Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Navštivte první ročník festivalu Prague Burlesque

20. února 2017 | 11:44
Prezentace klienta |

Na začátku března Prahu rozzáří oslnivé hvězdy burleskního nebe. První ročník Prague Burlesque Festivalu slibuje velkolepou přehlídku varietního, cirkusového a burleskního umění, a chce tím připomenout slavné časy, kdy se Praha řadila mezi umělecké evropské a světové metropole.

Až z Austrálie do Česka zavítá Imogen Kelly, která je považovaná za průkopnici australské burlesky. Několikanásobně korunovanou královnu světové burlesky váže k Praze blízký vztah z doby, kdy zde studovala loutkářství na DAMU. Australská diva překonala rakovinu prsu a je významnou propagátorkou prevence tohoto onemocnění. Svou uměleckou činností mimo jiné usiluje o znovuzískání sebedůvěry u žen po chirurgickém zákroku.

Dalším klenotem pražského festivalu je mahagonová perla Spojených států amerických – Perle Noire. Mezi tanečními profesionály je považovaná za vůbec největší senzaci posledních let. Tři roky po sobě korunovanou královnu světové burlesky nemohla opomenout ani ikona Dita Von Teese, která ji okamžitě přizvala do několikaletého angažmá ve své populární show „Strip, Strip, Hurray!“

První Pražský Burlesque Festival je vyvrcholením desetiletého snažení producenta Davida N. Jahna aka Sonnyho Vargase, který u nás neúnavně oživoval zapomenuté umění se svou nyní už etablovanou Prague Burlesque Show. Se svou snoubenkou, Miss Cool Cat, se rozhodli Prahu učinit (alespoň na krátkou dobu) centrem vaudevillu, které má v Praze historicky své výsostné místo.

Kromě zmíněných headlinerů, se na pódiu divadla Royal na Vinohradské třídě představí více než třicet performerů z celého světa. Čestnými hosty budou Bettie Blackheart s manželem Frankem Doggensteinem z Helsinek, producenti jednoho z nejuznávanějších festivalů burlesky na světě, který pořádají právě v hlavním městě Finska. Další host, který přiletí z USA, Neil Kendall, je ambasadorem lasvegaské  Burlesque Hall of Fame, která byla založena 2007 pro zachování více než stoleté historie burlesky. Během festivalu se návštěvníci budou moci zúčastnit i workshopů s výše zmíněnými performery. 

Autor: Prague Burlesque Festival

V předvečer zahájení festivalu, 9. března, proběhne v Maharals Klubu v Hotelu Emblem charitativní dražba obrazů. Kromě jiného se bude dražit obraz Jana Gemrota, jednoho z nejtalentovanějších výtvarníků současné generace. Výtěžek bude věnován nejen na podporu budoucího ročníku festivalu, ale také podpoří kampaň nazvanou #prsakoule, která upozorňuje na důležitost samovyšetření v prevenci rakoviny prsu a varlat.

Více info naleznete na www.pragueburlesquefestival.cz