Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Průzkum: Slováci se s druhými dělí častěji než Češi

29. dubna 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Dělíte se s lidmi kolem vás? Pak patříte mezi 82 % Čechů, kteří v aktuálním průzkumu agentury NMS Market Research pro značku Milka uvedli, že sdílení věcí s ostatními jim dělá radost. Ještě lépe jsou na tom lidé na Slovensku, kde takto odpovědělo 88 % dotázaných. Neradi se Češi i Slováci dělí o peníze. Největší vliv na jejich rozhodování hraje vzhled člověka, jemuž mají něco věnovat.

 

Poslední kousek čokolády jako symbol sdílnosti

„O vše je ochotno se podělit 62 % Čechů, avšak s cizími jsou mnohem sdílnější lidé na Slovensku,“ potvrzuje Kamil Kunc, zástupce výzkumné agentury NMS Market Research. Jakou roli hraje pro obyvatele obou zemí poslední kousek čokolády? To bude v květnu letošního roku zjišťovat projekt Poslední kousek. Jeho ambasador, běžec Jiří Gruntorád, se v České republice vydá na třítýdenní putování celou zemí, v jehož průběhu zdolá přibližně 700 km. To vše proto, aby se na konci své cesty rozdělil se svým bratrem. V průběhu celé trasy bude také ověřovat výsledky průzkumu, zda jsou lidé u nás opravdu tak sdílní, jak z něj vyplývá.

S blízkými o vše, s cizími o nic?

Našim blízkým nabízíme svou pomoc často a dělení s nimi nás velmi těší. K cizím lidem máme ale úplně opačný přístup. „O jídlo, nápoje a sladkosti se s rodinou ochotně podělí 89 % respondentů, s cizími lidmi by to udělalo pouze 23 % z nich,“ konstatuje Kamil Kunc. Jen velmi neradi jsme ochotni se podělit o jídlo. S neznámými lidmi by tak učinilo pouze 28 % respondentů. Zajímavostí je, že na Slovensku je tohle číslo výrazně vyšší. Tam téměř polovina (41 %) dotázaných uvedla, že by se s cizím člověkem bez problému rozdělila třeba o něco sladkého.

Autor: Milka

Jak je to s penězi?

V otázce financí jsou na tom opět lépe naši slovenští sousedé. O poslední stokorunu v peněžence by se podělilo pouze 14 % Čechů, na Slovensku o něco více (19 %). Je otázkou, proč jsou tato čísla tak nízká, když v obou zemích ve 43 % případů dotázaní tvrdili, že poslední stovku berou stejně jako jiné peníze.

Udělejme radost sobě i druhým

Pozitivním zjištěním je fakt, že více než čtyřem pětinám Čechů dělá dělení se s ostatními velkou radost. Je pak tedy záhadou, proč si ji nedopřáváme častěji. Běžec Jirka tak učiní. Poběží 24 dní přes celou zemi, aby se rozdělil se svým bratrem, který v jeho životě hraje výjimečnou roli. V cíli mu předá svůj poslední kousek čokolády symbolizující to nejcennější z celé tabulky. Poděkuje mu tak za to, že mu byl celý život velkou oporou. Zejména v situacích, kdy čelil hrůzným prognózám lékařů a ortopedů. Přivedl jej k běhu, čímž mu prakticky zachránil život.

Troufněte si na jemnost a udělejte něco velkého. Pomozte Jirkovy na jeho cestě a dokažte, že vám osud druhých není lhostejný. „Pevně věřím, že mi lidé pomohou tuto extrémně náročnou výzvu splnit,“ je přesvědčen ambasador projektu běžec Jirka, s přezdívkou „český Forrest Gump“.

Více informací o tom, jak se do projektu zapojit a pomoci běžci, najdete na www.poslednikousek.cz.

Autor: Milka

O průzkumu

Průzkum zaměřený na sdílnost Čechů a Slováků provedla výzkumná agentura NMS Market Research mezi 19. a 20. březnem v České republice a v období 19. až 23. března na Slovensku. Zkoumání bylo realizováno na reprezentativním vzorku 508 českých a 517 slovenských obyvatel ve věku od 18 do 45 let.