Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sháníte vánoční dárky pro děti? Zkuste virtuální realitu, třeba tu od Mattela

16. listopadu 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Vánoce se kvapem blíží a nastává čas popřemýšlet, čím bychom potěšili naše nejmenší. Pokud hledáte něco netradičního, co by děti nejenom zabavilo, ale třeba i přiučilo něčemu novému, zkuste virtuální realitu. Ta je totiž největším letošním technologickým trendem. A rozhodně dokáže nabídnout více než jen zábavu.

Mattel se nechal technologickou novinkou inspirovat a připravil na letošní Vánoce pecku - brýle pro virtuální realitu View-Master. Určeny jsou přímo dětem (od 7 let) a ty tak mohou vůbec poprvé během chvilky navštívit místa, na která se běžně nepodívají nebo se setkají s exotickými zvířaty či dávno vyhynulými tvory. Vše z pohodlí domova.

Jak to celé funguje? Stačí, když do brýlí vložíte chytrý telefon a spustíte odpovídající aplikaci pro virtuální realitu. Pak už se brýle pouze zaklapnou a virtuální dobrodružství může začít. Požadavky na chytrý telefon přitom nejsou nijak velké – musí mít velikost od 4 do 6 palců (takřka všechny telefony na trhu) a také gyroskop. Čím lepší displej bude telefon mít, tím lépe.

Americký výrobce hraček myslel nejen na zábavu, ale také vzdělávání dětí. Na trhu spolu s View-Masterem uvádí i tzv. zážitkové balíčky. Tyto virtuální encyklopedie s názvy Podmořský svět, Vesmír, Zajímavá místa, Dinosauři či Divočina přenesou děti na vzdálená či exotická místa a umožní jim objevovat svět zcela novým způsobem. Z pohodlí domova se tak během krátkého okamžiku ocitnou třeba na safari mezi zebrami a žirafami. Rozhlédnout se budou moci všude kolem sebe a s tím, jak se budou otáčet, bude se měnit i virtuální prostředí. Vše doplní doprovodná videa, fotografie, poučné informace, ale také minihry. Některé z balíčků byly dokonce připraveny ve spolupráci s National Geographic či Discovery Channel.

A jak je to s bezpečností?

Mattel myslí i na bezpečnost dětí, a proto produkt vyvíjel ve spolupráci s očními specialisty. Brýle jsou zdravotně nezávadné a například materiál určený k přikládání k očím byl citlivě zvolen tak, aby nedráždil pokožku. Produkt pak prošel nezbytným testováním a odpovídá přísným normám, které u dětských hraček požaduje Evropská unie.