Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jaké hry bavily děti před dvaceti lety a jaké je baví dnes

15. června 2016 | 15:03
Prezentace klienta |

Změnám ve společnosti nepodléhají jen styly v oblékání. Společenský vývoj ovlivňuje veškeré oblasti lidského života od nových technologií po slovní zásobu. Rapidní změnou za posledních 20 let prošla i dětská zábava. Kdysi jsme pobíhali po „sídláku“, hráli krvavé koleno, lezli po klepadlech nebo skákali panáka. Dnes je však vše jinak a spousta dětí tráví více času doma než venku. Společnost Procter & Gamble si uvědomuje, jak je pohyb u dětí důležitý. V rámci kampaně „Děkuji, maminko“ podporuje všechny maminky v jejich snažení vést děti ke sportu, protože ví, že za své zdraví a sportovní nadšení jim jednou děti poděkují. Oficiální ambasadorskou kampaně je Barbora Špotáková se svou maminkou Ludmilou.

Z výzkumů vyplývá, že dnešní děti sportují málo a jsou lenivější, než jsme byli dříve my. Přitom nabídka sportovních aktivit je v dnešní době více než široká a každý ví, že sport rozvíjí nejen pohybové schopnosti, ale i psychiku jedince. Děti se tak naučí odbourávat stres a díky aktivitě získají i spoustu přátel. 

Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, BUM!

Hra plná napětí, kterou jsme všichni hráli rádi. Ze skupinky dětí se vybere jeden, který stojí ve větší vzdálenosti od ostatních zády a odříkává formuli „cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum“! Tu se snaží vyslovit co nejrychleji. Ostatní se během těchto slov snaží dostat co nejblíže k němu. V okamžiku, kdy hráč dořekne formuli, se děti zastaví a zmrznou v bizarních pozicích. Odříkávač se otočí a zkoumá, zda se někdo nepohnul. Pokud ano, jde zpět na start. Kdo se hlavního hráče dotkne jako první, získává jeho roli a hraje se znovu.

Autor: Shutterstock.com

Skákání gumy

Kdo na základce neskákal, jako by nežil. Pro hru, oblíbenou spíše mezi děvčaty, jste potřebovali minimálně 2, 5 metru dlouho gumu a tři hráče. Dvě dívky drží napnutou gumu v různých úrovních a třetí hráč skáče. Začíná se vždy u kotníků a úroveň se podle šikovnosti „skákače“ postupně zvyšuje až k pasu. Dívky volily mezi různými říkankami a styly skákání.  

Honzo, vstávej

Princip hry je podobný jako u cukr, kávy. Jeden hráč je vždy „Honza“ a stojí dál od ostatních a volá na ně: „Honzo, vstávej.“ A ti se ptají: „Kolik je hodin?“ Hráč odpovídá kombinaci čísla a typu chůze. Ta může být:

Čapí – při chůzi se zvedají nohy vysoko a rukama se předvádí čapí zobák

Žabí – žabí skoky

Sloní – hráči dělají co nejdelší kroky a rukama simulují sloní chobot

Slepičí – při této chůzi kladou hráči chodidla těsně před sebe

Mravenčí – při této formuli se snaží dělat co nejmenší krůčky

Honza ale také může říct „babička pletla“, to se pak všichni snaží dostat, co nejrychleji k němu, nebo „babička párala“ a hráči se vrací vzad. Kdo se jako první dotkne „Honzy“ vyhrává.

Autor: Shutterstock

Skateboard

Dnes mezi dětmi „frčí“ trochu jiné zábavy. Dřevěné prkýnko na kolečkách je ale v kurzu už několik let. Děti na něm brázdí svou čtvrt, město i skatepark a učí se různé triky. Motivací pak mohou být různé závody, kde se mohou zviditelnit a zúročit, co natrénovaly. Důležité je ale vždy dbát na bezpečnost.

In-line brusle

Přestože jsou brusle známé již dlouho, dovolit si je dříve každý nemohl. Děti si mezi sebou střídaly jedny brusle a ještě se čtyřmi kolečky. Takové, které dnes považujeme za „oldschool“ a vidíme je na amerických rollerdiskotékách. In-line brusle jsou více než na efekt zaměřené na zlepšování fyzické kondice a zpevňování stehenních a hýžďových svalů. Existují různé typy bruslí, například speciální brusle do zmíněných skateparků. Ty nejsou vytvořené primárně k rychlé sportovní jízdě, ale především k dělání triků a skákání.

Autor: Shutterstock.com

Počítačové hry

Navzdory všem sportovním možnostem se fenoménem dnešní doby staly počítačové hry a „paření“ na herních konzolích. Ne všechny hry jsou ale špatné a zavrženíhodné. Dobrým vynálezem je herní simulátor, který snímá pohyb hráče. Ten pak musí zvládnout správné pohybové provedení daného sportu, aby ve hře uspěl. Konzole tak umožňuje dětem procvičit techniku nejrůznějších sportů. Navíc je dobrým ekvivalentem sportovní aktivity pro deštivá odpoledne a víkendy. Nic se ale nemá přehánět a nic nenahradí pohyb na čerstvém vzduchu.