Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S letní rajčatovou dietou zhubnete lehce

Rajčata jsou pro redukční dietu velmi vhodná. Z více než 90 % je tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Mají vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahují téměř žádný
15. července 2011 | 06:05

V rajčatech se skrývá vše, co vás udělá štíhlou a krásnou. Jsou chudé na kilojouly i tuk, ale bohaté na lykopen, látku, která chrání před rakovinou. Dvě rajčata denně navíc pokryjí až čtvrtinu denní dávky vitamínu C.

Věděli jste, že: Účinná látka, lykopen, která chrání před rakovinou, se nachází v čerstvých rajčatech, kečupu i rajčatovém protlaku.

Vaše menu během rajčatové diety

Ráno si bohatě obložte celozrnný chléb rajčaty a na oběd i večeři si vyberte jedno z jídel, které vám nabízíme. S dietou můžete začít například v pátek a držet ji až do pondělí.

NĚCO BEZMASÉHO

Vaječná rajčata
Porce pro dva: 1287 kJ

Budete potřebovat: 8 rajčat, pesto (směs bazalky, česneku, olivového oleje, piniových oříšků, parmazánu), 4 malá vejce, 50 g parmazánu na posypání, olej

Postup: Z rajčat odřízněte vršek a vyberte dužinu. Poklademe je do vymazané zapékací misky. Každé rajče naplňte pestem, polovinou vejce a posypte parmazánem. Na závěr pokapejte olejem. Zapečte ve vyhřáté troubě.

Autor: Archív
CHUTNÁ POTRAVA PRO NERVY

Špagetový salát
Porce pro dva: 1 864 kJ

Budete potřebovat: 300 g špaget, 200 g mozzarelly light, 100 g rukoly, 250 g cherry rajčat, 6 polévkových lžic balzamikového octa, 4 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř.

Postup: Špagety uvařte v osolené vodě a nechte okapat. Mozzarellu nakrájejte na kousky. Všechny suroviny smíchejte. K salátu se hodí ciabatta a parmská šunka.

STUDENÝ PŘEDKRM

Rajčatová polévka

Porce pro dva: 589 kJ828362:gallery:true:true

Budete potřebovat: 2 rajčata, 1 malou žlutou papriku, 1 malá červenou papriku, 1/2 salátové okurky, 750 ml rajčatové šťávy, 200 g lehké krémové pomazánky, sůl, tabasco, pepř.

Postup: Zeleninu omyjte a pokrájejte na kostky. Rajčatovou šťávu a pomazánku smíchejte, osolte, opepřete a dochuťte tabascem. Šťávu smíchejte se zeleninou a servírujte.

666883:gallery:true:trueZEŠTÍHLUJÍCÍ NÁPOJ

Rajčatový Šejk

Porce pro jednoho: 234 kJ

Budete potřebovat: 150 ml rajčatové šťávy, 2 kapky olivového oleje, 3 lžíce kefíru, sůl, pepř.

OBLÍBENÁ POCHOUTKA

Autor: Archív

Voňavá pizza s rajčaty
Porce pro dva: 2 207 kJ

Budete potřebovat: 600 g pizzy, 200 g tvarohu, 250 g rajčat, 50 g cibule, 50 g salámu, 1 čajovou lžičku másla, 3 žloutky, sůl, pepř, rukola.

Postup: Na pizza těsto naneste tvaroh smíchaný se žloutky, solí a pepřem. Na cibulce poduste rukolu a rajčata nakrájené na kolečka. Salám a rajčatovou směs rovnoměrně rozdělte na těsto. Pečte ve vyhřáté troubě.

JAKO Z ITALSKÉ RESTAURACE

Autor: Archív
Rajčata s mozzarellou
Porce pro jednoho: 882 kJ

Budete potřebovat: 250 g mozzarelly light, 4 velká rajčata, 1 polévkovou lžičku olivového oleje, 1 polévkovou lžičku balzamikového octa, sůl, pepř, čerstvou bazalku.

Postup: Mozzarellu a rajčata nakrájejte na tenká kolečka. Rozložte na talíř a dochuťte přísadami. Ozdobte bazalkou.

SNADNÁ VEČEŘE

Zapečená bageta

Porce pro jednoho: 811 kJ

Budete potřebovat: 2 bagetky, 2 polévkové lžíce kečupu a rajčatového protlaku, 4 rajčata, 50 g salámu, 20 g parmazánu, oregano, sůl, pepř.

Postup: Bagetky prořízněte a potřete kečupem a protlakem. Posypte oreganem. Obložte salámem, pokrájenými rajčaty. Posypte sýrem, osolte a zapečte.

Autor: lesk.sk, Klena