Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nevyspání a odtržení od rodiny. Co zažívají lékaři o Vánocích?

13. listopadu 2015 | 12:00
Prezentace klienta |

Dlouhé noci bez zamhouření oka, absolutní připravenost a to nejen na Vánoce! Lékaři, sestry, řidiči sanitek a dispečeři si zaslouží poděkovat za to, že se o nás i během svátků starají s mimořádnou péčí. Své o tom ví i lékařka Nataša Popperová, která zažila vánoční službu už ve 4 zemích světa. Jaké to je sloužit na Vánoce a co všechno můžete v kůži lékaře zažít?

Důležitá je spolupráce

Kouzelná doba svařáků, radosti a sváteční nálady se blíží. Někteří z nás se těší na sledování klasických pohádek, jiní rádi zalehnou s knížkou, miskou cukroví a horkým kakaem. Ale jsou mezi námi i jedinci, kteří už předem vědí, že budou vánoční čas trávit v práci. Budou vytahovat kosti kaprů z krků, ošetřovat spáleniny z prskavek nebo zachraňovat životy. Co všechno řeší lékaři v době, kdy spokojeně rozbalujeme dárky? „V Londýně nám přivezli patnáctiletého chlapce, kterého bodli do zad. Ke zranění přišel v potyčce s pouličními gangy. Měl opravdu velké štěstí, protože ho někdo bodnul do ledviny těsně vedle velké cévy. Dali jsme dohromady takový krásný mezinárodní vánoční tým, já anesteziolog Čech, cévní chirurg Maďar, asistoval Ind a instrumentářka byla Angličanka a šlo se na věc. Zachránili jsme ho a vlastně to byl krásný vánoční dárek, že to ten kluk přežil,“ vypráví anestezioložka Nataša Popperová.

Autor: Marie Bartošová

Je nutné přinášet oběti

Náročná služba obnáší řadu odříkání. Problém představuje hlavně kvalitní spánek. Občas jsou díky nevyspání v ohrožení sami lékaři. Takovou situaci zažila lékařka při štědrovečerní službě v Tunisu. Ve dvě hodiny ráno jela vyndat pacientovi rybí kost a v sanitce přepadl řidiče mikrospánek. „Řidičovi se zavřely oči, vidím, že jede ode zdi ke zdi, no prostě usnul. Já najednou cítím na ramenou jeho hlavu, blázinec. Tak jsem ho vzbudila a říkám: „Jedeme do nemocnice!“ V tu chvíli jsem si říkala, že možná nebudeme vytahovat kost, ale budou nás vytahovat ze sanitky po autonehodě.“

Autor: Marie Bartošová

Rodina musí mít pochopení

Skloubit obtížné zaměstnání s rodinným životem je nesnadný úkol. Na Vánoce slouží zejména mladší lékaři, kteří ještě nemají děti. Ale i na ty s dospělými dětmi padá často „černý Petr“. Důležité jsou pak kompromisy. Jak to vnímá lékařka, která tráví Vánoce ve Velké Británii zcela odříznutá od rodiny? „Rodina si na to už za víc než dvacet let zvykla. Vždy si alespoň zatelefonujeme a popřejeme. Můj muž je tolerantní a často mě navštěvuje. Jednou mi udělal krásné překvapení. Oslavil Štědrý večer odpoledne se synem a pak přiletěl za mnou a v jedenáct hodin večer jsme si udělali svůj vlastí přímo v Londýně. Jindy jsme zase dělávali náhradní Štědrý den před tím nebo den potom.“

Autor: Marie Bartošová

Jak lékařům poděkovat?

Díky Milce můžete hlasovat na troufnisinajemnost.cz/aplikace, která povolání si podle vás zaslouží nejvíce díků a posílat i online speciální přání svým blízkým. Můžete vybírat z profesí jako kurýr,číšnice, řidiči nebo třeba hasiči. Navíc jsou v soutěži čokolády Milka Oreo nebo stylový hrníček.