Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

7 důvodů, proč jsou majitelé koček zdravější, chytřejší a šťastnější

  • Důvodů, proč je skvělé mít kočku, je hodně, ale tyto jsou vědecky potvrzené.
    7. ledna 2015 | 06:00

    Pokud ještě váháte, zda si pořídit kočku, zde je 7 vědecky podložených důvodů, proč z nás tyhle chlupaté potvůrky dělají lepší lidi. A pokud už kočku máte, vězte, že vyhráváte na plné čáře. Majitelé koček totiž jsou:

  • Chytřejší


    kočka, žena, kniha
    Autor: Shutterstock

    Podle britské studie jsou lidé, kteří chovají domácí mazlíčky, chytřejší. Mívají jak vyšší IQ, tak vyšší vzdělání. To samozřejmě platí také o chovatelích psů, ale vzhledem k tomu, že lidé s vyšším vzděláním obvykle hodně pracují, je pravděpodobnější, že mají kočku, která je časově méně náročná.

  • Myslí na životní prostředí

    kočka, ekologie
    Autor: Shutterstock

    Studie z roku 2009 prokázala, že pes zanechá za svůj život karbonovou stopu zhruba stejnou jako Hummer (velké terénní auto s vysokou spotřebou pohonných hmot), zatímco kočka jen jako úsporný Volkswagen Golf.

  • Lépe zvládají bolest

    Důvodů, proč je skvělé mít kočku, je hodně, ale tyto jsou vědecky potvrzené.
    Autor: Profimedia.cz

    Lékaři vysledovali, že lidé, kteří prožili velkou ztrátu nebo trpí psychickou bolestí, se v přítomnosti koček cítí lépe. Kočky také lidem pomáhají lépe snášet deprese a řadu fyzických chorob, jako jsou například Alzheimerova choroba, posttraumatické stavy a podobně.

  • Snáze se seznamují (tedy muži)

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz

    Nezadaní muži, kteří doma chovají kočku, jsou pro ženy atraktivnější. Celých 90 % Britek tvrdí, že je pro ně milovník koček atraktivnější než chovatel psa. Mají za to, že muži, kteří dávají přednost kočkám, bývají citlivější, důvěryhodnější a stálejší.

  • Mají zdravější srdce

    koťata
    Autor: Shutterstock

    Kočky mají zázračný dar zbavovat lidi stresu, a tím nebývale prospívají vašemu srdci. Psi vyžadují více pozornosti a péče (především venčení), což může v lidech vzbuzovat úzkost. Kočky se o sebe z větší části postarají samy, a navíc nás mazlení s nimi uklidňuje. Studie prováděná po deset let prokázala, že majitelé koček mají o 30 % menší vyhlídku, že je postihne infarkt.

  • Nejsou nikdy osamělí

    Chcete být v pohodě? Pomazlete se s kočkou.
    Autor: profimedia.cz

    Zapomeňte na tvrzení, že psi jsou věrní a kočky falešné. Jsou známé případy, kdy kočka našla své páníčky i přesto, že se přestěhovali stovky mil daleko. Řada studií prokázala, že kočky si dobře pamatují, jak se k nim kdo chová, a lásku umějí vědomě oplácet. Navíc švýcarská studie tvrdí, že především v případě žen plní kočka v domácnosti po emocionální stránce funkci partnera. Jiná, tentokrát japonská, studie prokázala, že ačkoli kočky obvykle nedělají, co jim člověk říká, své páníčky zbožňují. A nejen to – důvěřují jim natolik, že ačkoli je to proti jejich přirozenosti, dovolí jim pečovat o ně v nemoci. Jako šelmy totiž mají kočky geneticky zakódováno případnou nemoc skrývat, jinak by totiž byly v ohrožení. Jsou-li nemocné, mají tendenci utéct a skrýt se. Jen svému páníčkovi však věří natolik, že mu svou bolest ukážou.

  • Jsou důvěryhodní

    žena kočka
    Autor: Shutterstock

    Mezi “kočičími lidmi” je také prý více introvertů a jsou ostatními považováni za důvěryhodné osoby. Lidé si na nich cení upřímnosti, menší tendence se přetvařovat a manipulovat ostatními. Stejně tak jsou vnímáni jako otevření novým věcem.

     

     

     

Diskuse ke článku
.