Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chateau Beaubois – víno s ženským šarmem

7. února 2017 | 10:50
Prezentace klienta |

Ve svůdné chuti vín z delty řeky Rhony najdete jak hřejivé paprsky slunce jižní Francie, tak i celou poezii podivuhodného kraje Camargue - dusot polodivokých koní, křik honáků býčích stád, ale i klid rýžových polí a vznešenost letu plameňáků. Ve víně ze Ch. Beaubois najdete ale ještě něco navíc – ženský šarm a eleganci.

Každá sklenice vína v sobě nese poselství o kraji, v němž vzniklo. O půdě, klimatu a všech ostatních přírodních podmínkách. Zároveň je ovšem také svědectvím o lidském umu a zručnosti, o dřině, kterou je nutno vynaložit na to, aby takové víno vzniklo. O práci, která se neptá na volný čas, na svátky a neděle, na potřebu starat se o rodinu a domácnost.

Právě proto je pěstování a výroba vína převážně mužskou doménou. Ale jako vzácné koření se mezi tvůrci vína objevují i ženy. Jednu z nich bychom našli právě v kraji zvaném „Petite Camargue“, kde Fanny Boyer pokračuje v rodinné vinařské tradici na Château Beaubois. A tradice je to pozoruhodná - Fanny představuje v pořadí již čtvrtou generaci, kdy se vinařské povolání dědí výhradně po ženské linii. 

Původ jména Beaubois (v překladu „pěkný les“) nás v historii zavede až do 13. století, kdy si cisterciáčtí mniši povšimli výjimečné půdy ve zdejším lese a rozhodli se na tomto místě založit vinohrady. Vedle kvality půdy pro to měli ještě jeden důvod – specifické mikroklima, které tu vytváří jedno z velkých jezer delty Rhony. Podnebí je tu vlhčí a také o něco chladnější než je obvyklé v této jinak horké přímořské oblasti.

Autor: www.vino.cz

Na vinicích o celkové rozloze 50 ha bychom našli v malém množství i bílé odrůdy vinné révy, avšak prim tu hrají odrůdy modré, mezi nimiž mají největší zastoupení Grenache a Syrah, tedy odrůdy, z jejichž vlastností těží většina vín zdejší apelace. Měkká, líbivá a chuťově bohatá Grenache bývá doplňována Syrahem, který vínu přináší více tříslovin, tvrdost a schopnost vyzrávání v čase. Díky tomu vyniká víno komplexními vlastnostmi, a to jak po chuťové, tak i aromatické stránce. Vinice jsou navíc ošetřovány bez použití chemických prostředků, takže vína jsou vyráběna v bio kvalitě a navíc jsou vhodná i pro vegany. 

Ale jak se to má s tím pověstným šarmem? Je na víně doopravdy znát, že pochází z ženských rukou?  Pravda je taková, že v charakteru každého řemeslně vyráběného vína musí zákonitě být otisk vinařovy práce, výsledek jeho schopností, znalostí a představ o tom, jak by víno mělo vypadat. A tedy i jeho vlastní založení, povaha, pohled na okolní svět i filosofie. Zkrátka – v každém víně je část vinařovy bytosti.

Autor: www.vino.cz

Pohleďte jenom na jména jednotlivých cuvée ze Ch. Beaubois – Expression, Harmonie, Elegance... A na samém vrcholu špičkové víno, jež nese jméno Confidence. Confidence, neboli „důvěrné sdělení“. Vezmete-li tedy do rukou sklenici s vínem ze Château Beaubois, dostane se vám tím i důvěrného sdělení od Fanny Boyer. O zdejším kraji, o lidech, kteří tu žijí a o ženské duši. Nakonec je můžete zkusit i sami ochutnat, stačí navštívit stránky www.vino.cz a zadat jméno Ch. Beaubois.