Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kam na podzimní dovolenou? Do Dominikánské republiky

Cayo Arena
17. října 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Dominikánská republika je jednou z nejpopulárnějších exotických destinací. Bílé písečné pláže lemované kokosovými palmami a křišťálově čisté moře patří mezi hlavní lákadla. Tato karibská země přitom nabízí mnohem více než jen pobyt v luxusních resortech. Vydejte se na výlet na rajské ostrovy Saona, Catalina, Cayo Levantado či Cayo Arena. V národním parku Los Haitises prozkoumejte jeskyně s indiánskými malbami. Zahlédnout přitom můžete např. kapustňáky, delfíny a v zimě dokonce i velryby.

Velryba hrbatá
Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Dominikánskou republiku můžete navštívit kterýkoli měsíc v roce. Slunce zde svítí celoročně a teploty vzduchu se pohybují okolo 28 °C, přičemž v létě je klima spíše vlhké a v zimě je více sucho. Dominikánská republika leží na ostrově Hispaniola v souostroví Velké Antily. Zatímco jih země omývá Karibské moře, severní pobřeží je atlantské a geografická rozmanitost ostrova umožňuje turistům podnikat nejrůznější výlety na poznáním – od hor přes pouštní oblasti až po koloniální či viktoriánské památky.

Punta Cana
Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Želvy a mořské hvězdice

Dominikánské pláže patří mezi nejkrásnější na světě a pravidelně se umisťují na předních příčkách v cestovatelských žebříčcích. Proslulé jsou zejména pláže na východním pobřeží v letovisku Punta Cana – Bávaro. Cabo Engaño, Macao, Cabeza de Toro, Cortecito, Juanillo, Arena Gorda, Playa Blanca či Uvero Alto patří mezi top pláže regionu i celé Dominikánské republiky. Nádherné jsou také pláže na jihovýchodě v oblasti Bayahibe.

Hlavním lákadlem je ostrov Saona v národním parku Cotubanamá (Del Este). Od pevniny je vzdálený přibližně třicet minut jízdy na motorovém člunu a půl druhé hodiny na katamaránu či pirátské lodi. Cestou se staví v průzračné laguně Piscina Natural, kde jsou k vidění mořské hvězdice. Na ostrově můžete navštívit chráněnou želví rezervaci v Mano Juan a ochutnat typická dominikánská jídla z kuřecího masa či ryb. Během plavby na katamaránu se můžete kochat nádhernými výhledy na panenskou přírodu, nebo se zapojit do tanečních animací v rytmech energického merengue a romantické bachaty. 

Isla Saona
Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Písečná duna obklopená korály

Písečný ostrov Cayo Arena známý také jako Cayo Paraíso leží na severním pobřeží ostrova západně od města Puerto Plata. Pokud si zapůjčíte potápěčské brýle a ploutve, můžete vyrazit za pestrobarevnými rybkami, které se prohánějí v okolním korálovém útesu. 

Cayo Levantado
Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Ostrov (jako) z reklamy 

Ostrov Cayo Levantado v Samanském zálivu na severovýchodním pobřeží Dominikánské republiky přímo vybízí k odpočinku a opalování. Zdejší pláž je doslova „z reklamy“, jelikož figurovala v kampani na jednu známou značku rumu. Z druhé strany Samanského zálivu se pak rozprostírá národní park Los Haitises sestávající z mangrovových porostů, stovek ostrůvků pokrytých tropickými rostlinami a jeskyní, v nichž se dochovaly nástěnné malby původních indiánských obyvatel. 

A do Samanského zálivu míří nejen turisté. Od konce prosince do poloviny března sem připlouvají tisíce velryb hrbatých, aby zde našly svoje partnery a přivedly na svět mláďata. Pozorování těchto majestátních tvorů v jejich přirozeném prostředí je skutečně nezapomenutelný zážitek.

www.GoDominicanRepublic.cz

Logo
Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky