Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak se dobře postarat o bavlněná povlečení a prostěradla

31. března 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Nákup ložního prádla by ideálně měl být dlouhodobou investicí, což můžeme ovlivnit správnou péčí. Samozřejmě za předpokladu, že budeme dodržovat pokyny na štítku od výrobce. V tomto článku vám přinášíme pár základních pravidel údržby bavlněných lůžkovin.

Pár slov o bavlně

Bavlna je bezesporu základem veškerých kvalitních lůžkovin a zcela zaslouženě se řadí mezi nejvýznamnější textilní suroviny. Tento oblíbený materiál totiž dobře absorbuje vlhkost, je hebký na dotek a obvykle nebývá napadán moly. Aktuálně nenajdete žádnou jinou textilii, který by bavlně mohla v tomto ohledu konkurovat.

Praní bavlněného povlečení a prostěradel

Ačkoliv bavlna dobře snáší praní i sušení, je třeba vzít v potaz barevnost látky. U světlejších odstínů se neobávejte vyšších teplot, ale u barevných lůžkovin je potřeba větší opatrnosti, ty už být tak odolné nemusí. Ve většině případů proto stačí prát bavlněné povlečení i prostěradla na 40 °C, nejnovější vědecké poznatky ukazují, že hygienicky čistého prádla lze dosáhnout již právě při této teplotě, čímž šetříte životní prostředí, ale také svou peněženku.

Autor: VIOLET MOON, s.r.o.

Jak správně sušit

Po skončení pracího cyklu lůžkoviny roztřepte a pověste na prádelní šňůru, určitě se ale vyhněte věšení prádla za rohy pomocí kolíčků, tímto způsobem se totiž prádlo vytáhne a poškodí se jeho struktura. V letním období nevystavujte povlečení ani prostěradla přímému slunečnímu záření, které nemá dobrý vliv na barvy, prádlo raději věšte naruby a včas jej seberte, aby nedošlo k nechtěnému vyšisování a přesušení. Takto poškozené textilie se špatně žehlí a mají tendence se lámat. Pokud vlastníte sušičku, rozdělte vyprané prádlo do dvou várek, abyste snížili možnost pomačkání.

Jak na nové povlečení

Aby se dosáhlo sytých a zářivých barev, musí lůžkoviny projít celou řadou úprav s použitím nejrůznějších chemických látek a barviv. Před prvním použitím je proto vyperte jednou až dvakrát ve vhodném pracím prostředku na doporučenou teplotu. Takto se prádlo snadno zbaví zbytkových barev a dalších nečistot.

Autor: VIOLET MOON, s.r.o.

A důležitá věc na závěr – nikdy nenechávejte mokré prádlo dlouho v pračce, barvy by se mohly nechtěně zapustit.