Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Malý Péťa: příběh z SOS Sluníčka

6. dubna 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Když byl Péťa přijat do SOS Sluníčka, byly mu tři roky. Byl silně zanedbaný a hodně opožděný ve vývoji. Maminka se o něj starala jen málo, spíš vůbec. Bohužel už jako mladá začala užívat návykové látky, nyní se živí prostitucí a pomoc odmítá.

Autor: Sdružení SOS dětských vesniček

Péťa má dva sourozence.  Matka se však nestarala ani o jedno ze svých dětí. Na domluvené návštěvy do Sluníčka vůbec nepřicházela, což Péťovi rozhodně neprospívalo. Chlapeček ji vždy smutně vyhlížel a později plakal. Bylo zřejmé, že Péťa bude potřebovat spoustu času a trpělivosti, aby se vyrovnal s nezájmem matky a dalšími nepříjemnými životními zkušenostmi. Navázali jsme proto spolupráci s paní psycholožkou, která s ním pravidelně pracuje a díky ní i láskyplné péči tet se jeho situace začala nejen stabilizovat, ale dokonce zlepšovat. Po několika týdnech přestal být smutný a plačtivý a začal více komunikovat, dokonce vyrostl, zesílil a začal dohánět vše potřebné.

Když už bylo jasné, že se vlastní maminka nebude moci o Péťu ani v budoucnu postarat, začali jsme hledat náhradní řešení. Pěstounů však není mnoho… Když už to vypadalo, že není šance najít novou rodinu, stal se malý, nebo spíš velký zázrak. Objevili se báječní pěstouni, se kterými si Péťa ihned padl do oka. Chlapeček reagoval skvěle a pěstouni z něj byli nadšení.

NOVÝ DOMOV

Po několika setkáních v SOS Sluníčku a několika procházkách po okolí odjel Péťa ke svým pěstounům na krátkodobý pobyt. Líbilo se mu tam natolik, že návrat do Sluníčka nesl špatně. Díky OSPODu a paní psycholožce se nám podařilo zajistit pobyt dlouhodobý. Se všemi se pomazlil, rozloučil a vysvětlil, že jede domů, do svého oranžového pokojíčku. A že my, tety, můžeme přijet kdykoli na návštěvu. I když byl Péťa v SOS sluníčku spokojený, odcházel rád.

SOS SLUNÍČKO

ZDVOP je zařízení pro děti, které se ocitly bez jakékoli péče, jsou týrané, zanedbávané nebo zneužívané, nebo se o ně rodina kvůli tíživé životní situaci není schopna postarat. Nezisková organizace SOS dětské vesničky provozuje tři tato zařízení v rámci programu SOS Sluníčko v Praze a Karlových Varech. V Karlových Varech je prvním a stále jediným poskytovatelem této služby.

Autor: Sdružení SOS dětských vesniček