Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češky jsou expertkami na sebekritiku: tvrdí koučka

17. ledna 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Jak byste zareagovala, kdybyste zjistila, že někdo ve vašem okolí neustále poukazuje na vaše slabé stránky? Že vás shazuje na schůzkách nebo vám znemožňuje pustit se do něčeho nového a vzrušujícího? Tato osoba již ve vašem okolí nejspíš existuje. S největší pravděpodobností ji najdete UVNITŘ SEBE. Zní to neuvěřitelně?  

Activia provedla celosvětový průzkum, kterého se zúčastnilo 17.000 žen ve věku od 15 do 55 let. Z výsledků vyplývá, že ačkoliv je pro ženy velmi důležité cítit se dobře a dosáhnout svých snů ve všech oblastech života, až 60% z nich v tom paradoxně nebrání jejich okolí, ale příliš silná sebekritika.

Co je to „vnitřní kritik“? Je to určitý vnitřní hlas, který bere lidem jistotu a plně jim brání ve využití potenciálu. „Češky jsou v tomto ohledu navíc absolutními expertkami. Chceme být perfektní jak doma, tak i jako partnerky, milenky, matky a zároveň se snažíme být dokonalé i v oblasti práce,“ uvádí životní koučka Lenka Černá.

Negativní vnímání sebe sama ovlivňuje kariéru, koníčky, partnerský život i naše samotné zdraví.
Z průzkumu Activia InSync bylo zjištěno, že 84 % žen souhlasí s tvrzením, že „důležitější je být spokojená sama se sebou, než získat pochvalu od někoho jiného.“ 62 % žen přiznává, že jejich vnitřní kritik je „omezuje v osobním životě víc, než cokoliv jiného.“ Pro 59 % žen je vnitřní kritika překážkou v práci: Až 53 % žen například přiznává, že si už někdy „nevěřily natolik, aby požádaly v práci o zvýšení platu.“

A přehnaná sebekritika ovlivňuje i náš volný čas: 58 % žen uvedlo, že si „nevěřily natolik, aby vyzkoušely něco nového.“ I když jsou tato čísla znepokojující, Lenka Černá zná řešení.

Vytvořte si z „vnitřního kritika“ dobrou kamarádku

Některé ženy svého vnitřního kritika krotí tím, že si připomenou, jaké vnitřní hodnoty jsou pro ně skutečně důležité. Lenka Černá doporučuje vytvořit si seznam vašich pozitivních vlastností, které si v případě toho, že vám našeptává kritický hlas, budete nahlas číst nebo opakovat v době, kdy se cítíte slabé. „Je pouze na vás, jestli se vnitřním kritikem necháte paralyzovat, nebo si ho přehodíte do pozitivního módu. Já klientkám vždy radím – přeměňte si negativní vnitřní hlas na dobrou kamarádku.“ Tou nejlepší strategií podle ní je změna přístupu a asertivita. Ve chvíli, kdy ztlumíte negativní hlas na zdravou míru sebereflexe, pomůže vám jako pomyslný kompas nalézt správnou cestu. Nic vám pak nebude bránit dosáhnout vašeho nejvyššího potenciálu, zkoušet nové věci, být úspěšná v práci i ve vztazích.

Sílu najdeš uvnitř sebe…
Naučit se efektivně čelit vnitřnímu kritikovi a strachu je způsob, jak dosáhnout v životě rovnováhy a být v souladu sama se sebou. Takzvaně žít „InSync“. Ostatně to potvrzují i čísla z celosvětového průzkumu. Více než 84 % žen si po ztlumení vnitřního kritika „užívá nových věcí a zážitků“. 83 % z nich se „nebojí změnit denní rutinu“ a 79 % „má motivaci víc cvičit a starat se o sebe, protože se cítí více sebevědomě a chtějí si udržet svůj dobrý pocit.“

„Naučme se nesobecky milovat samy sebe, nejen v dokonalostech, ale i v opačném duchu. Určitě máme hodně pozitivních vlastností, jen je často nevnímáme. Neničme se vnitřními pochybami, ale mějme k sobě hezký vztah, i když nejsme úplně dokonalé,“ radí životní koučka.

Autor: Danone

Jak být více v souladu samy se sebou? Lenka Černá má několik rad: 

• Ze začátku si zkuste každý den vyhradit čas pouze pro sebe. Stačí deset minut, abyste si srovnala myšlenky a uvědomila si, co byste chtěla změnit

• Řešením je ztlumit kritiku na zdravou úroveň a pracovat sní jako s motivátorem

• Hlavně se nenechte ovlivňovat okolním světem. Každá z nás je unikátní a dobrá v něčem jiném

• Pozitivně se podporujte a odměňujte se malými drobnostmi každý den

• Buďte vděčná za vše, co se vám stane – ve všem hledejte určitou lekci a motivaci pro to změnit sebe

• Napište si pozitivní seznam – co jsem dokázala, jaké jsou moje silné stránky, v čem jsem dobrá

• Neutíkejte od strachu, ale konfrontujte se s ním – otevřeně čelte výzvám, klidně si ho pro usnadnění třeba vizualizujte

• Naučte se trávit čas sama se sebou – se svými koníčky, které vám dělají radost

• Nebojte se změn – každá změna přináší něco nového do vašeho života

• Buďte více ženami, dovolte si být občas křehká a zranitelná

O studii Activia InSync

Activia se zeptala více než 17 000 žen z celého světa ve věku mezi 25 a 55 lety na otázky týkající se vnitřní kritiky a vlivu, který má na jejich životy. Výzkum proběhl v Rusku, USA, Kanadě, Brazílii, Mexiku, Japonsku, Polsku, Rumunsku, Itálii, Španělsku, Velké Británii, Francii, Německu, Austrálii, Japonska, Belgie a Jižní Afriky.

Výzkum pro Danone Activia realizoval Google, zodpovědný za celosvětovou kvantitativní studii a GlobalWebIndex, zodpovědný za online dotazník. Výzkum proběhl v červnu a červenci roku 2016.

O projektu „Live InSync“

Activia, světově největší značka čerstvých mléčných výrobků*, představuje Live InSync iniciativu, která je vytvořena tak, aby inspirovala ženy být spokojené v těch nejdůležitějších oblastech jejich života. „Náš „vnitřní kritik“ je hlas, který slyšíme pouze my, ale ozývá se dost hlasitě na to, aby ovlivnil důležité stránky našeho života. Někdy se může projevit pozitivně, ale také nás může zdržovat pochybnostmi o našich rozhodnutích a klást ohromný tlak na očekávání od sebe samých. Cílem naší iniciativy Live InSync je proto inspirovat ženy, aby pracovaly s vnitřní kritikou konstruktivně, byly samy se sebou v souladu a dosáhly naplnění svých životních snů a cílů,“ říká Senior Brand Manager Activia Zuzana Kadaníková.

Žijete InSync? Vyzkoušejte si test na www.insync.cz