Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děti a kariéra: Jak to skloubit a nezbláznit se?

28. září 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Netušíte, jak se v pracovním životě vyrovnat s rolí matky a jak rodinu a práci skloubit? Nejste v tom samy! Na to, jak nově vzniklé situace přijmout, jsme se zeptali Brand and Communication manažerky společnosti Shell, Jany Orszulíkové.

Co jste vystudovala?

Marketing byl mojí láskou už od dětství, a tak byla volba jasná – vystudovala jsem jej na vysoké škole na Slovensku. Už při studiu jsem také v oboru pracovala v mezinárodní firmě, takže jsem věděla, že se ubírám tím správným směrem.

Jaké předměty Vás ve škole nejvíce bavily?

Při této otázce se mi vybaví hlavně ty, které mě nebavily. Vysloveně jsem trpěla studiem práva a zákonů.

Na co jste měla talent jako dítě?

Na „ukecávání“ ostatních, organizování dětských spikleneckých akcí a vyprávění dlouhých fantazijních příhod.

Jak se třicetiletá žena jako Vy vypracuje na pozici Brand and Communication manažerky společnosti Shell pro střední a východní Evropu?

Víte, že jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, jak nebo proč? Zastávám názor, že pokud má člověk pro něco vášeň a cit, je jen otázkou času, kdy se dostane do podobné situace a ani nebude umět odpovědět, jak je to možné. Mám pocit, že můj profesní život postupuje tak nějak přirozeně, jak má, a já pouze využívám otevřené příležitosti, které se mi naskytnou. Mám jedno své pravidlo, které mě provází: Miř vysoko, ale zůstaň nohama na zemi.

Nebála jste se, že Vaše kariéra skončí kvůli dítěti?

Před odchodem na mateřskou dovolenou mě ani tak netrápily obavy ze ztráty kariéry, jako to, zda dokážu být dostatečně pozornou matkou. Ale vše pominulo hned při narození dcerky. To se člověku úplně otočí priority a mým nejdůležitějším projektem od té chvíle je zajistit doma dostatek mateřské lásky a péče.

Autor: Shell

Co Vaše práce vlastně obnáší a kolik hodin denně musíte pracovat?

Moje práce vyžaduje časté cestování mimo domov a mnoho hodin strávených ve virtuálním kontaktu s kolegy. Část z nich se nachází v jiném časovém pásmu, proto musím být flexibilní i v době, kdy už ostatní mají zaslouženého „padla“.

Máte malé dítě. Jak se dá skloubit takto náročná práce s mateřstvím?

Chce to mít dobrý organizační smysl, fantastického manžela a chápajícího zaměstnavatele. Všechno jde, když se chce, každopádně vždy je třeba hledat jisté kompromisy. Já jsem si svůj den zorganizovala tak, abych se mohla v maximální míře věnovat rodině. Pracuji tehdy, když je dcerka ve školce a následně, když večer usne. Veškerý čas mimo práci věnuji jí a rodině. No, a když přijde na delší služební cestu, žezlo převezme manžel, který se o všechno dokonale postará. Mohu potvrdit, že díky takovému fungování jsme spokojeni všichni – dcerka, já a snad i manžel.

Ráda komunikujete a řídíte lidi, máte to tak i v soukromí?

Určitě nepatřím k tichým typům, které by vydržely sedět v koutě, ale rozhodně se nepovažuji ani za diktátora s potřebou všechno řídit (i když manžel by v jistých bodech asi polemizoval, smích). Mám ráda týmovou práci, díky níž lze dosáhnout daleko více – podstatné je najít společný cíl.

Jaké máte koníčky? Čím se bavíte ve volném čase?

Když jsem byla malá, snila jsem o tom, jak jednou procestuji celý svět. A ten si teď krok za krokem plním. Považuji ale za důležité, aby naše dcera nejdříve poznala půvaby Česka a Slovenska, je tu přeci tolik krásy. Proto si momentálně vychutnáváme společné víkendy a dovolené „u nás“ doma.

Autor: Shell

Jak rodina zvládá Vaše pracovní vytížení?

Bez manželovy podpory by to rozhodně nešlo. Je úžasné, jak se dokáže postarat o chod domácnosti v době, kdy jsem já na služební cestě nebo zaneprázdněná důležitým projektem. Navíc mu to dává příležitost trávit s dcerkou cenný čas, určený pouze pro ně dva, což je ve vztahu otec–dítě důležité. Zatím musím zaklepat na dřevo, ale dokážu se pochlubit fungující rodinou bez následků matčiny kariéry.

Máte nějaké rady pro ženy, které neumí skloubit kariéru s rodinným životem?

Ty, které to skloubit neumí, si musí vybrat nebo přehodnotit své priority. Buď jedno, nebo druhé. Ženy, jež chtějí dosahovat harmonie doma i v zaměstnání, a práce je baví, určitě najdou režim, který jim bude vyhovovat. Každá jsme jiná, každá máme jiné potřeby, jiné zázemí. Pokud se mě někdo zeptá, jestli jsem víc manažerka, nebo máma, tak odpověď je jasná. Jsem spokojená matka s dobrou kariérou.

Během důležitých milníků svého života se vždy sebe sama ptám, jak bych chtěla danou věc vidět, až budu stará babička bilancující celý život – a to mi velmi pomáhá najít způsob, jak se k dilematu postavit.

Co Vás v práci v poslední době nejvíce potěšilo?

Při vstupu do kanceláře mě pokaždé potěší nová výzdoba v tématu naší aktuální promo akce na čerpacích stanicích. Právě teď máme všude nainstalované obrovské modely autíček a panáčků LEGO®, takže každý den v práci je hravý a veselý.

A co Vám udělalo radost doma?

Momentálně se nejvíce těšíme na příchod našeho druhého potomka (smích).

To byl rozhovor s Janou Orszulíkovou, Brand and Communication manažerkou společnosti Shell pro střední a východní Evropu.

Unikátní sběratelskou edici závodních vozů Ferrari a další hrací sady ze speciální série Shell V-Power LEGO® Collection mohou zákazníci až do 1. 11. 2015 získat na všech čerpacích stanicích Shell s každým nákupem paliva Shell V-Power Nitro+ a Shell FuelSave.