Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Houbové polévky

Fotografie
22. srpna 2008 | 14:08

Houby se hodí jako příloha k masu, vynikající jsou samotné, ale i v polévce. Už jste někdy pro polévku použili hlívu ústřičnou? Vyzkoušejte naše recepty!

Chutná rychlovka

Suroviny:

500 g různých hub (např. hlívy ústřičné)
100 g másla
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
1 l vody nebo vývaru
150 ml smetany
2 žloutky
ocet, sladká paprika, drcený
kmín, majoránka, bobkový list,
petržel, sůl, bílý pepř

Postup:

Na másle osmahneme cibulku, přidáme nakrájené houby, osolíme a podusíme. Přidáme kmín, pepř, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme bobkový list, majoránku a 30 minut povaříme.


Žampionová polévka

Suroviny:

250 g másla
400 g hladké mouky
300 ml mléka
400 ml vývaru
žampiony

Postup:

Rozpustíme máslo, zaprášíme moukou a 2–3 minuty restujeme. Vzniklou jíšku zalijeme vývarem a vše dobře promícháme. Za stálého míchání přiléváme mléko a 20 minut vaříme. Mezitím si na pánvi osmahneme na kousky nakrájené žampiony, které jsme dopředu namočili, a přidáme do polévky. Nakonec polévku zjemníme smetanou.


Houbovka s krupkami

Suroviny:

2 šálky nakrájených čerstvých
nebo hrst sušených hub
4 lžíce trhaných krupek nebo
perliček
1 lžíce sekané cibule
1 lžíce másla
1 ½ lžíce hladké mouky
1 ¼ l vývaru z kosti nebo vody
sůl

Postup:

Suché houby očistíme a ponoříme do studené vody, aby tzv. nabobtnaly. Vodu nevyléváme! Využijeme ji na zalití polévky. Změklé houby vyjmeme z vody a drobně nasekáme. Na tuku zpěníme cibuli, petrželové stonky, přidáme houby, zaprášíme moukou a osmahneme. Pak přilijeme vodu z hub, přidáme sůl, oprané krupky a dolijeme potřebné množství vody. Polévku vaříme tak dlouho, až krupky změknou. Po odstavení přidáme nasekané petrželové lístky a kousek másla.


Hlíva ústřičná

Houba s minimem kalorií, výjimečná tím, že ji můžeme sbírat v době, kdy jiné houby nerostou – na podzim a v zimě. Je běžně k dostání, ale může se pěstovat i doma. Pro nasládlou chuť je ideální do polévek a omáček i octového nálevu.

Žampiony

Nejoblíbenější houby obsahují vitamin B2 a jsou výborné pro zeštíhlovací diety – 100 g má pouze 14 kalorií. Hodí se do polévek, omelet nebo zapékaných brambor. Můžeme je také nakládat do octa.

Autor: red