Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejlepší TV tipy na Štědrý den. Pozor, aby vám neutekly!

  • Helena Vondráčková a Václav Neckář v pohádce Šíleně smutná princezna. Touto rolí se oba navždy zapsali na stříbrné plátno.
    24. prosince 2014 | 06:00

    Sledování televize patří k vánočním svátkům stejně jako kapr se salátem a rozbalování dárků. Televizní stanice se předhánějí v nabídce pohádek, rodinných komedií i romantických filmů. Proto vám nabízíme výběr těch nejlepších.

  • ČT1, 9.15 – česká hudební pohádka Zlatovláska (1973)

    Zlatovláska
    Autor: archiv
    Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. A v televizním zpracování patří tahle hudební pohádka k nejmilovanějším už od roku, kdy se objevila na našich obrazovkách poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar, hlavní role hrají Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Petr Štěpánek.

     

    Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. "Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat," řekla. Kousek ryby ale přes zákaz snědl mladý králův sloužící Jiřík a král ho za to potrestal. Poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku.

  • Prima, 11.10 – česká komedie Veselé Vánoce přejí chobotnice (1986)

    Veselé Vánoce přejí chobotnice.
    Autor: archiv
    Rodina Holanových je po návratu z dovolené bohatší o dvě malé chobotničky z prapodivné hmoty. Evička s Honzíkem mají kamarády, ale musí si dát pozor. Vědecký tým, kterému hmota utekla, se ji snaží získat zpět.

    Film vzniklý sestřihem původní televizní série natočené Jindřichem Polákem podle scénáře Oty Hofmana je přímým pokračováním komedie Chobotnice z druhého patra. Opět se budete moci setkat s manželi Holanovými, jejich dětmi Evou a mladším Honzíkem a dvěma chobotničkami, vymodelovanými z prapodivné podmořské hmoty. I tentokrát působí svou nezvyklou živostí a neutuchající zvědavostí zmatky; nejprve ve Lhotě, kde jsou děti u svého dědy, a potom zase na pražské Kampě, kde Holanovi bydlí. Jejich další dobrodružství je rámováno dvěma problémy. Tím prvním je hrozící rozvod manželů Holanových, tím druhým snahy profesora George a jeho týmu najít záhadnou hmotu, jež by se mohla stát laciným zdrojem elektrické energie…
  • ČT1, 14.40 – česká hudební pohádka Šíleně smutná princezna (1968)

    Před lety se ztratil pásek, jenž v pohádce Vondráčková k šatům nosila. Naštěstí se ale zase objevil.
    Autor: Foto Blesk - Martin Hurda, archiv Blesku
    Helena Vondráčková a Václav Neckář v hudební pohádce o lásce dvou královských potomků. Ta vypráví prostý příběh dvou mladičkých královských dětí, které jejich otcové již před lety zasnoubili, avšak které chtějí o svém osudu a životních partnerech rozhodovat ze své vlastní vůle. Tedy v podstatě známý pohádkový motiv nebo – chcete-li – milostný motiv v pohádkovém rouše. Režisér Zeman prohlásil, že vědomě navazuje na svou Pyšnou princeznu z roku 1952. Velkou popularitu této pohádce zajistilo i herecké obsazení: do rolí královských dětí vybral režisér Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře. I v dalších rolích se objevil výkvět českého herectví – například Jaroslav Marvan, Josef Kemr, Bohuš Záhorský a Stella Zázvorková.
  • NOVA, 15.05 – česká pohádka Z pekla štěstí (1999)

    Z pekla štěstí - Rudolf Kubík a Sabina Laurinová jako čert a princezna Eufrozína.
    Autor: Foto Blesk – reprofoto Z pekla štěstí, archiv
    Na svém putování světem se Honza skamarádil s čerty, získal srdce krásné Markýtky a přemohl draka Bucifala...

    Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti. V poslední chvíli ji zachrání Honza s novými přáteli Kujbabou, Valihrachem a Hnipírkem. Stejně snadno si pomocí kouzelných předmětů i díky vlastní odvaze a chytrosti poradí s vojáky i drakem Bucifalem, které na ně pošle král Lamprecht s princeznou Eufrozínou. Když vidí, že neuspěli, předstírají, že je Honza zachránil, odlákají ho na hrad, seberou mu kouzelné předměty a uvrhnou ho do hladomorny. Navíc se král Brambas zmocní Markýtky, aby ji mohl vyměnit s Honzou za kouzelné předměty. Naštěstí mají pohádky šťastné konce.

  • NOVA, 18.35 – česká pohádka Byl jednou jeden král (1954)

    Herci ze slavného filmu Byl jednou jeden král - (zleva) Milena Dvorská, Stela Májová, Jan Werich, Irena Kačírková. Všichni už jsou mrtví.
    Autor: Archiv Blesku
    Král Já I. vyhnal ze zámku svou nejmladší dceru, ale brzy zjistil, že sůl a pravá láska jsou nad všechny poklady.

    Král Já I. vládne malému královstvíčku, které od jednoho konce po druhý obhlédne dalekohledem. Má energického rádce jménem Atakdále a tři dcery. Drahomíru, která nadevše miluje zlato, šperky a drahé kameny, Zpěvanku, která ze všeho nejraději zpívá, a nejmladší Marušku, jež nejraději tráví čas v královské kuchyni. Král se hodlá odebrat na odpočinek, a proto se rozhodne předat vládu jedné ze svých dcer. Jenže je má rád všechny stejně, a tak neví, pro kterou se rozhodnout. Řekne si, že to bude ta, která ho má nejraději. Drahomíra ho má ráda jako zlato, Zpěvanka jako zlato v hrdle a Maruška jako sůl. Uražený král, který sůl považuje za něco obyčejného, čeho je všude dostatek, Marušku vyžene ze zámku a rozkáže zničit veškerou sůl v království. Všichni poslechnou, jen rázná vdova Kubátová odmítne, protože ví, že bez soli neuvaří. Král na to také velmi brzy přijde, protože vepřové hody bez soli nejsou k jídlu a sladké, hořké a kyselé se rychle přejí. Navíc se mu začne po Marušce stýskat. Ta zatím našla útočiště u kouzelné babky kořenářky a zakoukala se do pohledného rybáře. Otec se dceru vydá hledat, a když se s ní usmíří, dostane od ní kouzelnou slánku. Kdyby chtěl posolit jen sobě, slánka by nestačila, ale když bude chtít sůl pro každého v království, bude bezedná. Zatímco se král raduje, trojice vychytralých princů, kteří se ucházeli o princezny, sebere královský poklad a pokusí se s ním zmizet, protože z námluv sešlo. Princezny si totiž našly lepší ženichy...

Klíčová slova:  vánoce, televizní program, štědrý den
Diskuse ke článku
.