Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Grilované maso má své místo v jídelníčku během celého roku

8. září 2017 | 14:00
Prezentace klienta |

Závěr grilovací sezony neznamená, že až do příštího léta necháme grily, prkénka, kuchyňské náčiní a receptury odpočívat a ležet ladem. Maso i zelenina se dají nad rozpálenými uhlíky grilovat i na zasněžených terasách, zimních party pod širým nebem, snowboardových a lyžařských závodech s občerstvením. Pečená masíčka uvítají fanoušci zimních sportů, kteří se o přestávkách chtějí osvěžit a občerstvit. Naštěstí už pominula doba párků v rohlíku a tučných klobás, a tak si své místo na slunci nacházejí i další kulinářské speciality z grilu.

Základní pravidla pro chutná masa z grilu bez připečení

Pro chutné a křupavoučké grilované maso nemusíte ke specialistům, stačí se naučit pár pravidel, se kterými budou i vaše vlastní gurmánské výtvory chloubou domácnosti, jejíž sláva se roznese i k sousedům a kamarádům. Překvapte své známé neobvyklými recepty, podle nichž jednoduše připravíte maso na grilu v letních i zimních měsících.

Další tip na zajímavý recept se sójovou omáčkou Kikkoman:

Maso nakládáme, dopředu jej nesolíme

Základní pravidlo je mít připravenou marinádu. Záleží na druhu masa, které hodláte „hodit“ na rožeň. Podle typu kuřecího či jiného drůbežího, rybiny, červeného masa či vepřového si zvolíte ingredience, jež budou základním stavebním prvkem grilované speciality, která chutná jinak než obvykle. Nezapomeňte na další důležitou zásadu, kterou málokdo ví a pak se diví, že mu marináda na mase nekaramelizuje, naopak se maso zpéká, tvrdne, pálí, až z něj zbydou jen zčernalé křupavé uhlíky. Maso se totiž z důvodu předčasného vysoušení nemá solit předem. Kdo z nejrůznějších důvodů nechce nebo nemůže solit, může zvolit alternativu, jako je například sójová omáčka Kikkoman. Sójové omáčky Kikkoman se vyrábí bez použití konzervantů a na výběr je hned několik druhů těchto omáček. Každá z nich dodá marinádě specifickou, jedinečnou chuť.

Jemné i pikantní recepty na marinády z celého světa

Maso nakládáme do marinády, kterou může tvořit cibule, olej, dijonská hořčice, worchester, vinný ocet, cukr a rajčatový protlak. Tak vám vznikne americká marináda. Velice oblíbená je asijská omáčka k nakládání, jež se skládá z česneku, medu, rajčatového protlaku, sójové omáčky Kikkoman a asijského koření. Kdo má rád šlehající plameny od pusy, nechť se pustí do nakládání masa v mexické marinádě. Ta je složena z pálivých chilli papriček, česneku, citronové šťávy, olivového oleje, pepře a oregana. Gurmáni libující si ve francouzské kuchyni určitě nepohrnou recepturou obsahující červené víno, olivový olej, cukr, česnek a pepř. A řecká kuchyně nás zas uvítá naloženým masem ve směsi z másla, citronové šťávy, medu, cibule, papriky a oregana.

Autor: Kikkoman

Každá zelenina, maso i ovoce potřebuje svůj čas pro správné propečení

Naložené maso ponechte v marinádě ideálně 24 hodin, aby mělo čas vstřebat všechny ingredience. Před samotnou tepelnou úpravou můžete maso zabalit do alobalu, aby zbytečně neodkapával tuk a nedocházelo k výrazným ztrátám aromatu. Toto pravidlo je dobré dodržovat především u rybího masa. A jak dlouho se správně mají masa a zeleniny grilovat. Doporučené časy pro vepřové a hovězí jsou dvacet až třicet minut, ryby méně než čtvrt hodiny, na kuřecí maso si ponechte nejdelší dobu – klidně až tři čtvrtě hodiny. Zelenina zůstává na grilu nejkratší čas, pouhých pár minut, stejně jako třeba ananas nebo krevety.

Originální receptura na zelné válečky pečené na grilu

Potřebujete tyto ingredience: 1/3 zelné hlávky, 30 dkg mletého masa, 1 cibuli, 1 vejce, 3 stroužky česneku, lžičku mleté papriky, 3 lžíce sójové omáčky Kikkoman, lžíci škrobové moučky, chilli, pepř, sůl, špetku skořice. K mletému osolenému masu přidejte cibulku nasekanou nadrobno, vylisovaný česnek a zbylé suroviny. Vše smíchejte, pokrájejte zelí na nudličky a vmíchejte je do směsi. Vytvarujte válečky asi deset centimetrů dlouhé a tři centimetry silné. Válečky podélně napíchněte na špejle a ze všech stran opékejte na grilu. S tímto receptem budete mít určitě úspěch jak u kamarádů, tak u manželky či tchyně.

Autor: Kikkoman

Co se podává ke grilovaným lahůdkám?

K podávaným grilovaným pochoutkám se nejlépe hodí červené víno, jehož chuť buď znáte, nebo si můžete u svého vinárníka nechat poradit. Na etiketách se často píše i v češtině, k jakým masům se konkrétní nápoje hodí. Jako přílohy se podávají opečené chleby, veky, pečené či vařené brambory. Neopomeňte rovněž dipy, jež tvoří nedílnou součást stolování pod širým nebem v oparu vonícího masa z grilu. Vynikajícím prostředkem, jímž můžete dochutit různé dipy a dresinky, je sójová omáčka Kikkoman, která mimo mnoha vonných esencí obsahuje i sójové boby, pšenici, cukr a destilovaný vinný ocet.