Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Proč je mražená ryba skvělá?

3. listopadu 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Mražení je úžasná a nesmírně šetrná metoda pro uchování potravin a u mořských ryb je to nejlepší způsob, jak rybu bez ztráty kvality přepravit z dalekých lovišť až k nám do srdce Evropy. 

V Čechách ani na Moravě si mořskou rybu neulovíme. Co naplat! Musíme se spolehnout na statečné rybáře daleko na severu, kteří se denně vydávají do boje s mořským živlem, aby naplnili své sítě úlovkem a my si pak mohli pochutnat. Maso mořských ryb je oblíbenou lahůdkou navíc s pozitivním vlivem na naše zdraví. Obsahuje velké množství proteinů (bílkovin), vitamínů a řadu minerálních látek. Je nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu nezbytného pro správnou činnost štítné žlázy, která reguluje látkovou výměnu, nervovou soustavu a srdeční tep. Nejcennějším prvkem jsou ale Omega 3 nenasycené mastné kyseliny obsažené v rybím tuku, které preventivně působí proti onemocnění srdce a krevního oběhu, snižují hladinu cholesterolu a u dětí napomáhají při rozvoji mozkových funkcí a zraku.

Už na začátku 20. století lidé zjistili, že když ulovenou rybu rychle zamrazí, zachovává si při pozdější tepelné úpravě svou původní přírodní chuť. Vědecké studie následně prokázaly, že mražením si ryba navíc uchová v maximální míře i spoustu důležitých živin. Mražení čerstvých ryb se okamžitě stalo velice populární. A protože chuť a živiny se neodplaví a zůstávají mražené rybce pěkně „pod kůží“, je mražená ryba oblíbená i dnes.

Autor: Nowaco

Ať už zvolíme celé mražené ryby, filety nebo vybereme něco z darů moře, máme za pár minut hotovo. Příprava je jednoduchá a velmi rychlá. Zvládne ji opravdu každý. Rybu po vyjmutí z mrazáku necháme krátce povolit, osušíme ji papírovým ubrouskem a pak už jen stačí trocha soli a koření. Rybu podlitou vývarem nebo vínem můžete zlehka podusit na pánvi či jen opéct na malém množství tuku. Anebo rybu položte na tukem vymazaný pekáč a vložte do trouby, kde ji zas příště můžete zapékat s různými dalšími ingrediencemi. Způsobů, jak chutně a rychle připravit rybu je nekonečně mnoho a výsledek na talíři je vždycky delikatesa.

Autor: Nowaco

Mořské ryby nabízené na našem trhu pod značkou NOWACO si díky lovu v čistých severských mořích u Aljašky, rychlému zpracování a šokovému zamražení přímo na moři zachovávají svoji přirozenou chuť i hodnotné látky. Když chcete mít při výběru jistotu, že dostanete kvalitní rybu bez přidané vody a bez jakýchkoli chemických přísad, na značku NOWACO se můžete spolehnout. Trendy ve výživě jednoznačně doporučují zařazovat ryby do jídelníčku častěji a v různých obměnách. Více informací, inspirace a jednoduchých receptů hledejte na www.nowaco.cz.

Související články