Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jsou lepší bílá, nebo hnědá vejce? A jak poznáte, že jsou čerstvá?

Rozdíl mezi bílými a hnědými vajíčky není nijak zásadní. Větší rozdíly jsou mezi jednotlivými chovy.
1. dubna 2015 | 06:00

Po kterém vejci sáhnete raději? Po hnědém, protože vám tvrdili, že je kvalitnější než to bílé? Zapomeňte na všechny mýty o vejcích. Raději než na barvu hleďte na to, z jakého chovu pocházejí. 

Pokud jde o barvu vajec, ta se liší podle toho, z jakého chovu slepice pocházela. Obecně platí, že světlé slepice plodí bílá vejce, ty černé nebo hnědé zase tmavá. Kromě toho existují i druhy, které dokážou snést modrá vejce nebo kropenatá. 

Není tedy jediný důvod, proč tvrdit, že jedna vejce jsou zdravější než ta druhá. Barva s kvalitou nemá nic společného. Snad jen barva samotné slepice. Podle chovatelů ty tmavší žijí déle, a logicky za svůj život tedy snesou více vajec, proto jich je také více. Ale co do chuti nebo výživové hodnoty mezi tím není žádný rozdíl.

Bílá vejce nemají měkčí skořápky

Další z mýtů, které panují v souvislosti s barvou vajec, je kvalita skořápky. Ta tmavá ji mají údajně silnější a odolnější. Kvalita skořápky ale záleží na stáří slepice, stravě a druhu plemena. A to platí bez rozdílu barvy, ať je vejce světlé či tmavé. 

Barva vajec se liší podle toho, jakou barvu měla slepice.
Autor: Shutterstock.com

Snad jediný rozdíl mezi vejci můžete pozorovat v tom, že tmavá vejce bývají dražší. Není to ale proto, že by byla více bio, ale z toho důvodu, že bývají o něco větší než bílá vejce, protože pocházejí od větších slepic. 

Jestli vám ale jedno vejce chutnalo více než to druhé, nemusí to být pouhé zdání. Na celkové chuti a kvalitě vejce se podepisují strava slepice a do jisté míry i to, o jaké plemeno jde a z jakého chovu pochází. Krmivo má vliv ale i na barvu žloutku. Čím více karotenu obsahuje, tím sytější barvu žloutek má. S kvalitou, jak si někteří myslí, to nemá nic společného.

Je ale jasné, že když dostanete od sousedky na venkově jarní a úplně čerstvé vajíčko od slepice, která běhá po dvoře a jí zelenou trávu, bude vám asi chutnat více. V zimě, kdy i slepice ze dvora nemá možnost jíst čerstvou stravu, změnu ani nepoznáte.

Pokud plave, je zkažené
Vejce ve skořápce... Stane se minulostí?
Autor: profimedia.cz

Bez rozdílu barvy ale vždy před zpracováním vejce zkontrolujte, jestli je čerstvé, či nikoliv. Proto je nejprve rozklepněte do talíře. Jestliže se žloutek neroztéká a drží pevně při sobě, bílek kolem něj pak tvoří další prstenec, je to v pořádku a můžete jej beze strachu použít. Jestli se žloutek roztéká, není vejce sice zkažené, ale nehodí se příliš na přípravu třeba míchaných vajec nebo majonézy. Je tedy na zvážení, jestli jej raději nepoužít třeba do těsta.

Čerstvost ale poznáte, aniž byste museli porušit skořápku. Čerstvé vejce má na své širší straně malou vzduchovou bublinu. Ta se postupem času stále zvětšuje. Jestliže tedy hodíte vajíčko do sklenice s vodou a vejce vypluje na hladinu, můžete si být jisti, že si někde chvíli poleželo, než se dostalo k vám.

Video se připravuje ...