Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

8 rad, aby vaše postava byla pod stromečkem k nakousnutí

  • 29. listopadu 2016 | 11:47

    S adventem nepřichází do našich domovů jen vánoční nálada a vůně pečeného cukroví. Většina žen se snaží být skvělou hospodyňkou, mít ukázkově naklizeno, navařeno a mít postaráno o celou rodinu. Upřednostňují vše ostatní a v závalu povinností zapomínají na to nejdůležitější, na sebe. Zkuste se na chvíli zastavit a najít ten správný balanc. Hanka Kynychová vám s naší redaktorkou poradí, jak na to.

  • Cvik 1

    Autor: David Háva

    Balanční cvik pro zpevnění hlubokého svalstva. Než začnete cvičit, mějte na paměti, že balanční cviky vyžadují spojení hlavy a těla. Bez tohoto uvědomění nelze kvalitně zmobilizovat tělo a cviky provádět na potřebné úrovni.

    Výchozí pozice: Klečíme na balanční položce, špičky máme opřené o zem, záda rovná bez prohnutí. Paže jsou opřené o zem na šířku ramen a snažíme se mít vtažené bříško.

    Průběžná pozice: V pozici jen zvedneme špičky nohou.

    Konečná pozice: Hanka předvádí variantu pro pokročilé. V té natáhneme protilehlou ruku a nohu a zpevníme střed těla. Redaktorka předvádí cvik pro začátečníky. Zde zůstává spodní noha opřená o zem.

  • Cvik 2

    Autor: David Háva

    Jedná se o cvik na posílení břišních svalů a také svalů pánevního dna.

    Výchozí pozice: Ležíme na podložce, nohy položíme na válec, palce dáma na spánky, ruce položíme v týl a vytvoříme pomocí nich mističku, do které uvolněně položíme hlavu. V této pozici je nádech.

    Konečná pozice: S výdechem pokrčíme nohy v kolenou, válec srolujeme pod paty a zvedneme hrudník. Zde vydržíme několik vteřin, poté vracíme zpět a opakujeme alespoň 30x.

    Varianta konečné pozice: Nenecháváme obě ruce v týl, ale vytáhneme ruku a vydržíme několik vteřin. Opakování zůstává a navíc pravidelně střídáme obě ruce. Nezapomeňte v pozici držet na konci chodidel „fajfky“, ty potřebně zaktivují svaly spodního břicha.

  • Cvik 3

    Autor: David Háva

    Při správném provedení tohoto cviku zapojíme celé tělo. Proto spadá do kategorie komplexních cviků. Sedíme na podložce a snažíme se držet rovná záda i krční páteř. Mezi kolena vložíme válec, do kterého aktivně tlačíme stehny a ze shora pažemi. Během cviku cítíme tenzi po celém těle. Ta demonstruje mobilizaci středu těla. V pozici vydržíme 15-20 vteřin a opakujeme alespoň 10x.

  • Cvik 4

    Autor: David Háva

    Po zmobilizování celého těla je dobré ho protáhnout, abychom ve cvičení mohli pokračovat.

    Výchozí pozice: Začínáme v klasické kočce, ve které vydržíme 20 vteřin.

    Průběžná pozice: S výdechem vyhrbíme záda, podsadíme pánev a hlavu přitáhneme k hrudníku. Během cviku dlaně stále aktivně tlačí do podložky.

    Konečná pozice: Posadíme se na paty a ruce vytahujeme dopředu jako kočka. Tím dochází k protažení mezilopatkových svalů. Opět v pozici vydržíme 20 vteřin.

  • Cvik 5

    Autor: David Háva

    Pokračujeme opět komplexním cvikem známým jako prkno.

    Výchozí pozice: Ruce opřeme o podložku, snažíme se je mít přímo pod rameny, zpevníme střed těla a nohy držíme na špičkách. Pánev nevystrkujeme nahoru, snažíme se držet tělo v jedné přímce.

    Konečná pozice: Na 15 vteřin zanožíme jednu nohu. Dolní končetiny pravidelně střídáme. Cvik na každou z nich provádíme alespoň 8x.

  • Cvik 6

    Autor: David Háva

    Tímto cvikem krásně posílíme bederní část zad.

    Výchozí pozice: Obě ruce složíme pod čelo, obě nohy zvedneme do mírného roznožení. Zde se nadechujeme.

    Konečná pozice: S výdechem nohy snožíme a zůstaneme v mírné výdrži. Cvik opakujeme 10 až 15x.

  • Cvik 7

    Autor: David Háva

    Nyní se zaměříme na posílení hrudní části zad.

    Výchozí pozice: S nádechem položíme nohy mírně od sebe, břicho tlačíme do podložky, ruce opřeme o zem ve tvaru svícnu a čelo necháme volně na zemi.

    Konečná pozice: S výdechem zvedneme obě paže, v krátké výdrži držíme ruce stále ve svícnu a poté vracíme na podložku.

    Konečná pozice pro pokročilé: S výdechem zvedneme obě nohy i ruce a vydržíme 20 vteřin. Opakujeme 10 až 15x.

  • Cvik 8

    Autor: David Háva

    Balancování na míčku

    Výchozí pozice: Posadíme se na míček, pokrčíme nohy, kolena vytočíme a špičky nohou opřeme o špičky. Během pozice se snažíme držet rovná záda.

    Konečná pozice: S výdechem zvedneme obě nohy a vydržíme zde 15 vteřin.

  • Sportovní móda

    Autor: David Háva

    Během cvičení není důležité, jestli jsme oblečení podle poslední módy, nebo jsme zvolili starší ale stále oblíbené tričko. Podstatný je samotný pohyb, že něco děláme pro své tělo, a jak se při tom cítíme. Ale právě ve sportovním výkonu nám může správné sportovní oblečení pomoci. Vhodně zvolené legíny, tílko či tričko by nás v pohybu nemělo nijak škrtit a omezovat, ale naopak nám umožnit provést všechny cviky v co nejlepší kvalitě. A proč bychom při tom něměli vypadat k světu? Kvalitní a krásně barevnou sportovní módu nabízí i společnost Kik, jejíž sportovní produkty můžete znát pod značkou Ergee a které během cvičení otestovala cvičitelka Hanka Kynychová a naše redaktorka. Ta si oblečení během cvičení velice pochvalovala: „top i legíny skvěle padnou, oblečení je celkově velice pohodlné a ušité z příjemných materiálů. Navíc krásně obepne postavu a dovolí mi provést naprosto jakýkoli pohyb." 

     

  • Ve skvělé společnosti

    Autor: David Háva

    Děkujeme Hance Kynychové, že nám pomohla vytvořit sérii jednoduchých cviků, díky kterým zvládnete posílit své hloubkové stabilizační svalstvo klidně i sama doma. Pokud nechcete být odkázaná na svou podložku v obývacím pokoji, neváhejte a zavítejte k Hance do fitka. Uvidíte, že i tréninkový sál může být plný přátelské atmosféry.

Autor: Prezentace klienta