Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Všichni žijem´ v blázinci, tvrdí známý psychiatr

Křest knihy Všichni žijem´ v blázinci. Radkin Honzák je první zleva, Renata Červenková třetí zleva.
9. listopadu 2014 | 06:00

Jak to asi může dopadnout, když se psychiatr pokusí určit diagnózu celé naší společnosti? Všechny nás pošle do blázince! Tak by se dal pochopit název knihy Všichni žijem´ v blázinci od Radkina Honzáka. Můžeme s tím sebevíc nesouhlasit, ale i při čtení knihy, jenž je plná argumentů, mu nakonec musíme dát za pravdu... 

Vypustit ze sebe tvrzení, že všichni žijeme v blázinci, se může zdát poněkud odvážné. Samo o sobě to někomu může přijít pobuřující a snad i urážející. Vždyť přeci v blázinci žijí pouze blázni, a já nejsem žádný cvok!, může si někdo říkat. Veškeré negace vůči tomuto faktu ale přejdou ve chvíli, kdy si člověk přečte stejnojemennou knihu od Radkina Honzáka a Renaty Červenkové. Kniha je psána formou dialogu, kdy renomovaný psychiatr diskutuje s novinářkou a spisovatelkou o tom, jak vypadá dnešní svět očima psychiatra, který většinu života naslouchal strastem druhých lidí.

Psychiatr Radkin Honzák
Autor: Profimedia.cz
Proč, zatímco jsme se ještě před několika lety smály Američanům, že každý fasuje jednoho psychoteraupeut zdrama, na ně dnes nedáme dopustit ani my? A má vůbec smysl navštěvovat někoho takového, pomůže nám vůbec? Netahá z nás pouze peníze? A jak je to s těmi psychopaty ve vedoucích pozicích, o kterých se poslední dobou tak často mluví? Tyto, a mnohé další otázky nakousne v knize Rentat Červenková a Radkin Honzák se na ně nebojí odpovědět. Autoři se snaží vysvětlit některé formy našeho chování, jako například proč se necháme strhnout davem a děláme věci, o kterých jsme ještě nedávno tvrdili, že my sami, bychom se něčeho takového nemohli nikdy dopustit.
http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
Autor: Archiv online Blesk pro ženy

Autoři tak spolu diskutují o trendech v medicíně, od psychosomatiky, přes zálibu v zobání prášků, přes rodinu a její postavení ve společnosti, až po věčné téma smrti. Pan doktor se po celou dobu nevyhýbá odpovědi a neomezován ničím, a hlavně nikým, poskytuje široké veřejnosti své zkušenosti ze světa psychiatrie. Čtenář ale nemusí mít strach, že by nerozuměl jazyku, kterým se Renata Červenková s Radkinem Honzákem baví. Kniha plyne s podivuhodnou lehkostí, zatímco v člověku se usazuje těžkost, se kterou přemýšlí nad všemi pravdami, které v knize zazní. A na základě veškeré argumentace pana doktora musí uznat, že i on sám je součástí toho blázince.