Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tipy na víkend: Užijte si první adventní víkend s pohádkou nebo třeba na hradě!

  • Užijte si první adventní víkend aktivně!
    28. listopadu 2014 | 11:03

    Máme před sebou první adventní víkend, kdy se po celé České republice rozsvítí náměstí světly z vánočních stromečků a okolí se provoní svařákem a trdelníky. Pokud se tedy nechystáte na slavnostní rozsvícení stromu ve vašem městě, ale přesto si chcete užít víkend trochu netradičně, máme pro vás deset tipů napříč žánry. Ať už se rozhodnete pro cokoliv, nezapomeňte si užít tento krásný předvánoční čas v klidu a pohodě.

  • Jak se oblékají pohádky (21. 11.–31.12.)

    I tento rok si budeme moci opět od 21. listopadu do 31. prosince 2014 prohlédnout originály kostýmů našich nejoblíbenějších filmových pohádek v okouzlujících prostorách Strahovského kláštera. Součástí doprovodného programu výstavy Jak se oblékají pohádky budou projekce či atraktivní stylové kulisy, ve kterých se děti na chvíli mohou proměnit ve sličného prince či líbeznou princeznu. Navíc zde na ně čeká sladká vánoční odměna!

    Otevírací doba: 

    • denně 10.00–11.30, 12.00–17.00
    • 24. 12. zavřeno
    • 25. 12. zavřeno
    • 26. 12. 10.00–11.30 a 12.00–17.00
    • 31. 12. 10.00–11.30

    Cena vstupenek:

    • Dětská vst. a studenti 70,- Kč
    • Dospělá vst. 120,- Kč
    • Rodinná vst. 2 dos. + 2 děti 350,- Kč
    • Důchodci, ZTP, děti do 3 let zdarma

    Školy, školky, doprovod do 15 dětí zdarma 40,- Kč

    Jak se obléká pohádka
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
  • 420PEOPLE (28. 11.)

    420PEOPLE
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Nově vznikající multifunkční scéna v Pražské tržnici v Holešovicích, nazvaná Jatka78 s podtitulem Místo pro nové umění, rozjíždí dvouměsíční zkušební provoz. Součástí podzimní Preview je první vystoupení špičkového tanečního souboru 420PEOPLE v unikátních prostorách hal č. 7 a 8, kde až do roku 1983 sídlila jatka a poté tržnice.

    Vstupenky v ceně 300 Kč (200 Kč studenti, senioři, ZTP) jsou v prodeji prostřednictvím portálu Ticketpro.

  • Moscow City Ballet (30. 11., 4.12.)

    V Praze a Ostravě bude k vidění to nejtradičnější představení ze všech. Na hudbu Vladimíra Iljiče Čajkovského zatančí zástupci Moscow City Balletu Labutí jezero. Tímto klasickým dílem byl inspirován také úspěšný hollywoodský film Černá labuť s Natalií Portman, která za ztvárnění hlavní role obdržela prestižního Oscara. Moscow City Ballet prozáří předvánoční čas klasickým romantickým vyprávěním o krásné princezně Odettě a vášnivé černé labuti Odilii. Mladý princ uvízne v nástrahách lásky a diváci se mohou těšit na krásný večer plný dokonalých baletních výkonů a strhující hudby. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal. 
    Moscow City Ballet
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
  • Aprés ski na Náplavce (28.11.–30.11.)

    Nemůžete se dočkat sněhových radovánek, ale bílá nadílka stále v nedohlednu? Pak vyražte o víkendu v Praze na Náplavku. Od pátku do neděle se zde koná festival Aprés ski Praha. Bude sem navezen sníh a vytvořeny budou umělé kopečky, kde si ti nejmenší sportovci mohou vyzkoušet první obloučky na lyžích nebo snowboardech, které si zde zdarma mohou půjčit. Po celou dobu je připraven bohatý doprovodný program, jako je výběr zimního oblečení, talkshow, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalšího! Zkraťte si čekání na opravdovou zimu na Náplavce!
    Aprés ski Náplavka
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
  • Divadelní představení Mário (30. 11.)

    V neděli 30. listopadu budou mít diváci opět možnost navštívit multimediální představení Mário a kouzelník, které vzniklo pro holešovickou La Fabriku jako adaptace povídky Thomase Manna se Zuzanou Bydžovskou a Patrikem Děrgelem v hlavních rolích. Nově otevřený sál Slévárna v La Fabrice nabízí unikátní technické možnosti prostorových projekcí na speciální černá plátna, která tvůrci představení plně využili. Součástí představení jsou animované sekvence z dílny renomované české animátorky a režisérky Michaely Pavlátové (autorka filmů Tramvaj, Děti noci aj.). Její okouzlující animace spolu s výkony živých herců nabízejí atraktivní, inteligentní a místy zábavnou podívanou. Pro představení vznikla i původní hudba z dílny Orchestru Bandini, kostýmy vyrobila módní návrhářka Jaroslava Procházková.

    Cena vstupenek: 350,-Kč

    Předprodej vstupenek: www.lafabrika.cz

    Patrik Děrgel v divadelní hře Mário.
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
  • Festival čokolády (28. 11.–30. 11.)

    Čokoládové lanýže
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se tento víkend nebudete zrovna oddávat pečení cukroví, ale přesto jste milovník sladkého, pak si udělejte výlet do Tábora. Celý víkend tam ve společenském domě Střelnice probíhá festival čokolády, který má ambice stát se největším svého druhu u nás. Na akci můžete ochutnat sladkou pochoutku ve všech možných skupenstvích, od pralinek přes horkou čokoládu až po ovoce v čokoládě, a mnoho dalšího. Během celého festivalu budou probíhat i kuchařské show a další doprovodný program.

    Lístky jsou k dostání v síti Ticketpro. www.ticketpro.cz

  • Muzejní adventní trh (28. 11.–30. 11.)

    Letos již popětadvacáté se v Hradci Králové v Muzeu východních Čech koná Muzejní adventní trh. Tím bude tradičně zahájen krásný předvánoční čas. Řemeslníci zde v tuto dobu vystavují své ruční práce, jako jsou šperky, ozdobičky, keramika, svíčky, adventní věnce a mnoho dalšího. Můžete si tak vybrat krásné předměty, které vám udělají radost a rozzáří vaši domácnost. Když vás přestane bavit prohlížení výrobků, můžete posedět a ochutnat medovinu a trdelník.

    Více informací najdete zde

    Vánoční ozdoby
    Autor: Shutterstock.com
  • Holešovice Fashion Market 10 – XMAS (28. 11.–30. 11.)

    Od pátku 28. 11. do neděle 30. 11. se haly 13 a 40 v holešovické tržnici v Praze promění v ráj všech, kdo chtějí potěšit své blízké něčím nápaditějším než tlustými ponožkami a svetrem se sobem. Celé tři dny tu bude probíhat jubilejní desáté pokračování trhu s nezávislou módou, šperky a designem Holešovice Fashion Market.

    Holešovice Fashion Market je otevřen pro každého v každém věku. Pro rodiče s dětmi je připraveno divadélko pro děti, opět bude fungovat také dětský koutek. Nové znalosti a inspiraci můžete načerpat na workshopech. Po celou dobu budou hrát skvělí DJs, o bříška se postará kvalitní občerstvení (jak pro milovníky masa, tak pro vegetariány). Po celodenních nákupech a čerpání inspirace jsou připraveny také oblíbené afterparties.

    To vše si můžete pořádně užít za každého počasí. Obě haly jsou vytápěné, s kvalitním zázemím. I kdyby venku trakaře padaly, vybrané kousky si budete moci v klidu a teple vyzkoušet.

    Vstup je opět zdarma a bez bariér.

    Otevírací doba:

    Pá 28. 11.: 12:00–20:00

    So 29. 11.: 10:00–20:00

    Ne 30. 11.: 10:00–17:00

    Holešovický Fashion Market
    Autor: Holešovický Fashion Market
  • Adventní prohlídky na Grabštejně (29. 11.–21. 12.)

    Jestliže si chcete užít adventní víkend s trochou kultury, pak neváhejte a udělejte si výlet na hrad Grabštejn v Hrádku nad Nisou. Následující čtyři víkendy zde budou probíhat prohlídky interiéru hradu s vánoční dekorací a tematicky zabarvenými výklady. Mimo jiné si zde budete moci prohlédnout betlémy ze soukromé sbírky nebo si užít vystoupení Luďka Veleho, sólisty Opery Národního divadla. To bude připraveno 14. 12. a 21. 12. při prohlídkách vždy od 13.00 do 14.00.

    Prohlídky jsou připraveny vždy v 10.00, 11.00, 12.00, 13.00 a 14.00.

    Vstupné:

    • Klasické: 100 Kč
    • Snížená cena: 70 Kč

    Rodinné vstupné: 300 Kč

    Hrad Grabštejn
    Autor: Profimedia.cz
  • Kurz Adventní věnce a dekorace (29. 11.)

    V žádné domácnosti by v předvánočním čase neměl chybět adventní kalendář, který každou neděli prozáří obydlí svíčkou. Zkoušeli jste si ho někdy vyrábět sami doma? Jestliže ne, ale láká vás to, přijďte v Brně na kurz výroby adventních věnců a dekorace. Naučí vás tam, jaké materiály vybírat, jak si vyrobit korpus, poví vám základy estetiky a to, které barvy se o Vánocích nejvíce používají a jak se k sobě hodí. Mimo adventních věnců si můžete vyrobit i svícen na štědrovečerní tabuli nebo věnec na dveře. Kurz je součástí projektu Pohyblivý svátek – kurzy pro barevnější život a naleznete ho na adrese Moravské náměstí 13, Brno-střed. Cena je 290 Kč.

    Více informací zde.

    Advent
    Autor: Shutterstock.com

     

Diskuse ke článku
.