Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak vybrat kvalitní matraci

14. října 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Dosloužila Vám matrace a je na čase vybrat novou? Poradíme Vám několik užitečných rad jak se nenapálit při výběru, protože jde o více než 30% Vašeho života, které trávíte spánkem. Je tedy jasné, že by se na matraci nemělo šetřit, 1/3 času stráveného na kvalitní matraci s životností 15 let znamená plných 5 let Vašeho života strávených na jedné matraci, to je pořádně dlouhá doba, proto se vyplatí vybírat důkladně.

Velký výběr, ale kdo se v tom má vyznat?

Na trhu se vyrojilo spousta lákavých nabídek a akcí, které lákají svým designem, cenou, nebo funkcemi. Jak ale vybrat tu pravou, která bude splňovat všechny kritéria pro zdravý a pohodlný spánek? Odpověď je jednoduchá, stačí se sám sebe zeptat, co vše od své matrace očekáváte? Doufám, že se tedy shodneme na odpovědi, že by matrace měla být komfortní, prodyšná, pohodlná, zdravotní, kvalitní, aby dlouhou vydržela a neslehla se. Z toho tedy vyplívá, že musí být z kvalitních, tvárných a odolných materiálů, ale které to jsou?

Matrace Visco Avena Air Medium
Autor: Postelia

Kvalitní materiály jsou základem zdravotní matrace

Z jakého materiálů se vůbec zdravotní matrace vyrábějí? Základní rozdělení je na pružinové a pěnové, ale i pružinová matrace má komfortní vrstvu většinou z pěny a pružinové jádro je vlastně levnější náhrada za dražší pěnu, pružinové matrace jsou vhodnější spíše na občasné přespání, na každodenní spaní doporučujeme zvolit pěnu. Není pěna jako pěna, proto je třeba je rozlišovat, pěnové materiály jsou čtyři druhy:

  1. PUR pěna – tepelně modifikovaný polyuretan, známý také jako molitan, který má široké použití a často ho naleznete i kupodivu v dražších matrací, jeho hlavní nevýhodou je nižší prodyšnost, základní tvarovací schopnosti, nižší komfort, menší odolnost a nízká životnost. Výhodou je nízká cena a dostupnost.
  2. Latex (kaučuk), latex je získáván z kaučukovníku a jde o přírodní materiál. Latexová matrace má díky vysokým hustotám latexové pěny dlouhou životnost, což je jeho hlavní výhodou. Základnější tvarovací schopnosti podpoříme kvalitním lamelovým roštem a prodyšnost je na střední úrovni. Latex se vyrábí jako 100% přírodní, nebo syntetický s příměsí přírodního kaučuku.

Matrace Visco Avena Air Medium
Autor: Postelia

 

  1. Studená pěna (HR), je materiál, který expanduje za nižších „studených“ teplot. Struktura pěny má otevřené póry, díky kterým je matrace velmi prodyšná. Stěny jednotlivých pórů jsou oproti molitanu silnější a póry větší, proto je materiál tvárnější, komfortnější a odolnější s delší životností.
  2. Paměťová pěna (viscoelastická) s líným efektem. Velmi tvárný a hlavně komfortní materiál, který nemá zpětný bodový tlak a nevytváří oporu pro tělo. Je tedy nutná kombinace s oporným materiálem, nejlépe ze studenou pěnou. Paměťová pěna Vás dokonale „obteče“ a vytvaruje se podle Vás, ať už si lehnete do jakékoliv polohy. Pěna nevytváří zpětný tlak a díky tomu je velmi šetrná k páteři. Paměťová pěna má prodyšnost na střední úrovni, pro její lepší prodyšnost se často používá perforace, díky otvorům může matrace dokonale dýchat.

 

Zdravotní matrace Visco Vario Air 5 v 1 tvrdá
Autor: Postelia

Kvalita pěny se liší hustotou

Nejenom druh pěny, ale hlavně i hustota materiálu udává kvalitu pěny, její tvarovací schopnosti a hlavně životnost matrace. Pokud chcete kvalitní matraci s dlouhou životností, je nutné sledovat hustotu použitých materiálů, které každý lepší výrobce uvádí. Hustota se značí v kilogramech na metr krychlový (Kg/m3) a platí čím větší objem, tím delší životnost. U studené a paměťové pěny doporučujeme gramáž 50kg/m3 a více, tato hustota zaručuje velmi dlouhou životnost, komfort a odolnost.

Design a funkčnost

Design jádra matrace je při výběru pro někoho důležitý, je těžké odolat všem těm barevným vrstvičkám, ale věřte, že naopak v jednoduchosti je krása. Hodně vrstev znamená hodně lepidla, které zacpává póry a snižuje životnost, proto vybírejte raději jednodušší konstrukce, nejlépe bez použití lepidel.

Vrstvy zdravotní matrace Visco Vario Air 5 v 1
Autor: Postelia

Kterou tedy vybrat?

Naším doporučením je výběr dostatečně pružných a odolných pěn, ideální spojení je kombinace studené pěny s horní vrstvou z paměťové líné pěny, nejlépe s perforováním pro vyšší prodyšnost. Matrace by měla mít dostatečně kvalitní pěny, protože délku životnosti neurčuje záruka, jak si mnozí myslí, ale životnost použitých pěn. Použité pěny by měli mít podobné gramáže, často výrobci kombinují kvalitní pěnu s jádrem z méně objemové pěny, která ovlivní životnost a slehne se dříve, než vrstva kvalitní pěny.

Prodyšné matrace z kvalitních materiálů naleznete třeba na internetovém obchodě www.spime.cz , který provozuje Český výrobce Postelia , ale doporučujeme si je osobně vyzkoušet na některé z jejich prodejen, které naleznete v městech Praha, Brno, Plzeň a Tábor.

Visco pěna
Autor: Postelia

Kterou rozhodně nekupovat?

Nedoporučujeme matrace v kombinaci s méně pružnými a méně prodyšnými materiály, jako recyklovaná RE pěna, nebo kokos, který je navíc málo prodyšný a jeho přichycení k pěně se neobejde bez dostatečné vrstvy lepidel. Pozor na obchodní názvy pěn, protože za krásně vypadající větou „komfortní materiál Felexifoam“, se může skrývat obyčejný molitan. Tak jako každý výrobce musí u potravin udávat přesné složení, tak i u matrace máte právo vědět, jakou pěnu výrobce použil a zda je dostatečně hustá a vydrží.