou, mělo by to vašemu organismu vyhovovat. Vzhledem k současným upraveným potravinám a našim přetíženým tělům to ale ne vždy funguje. Dietu tedy berte jako jednu z možností, která může vést ke zhubnutí. Máme pro vás orientační doporučení, jakým potravinám byste se v závislosti na své krevní skupině měla vyhýbat. Za čtyři týdny byste měla cítit první změny.

Zapamatujte si

* Chcete-li držet dietu podle krevních skupin, kupte si nějakou vhodnou publikaci (např. Česká kuchařka podle krevních skupin, Výživa a krevní skupiny) nebo konzultujte své rozhodnutí s odborníkem.
* Buďte vnímavá k tomu, které potraviny vám „sedí“ a které ne –  ty vyřazujte. Pokud se po této dietě necítíte dobře, skončete.
* Na mnohé lidi působí velmi pozitivně. Nejenže zhubnou, ale zlepší se i jejich zdravotní stav.

Krevní skupina 0

Lovec

Strava: Máte-li krevní skupinu 0, jste pravý „masožravec“ a váš trávicí systém je odolný – bez problémů trávíte maso a můžete si dovolit vysokoproteinovou dietu (pozor – uzeniny nejsou maso!). Nehodí se pro vás mléčné a obilné výrobky.

Pohyb: Nebojte se intenzivního sportování, bude vám dělat dobře, zejména bude-li sloužit k odbourávání stresu.   

Vyřaďte z jídelníčku tyto potraviny:

Olivy jsou skvělou jižanskou pochoutkou
Autor: profimedia.cz
Vepřové a husí maso, šunku, slaninu, sumcovité ryby, kaviár, uzeného lososa. Eidam, ementál, čedar, parmezán, sýry typu Cottage, plísňové a tavené. Plnotučné mléko, syrovátku, zmrzlinu, podzemnicový olej. Para ořechy, kešu ořechy, arašídy, pistácie, mák. Fazole, čočku. Kukuřičné a bílé pečivo, pšeničnou, grahamovou, ovesnou a celozrnnou mouku, kuskus. Bílé a čínské zelí, olivy, kukuřici, brambory, květák, lilek, běžné houby, mandarinky, pomeranče, banány a jahody. Kávu, černý čaj, coca-colu, destiláty a různé limonády.

Krevní skupina A

Pěstitel, zemědělec

Strava: Bude vám vyhovovat jídelníček s převahou ovoce a zeleniny, díky které byste měla také dobře hubnout. Máte citlivý trávicí systém.

Pomeranče jsou nadupané vitamínem C
Autor: profimedia.cz


Pohyb: Jste-li ve stresu, vsaďte na uklidňující cvičení, jako je tai-či nebo jóga.

Vyřaďte z jídelníčku tyto potraviny:
Maso kromě slepičího, kuřecího a krůtího. Většinu mořských ryb a mořských plodů. Plísňové sýry, cottage, máslo, ementál, goudu, čedar, parmezán. Plnotučné i odstředěné mléko, zmrzlinu a syrovátku. Skoro všechny druhy olejů kromě olivového. Para ořechy, kešu a pistácie, fazole. Tvrdou pšenici, vícezrnný chléb, bílou a pšeničnou mouku. Zelí, papriky, olivy, lilek, houby, rajčata a brambory. Banány, mandarinky, melouny a pomeranče. Pivo, sodovky, destiláty, limonády, minerálky a černý čaj.

Krevní skupina B

Kočovník

Sójové mléko obsahuje mnoho cenných vitaminů a minerálů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Strava: Velmi dobře se přizpůsobíte jakýmkoli změnám ve skladbě jídelníčku, máte odolný trávicí systém a dobře trávíte mléčné výrobky. Toužíte-li zhubnout, musíte ze všeho nejdřív odbourat stres a kombinovat vhodnou stravu a přiměřený pohyb.

Pohyb: Chcete sportovat? Zkuste rychlou chůzi, aerobik, plavání nebo in-line brusle a kolo.

Vyřaďte z jídelníčku tyto potraviny:

Slaninu, šunku, kachní, slepičí, kuřecí, vepřové a husí maso. Uzeného lososa, krabí a úhoří maso. Plísňové sýry a zmrzlinu. Většinu olejů kromě olivového. Slunečnicové máslo, arašídy, mák, slunečnicová semínka, lískové, piniové a kešu ořechy, fazole, čočku, hrách, tofu. Pšeničné produkty, vícezrnný a žitný chléb, kukuřičné pečivo. Kukuřici, ředkvičky, olivy, rajčata. Rajčatovou šťávu, destiláty, limonády, minerální vody a sodovky.

Krevní skupina AB

Smíšený typ

Strava: Vývojově nejmladší krevní skupina je poměrně vzácná. Máte-li ji, nejspíš budete mít také citlivý trávicí systém.

Pohyb: Ideálním sportem je pro vás jóga nebo tai-či.

Vyřaďte z jídelníčku tyto potraviny:
Maso kromě jehněčího, králíka, skopového, krůty, bažanta. Ančovičky, maso z halibuta, kraba, tresky, úhoře, uzeného lososa. Plísňové sýry, zmrzlinu, máslo, plnotučné mléko. Kukuřičný, sezamový, slunečnicový olej. Kukuřičné pečivo, lískové ořechy, sezamová semínka, mák, fazole, hrách. Černé olivy, papriky, ředkvičky, kukuřici, banány, pomeranče, rebarboru. Destiláty, černý čaj, pomerančovou šťávu, limonády.

Plísňové sýry nejsou pro dietu nejlepší
Autor: profimedia.cz


Autor: oli, Kbak