Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak oslavit Silvestra: Zkuste to třeba v masce, u koňů nebo doma v teple

  • Každý chce strávit poslední den v roce nějak jinak.
    29. prosince 2014 | 06:00

    Pro někoho očekávané veselí, pro jiného nepříjemná povinnost bavit se na povel. Poslední den v roce je opředen představami o přemíře jídla, pití, alkoholu, hlasité hudby, bujarého veselí, společenských tanců, girland a papírových kloboučků. Nejhezčí Silvestr může být pro každého úplně jiný. Noční lyžování v Alpách, koupání v teplém moři, večírek v duchu šedesátých let nebo večer s televizním cyklem Bakalářů...

    Silvestrovské vychytávky
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM,
  • Doma a v teple

    Jak oslavit Silvestra?
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Těch, kteří ale berou 31. 12. jako běžný den, není málo. „Silvestra mám ráda, ale jen doma a v klidu se svým mužem,“ vypráví Helena. Žádné halasné veselí, jen televizní kulisa a pár chlebíčků. Nejde přece o nic mimořádného, pouze o poslední den v roce.

     

    „Absolvovala jsem mnoho pokusů o zábavnou oslavu. Někdy jsem i sama akce organizovala, ale žádná z nich mi v hlavě neutkvěla. Vlastně nejhezčí byla ta, kdy jsme si s mužem udělali velký talíř chlebíčků, pak jsme se šli obléknout do svátečních šatů, já jsem se upravila a nalíčila. Sedli jsme si k chlebíčkům, udělali jednu fotku, všechny chlebíčky snědli a v půl desáté jsme šli spát. Bylo nám spolu dobře. Dodnes si při pohledu na fotografii říkám, jak nám bylo tenkrát moc krásně a jaký to byl nádherný poslední den v roce,“ vzpomíná Helena.

     

    Den strávený se svými nejmilejšími bez nároků na zábavu nebo výjimečnost může být opravdu tak krásný, že se na něj vzpomíná celý rok nebo také celý život.

  • Bilancování s dětmi


    Silvestrovské vychytávky
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM,
    Děti milují zábavu snad každého druhu. Mají rády společnost, neobvyklé akce, hry. Strávit Silvestra s dětmi v rodinném kruhu tak trochu podle jejich představ může být zábavné i pro dospělé.

     

    „Zahradu jsme nazdobili venkovními svícny a loučemi a dělali jsme ten večer to, co si přály naše tři děti,“ říká Martina. „Hráli jsme jejich nejoblíbenější hry – twister, aktivity, slovní fotbal, předváděli jsme nejbláznivější tance a samozřejmě si dopřávali slavnostní pohoštění, na jehož přípravě se děti podílely. Chlebíčky ozdobené čtyřletou dcerou byly opravdu ty nejkrásnější a nejzábavnější, jaké jsem kdy jedla,“ dodává.

     

    Součástí posledního dne v roce je bilancování. Můžete si s dětmi sednout do kruhu a povídat si o tom, jaký byl pro vás tento rok, co se vám povedlo a co bylo těžké a jak si představujete ten, který po půlnoci nastoupí. Možná se budete divit, co všechno se o svých dětech i sobě dozvíte.

  • Silvestrovský rej netradičně


    Silvestrovské vychytávky
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM,
    Moře na Nový rok

    Chcete vidět, jak se vyjímá půlnoční ohňostroj nad mořem? Cestovní agentury nabízejí pobyty na Kubě, v Thajsku nebo jiných cizokrajných destinacích, kde pro vás bude připraven silvestrovský program.

    Říční plavba
    Pohled na silvestrovskou Prahu z paluby lodě můžete zažít při jízdě parníkem po Vltavě.

    Městská zábava
    Jsou oslavy v Paříži, Římě nebo Londýně jásavější a divočejší než v Čechách? Chcete-li, vyberte si v libovolné cestovní kanceláři některý ze silvestrovských pobytů ve velkých evropských městech.

    Výstup na Sněžku
    Horské chaty poskytují kromě ubytování, pohoštění i možnost nočního lyžování či procházky po horách. Připít si šampaňským na Sněžce je snem mnoha milovníků sněhu a hor.

    Silvestr na míru
    Neláká vás ani jedna z možností, a přitom máte chuť zažít něco neobvyklého? Mnoho cestovních agentur má v nabídce možnost ušít pobyt „na míru“. Vy jim popíšete svou představu a oni vám podle ní nabídnou zájezd.

  • S vůní koní


    Milovníci zvířat vědí, jak těžce nesou jejich miláčci ohňostroje, výbuchy rachejtlí a dělbuchů. Pohled na nebe plné barevných obrazců je fascinující pro člověka, ale nepříjemný pro zvířata. „Silvestra nejraději trávím ve stájích. S lidmi od koní a se zvířaty je mi nejlépe, a protože vím, jak jsou každý rok koně ten večer vylekaní a nervózní, tak místo přípitku uklidňujeme zvířata, která se s námi cítí bezpečněji, přestože kolem nich bouchají rachejtle. Připíjíme si, až když hluk utichne a koně se uklidní. Silvestr mám spojený s vůní koňské podestýlky. Je to krásný a klidný zážitek, hluk klasických oslav mi nic neříká,“ vysvětluje Iveta.
  • Pirátská merenda


    Kdo potřebuje na Silvestra společnost, je společenský a hravý, může se odvázat při stylizovaných večírcích v maskách. „Silvestra trávím nejraději se svými nejbližšími přáteli. Za roky, co se známe, se naše parta rozrostla o spoustu dětí nejrůznějšího věku, proto jsme začali vymýšlet, jak poslední den v roce pojmout co nejhravěji. Loni jsme měli pirátský večírek. Na horskou chatu jsme se sjeli s pirátskými převleky a rekvizitami a slavili jako praví a nefalšovaní mořští lupiči,“ popisuje svůj zážitek Jitka. Pokud máte partu, která je pro „každou legraci“, můžete své fantazii dopřát volnost. Je jedno, jestli se na jeden večer proměníte v námořníky, lesní skřítky nebo dvořany Rudolfa II. Důležité je odhodit dospěláckou důstojnost a vrátit se do doby dětské hravosti.

Autor: archiv
Klíčová slova:  silvestr, jak oslavit
Diskuse ke článku
.