Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Příběhy neznámých bojovníků - Anastázie a Tereza

25. října 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Vztahy většinové společnosti a marginalizovaných skupin, jako jsou typicky Romové, bývají problematické. Je nutné to říct jednoznačně. A nejen říct, ale i pracovat na jejich řešení.

„Programy“ typu „Cikáni do Indie!“ jsou příšerný blábol. Nejenže jsou opřeny o nenávist, ale z čistě pragmatického hlediska neřeší ani současnost, ani budoucnost a neznamenají nic než další bariéry a další svízele pro celou společnost.

Jsem přesvědčený, že jedinou schůdnou možností pro integraci našich sociálně vyloučených a jejich podílu nikoli na příjmu sociálních dávek, ale na tvorbě hodnot, je vzdělávání. Každý člověk, který překoná skutečnost, že ve svém uplatnění nestál na té pověstné „stejné startovní čáře“, je nesmírně cenný. Ukazuje, že je to možné. Inspiruje – a nejen své nejbližší okolí.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Archiv Michala Horáčka

I se skrovnými možnostmi, které má z povahy věci jednotlivec, chci ke vzdělávání těch marginalizovaných, kteří k tomu projeví vůli, pomáhat. Proto mě tak těší i ta dvě děvčata, která představuje tohle krátké video. A přeju si, aby takových bylo čím dál víc. Aby u nás pozvolna povstávala romská inteligence.

Jsou-li Romové, kteří se vydávají obtížnou, ale nadějeplnou cestou, važme si jich. A podporujme je.

Michal Horáček

Více příběhů dalších neznámých bojovníků najdete na www.michalhoracek.cz nebo na Facebooku.

Zadavatel: Michal Horáček, zpracovatel: Ewing Public Relations, s. r. o.