Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pletení je hobby téměř pro každého pátého Čecha

8. února 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

V minulých letech zájem o pletení a obecně ruční práce lehce ochabl. Postupně se ale tento trend díky narůstajícímu počtu kurzů obrací. Podle průzkumu řetězce KiK znají tři čtvrtiny dotázaných někoho, kdo plete. Aktivně se tomuto hobby věnuje průměrně 18 % Čechů. Jedná se převážně o ženy (32 %), ale k pletení se hlásí i 3 % mužů. Nejčastěji Češi pletou šály (18 %), čepice (11 %), svetr a ponožky (shodně 10 %). Více jak čtyřem pětinám (83 %) Čechů by nevadilo koupit si ručně pletené oblečení.

„Moderní pletařky pletou především pro vlastní potěšení a kreativní vyžití. A s vidinou toho, aby sobě či svým blízkým pořídili originální a ojedinělé oblečení. V mnoha případech se ale jedná také o způsob relaxace. Nemalou výhodou je také výsledný nekonfekční styl oblečení,“ říká Zuzana Procházková z oddělení odbytu v diskontním řetězci KiK.

Pletení vévodí ženy

V současné době se jedná o stále atraktivnější hobby několika generací. I když stále dominantnější skupinou jsou ženy, celkem se k pletení hlásí 32 % Češek, z nichž 44 % je starších 45 let. „Zájem o pletení mají ale i mladší generace. Mezi 18 až 26 lety plete 16 % žen,“ komentuje výsledky průzkumu Zuzana Procházková. Patrným důvodem je rozmach vzniku několika zájmových společnosti, které pořádají kurzy pletení a háčkování. Naproti tomuto modernímu trendu jdou i prodejny KiK. „V našich 188 filiálkách lze nakoupit kvalitní pletací příze, háčky na háčkování, ponožkové a pletací jehlice nebo kruhové jehlice z bambusu, se kterými lze vytvořit jedinečné druhy oblečení,“ upřesňuje Zuzana Procházková.

Autor: KiK

Vybavte se na pletení v módním řětezci KiK

Pokud patříte mezi aktivní pletaře, můžete v prodejnách KiK zakoupit veškeré pletací potřeby.  Pletací příze čtyři kusy Baby Super Soft zakoupíte za 105 korun. Háčky na háčkování za 55 korun, ponožkové a pletací jehlice za 25 korun.

Ženy i muži pletou nejčastěji šály

Nejčastěji pleteným druhem oblečení jsou šály. Tvoří je 18 % všech dotazovaných osob. Jsou vedoucím typ oblečením jak pro muže, tak pro ženy. U mužské populace se na druhém místě umístily ponožky (zastoupeny 6 %) a čepice (zastoupeny 5 %). Ženy oproti mužům upřednostňují po šále nejčastěji svetr a čepice (zastoupeny shodně 17 %).

Autor: KiK

Až 83 % respondentů uvedlo, že by si zakoupili ručně pletené věci

S ručně pleteným oblečením nemají problém ani mladí, ani starší lidé. Rozdíl nepanuje ani ve srovnání mužů či žen. Pro nákup se vyslovily více jak čtyři pětiny. Na otázku, zda dotazovaní znají někoho ve svém okolí, kdo plete, odpovědělo kladně 75 % Čechů. Nejvíce osob s tímto koníčkem znají lidé od 18 do 26 let a to v 84 % případů. Nejméně pak v 71 % případů lidé ve věku 54 až 65 let.   

Autor: KiK

O průzkumu

Průzkum společnosti KiK byl realizován v lednu 2016 na reprezentativním vzorku 525 respondentů podle pohlaví, věku, regionu, velikosti místa bydliště a vzdělání. A to prostřednictvím aplikace Instant Research, nástroje pro on-line sběr dat výzkumné agentury IPSOS.