Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 netradičních sportů, které musíte vyzkoušet

9. června 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Celý život sportujete, když jste se seznámila s manželem, začali jste trávit váš volný čas aktivně bok po boku. Nyní se snažíte vést k pohybu a zdravému životnímu stylu i vaše ratolesti. Klasické sporty od fotbalu po tenis již máte v malíku a přemýšlíte, čím vaše víkendy oživit. Přinášíme 5 netradičních sportů, u kterých se rozhodně nudit nebudete.

Vedením dítěte ke sportu podpoříte nejen jeho zdraví, ale například i schopnosti spolupracovat s ostatními či nacházet nové přátele. Pokud ho sport baví a zároveň dosahuje skvělých výsledků, může se z něj stát i profesionální sportovec. Vždy ale bude vědět, že jste to byla právě vy, kdo mu svou péčí a obětavostí umožnil, aby se sportu mohlo věnovat naplno. A věřte, že vám jednou poděkuje stejně emotivně jako sportovci v tomto dojemném videu ke kampani „Děkuji, maminko“ společnosti Procter&Gamble.


Kanjam

Zcela novým sportem, který právě pronikl do Evropy je Kanjam. Není to nic jiného než hra s létajícím talířem, kdy se hráči snaží pomocí hodu či tečování dostat frisbee do jednoho ze dvou plastových košů. Ty jsou od sebe vzdáleny 15 metrů. Proto sobě stojí vždy dva dvoučlenné týmy. Jeden hráč se snaží od prvního koše hodit létající talíř k druhému a nejlépe ho zasáhnout. U druhého koše stojí jho spoluhráč, který hod může tečovat a tím koš zasáhnout. Je to nekontaktní technická hra, kterou mohou hrát úplní začátečníci i děti od 12 let. Vyhrává tým, který jako první dosáhne 21 bodů.

Autor: Shutterstock.com

Kroket

Branky, kolíky a palice. Náčiní, bez kterého se hráči kroketu neobejdou. Hra je určena pro dva až šest hráčů, nebo pro maximálně tříčlenné týmy. Úkolem je posouvat kouli v určené barvě skrz branky až k obracecímu kolíku a poté zpět ke startovacímu. Vyhrává ten nejšikovnější a nejrychlejší.

Spikeball

Jestli si rádi „plácnete“ beachvolejbal, jistě rádi vyzkoušíte jeho netradiční úpravu Spikeball. Je určen pro čtyři hráče, kteří ke hře kromě míče potřebují navíc síťovou trampolínku. Ta nahrazuje síť v klasickém volejbale. Trik je například v tom zahájit hru podáním pomocí odrazu o trampolínu. Hraje se opět do 21 bodů bez ztrát a s odstupem 2 bodů.

Autor: profimedia.cz

Lukostřelba

Střelba z luku je staré lovecké umění, ze kterého se vyvinulo sportovní odvětví. Přestože je tento sport již tradiční a dokonce zahrnutý do seznamu olympijských sportů, nevidíte ho běžně vaše přátele provozovat. V současné době můžete vyzkoušet různé inovace jako 3D lukostřelbu, terénní lukostřelbu, nebo jít do klasické terčové. Zahrajte si s dětmi na zahradě na slavného Viléma Tela a počítejte si, kdo zasáhne nejvíckrát střed terče.

Ringo

Hra s gumovým kroužkem je jistě o něco známější než Kanjam nebo Spikeball. V několika bodech se dokonce podobá volejbalu, hraje se totiž přes síť a na hřišti o velikosti 9x18 metrů. Cílem je přehodit kroužek, který rotuje kolem své osy (nesmí se převracet), přes síť do pole soupeře tak, aby ho protihráč nemohl chytit. Hráči chytají ringo jen do jedné ruky a z té samé ho i musí hodit. Při odhazování je povolen jen jedno vykročení, nesmí se s kroužkem skákat. Proti sobě mohou stát jednotlivci, dvojice či smíšené trojice. Více členné družstvo si mezi sebou nesmí přihrávat a hraje se dvěma kroužky najednou. Vyhrává ten, kdo dosáhne 15 bodů.

Autor: Shutterstock