Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

6 šokujících věcí, které jste o své kočce nevěděli

  • Kočky jsou velmi čistotné, rády se mazlí a především jsou to skutečné osobnosti.
    19. listopadu 2014 | 16:13

    Tihle vrnící a mňoukající kamarádi spolu se psy patří k nejoblíbenějším domácím mazlíčkům. Jsou velmi čistotné, rády se mazlí a především jsou to skutečné osobnosti. Věděli jste ale například, že kočky nevnímají sladkou chuť, nebo že na vás mohou být alergické?

  • Může být na vás alergická

    Autor: Shutterstock.com
    Ne, opravdu si teď z vás nedělám legraci. Má vaše kočka často kašel? Možná je to právě vaše vina. Podle studie z roku 2005 je kočičí astma, které postihuje 1 z 200 koček, na vzestupu právě díky našemu životnímu stylu. Protože jsou kočky stále častěji chovány v uzavřených prostorách, jsou náchylnější k zánětu dýchacích cest způsobenému cigaretovým kouřem, prašnými domy, lidskými lupy, pylem a dalšími podněty. Navíc ve vzácných případech mohou lidé na své domácí mazlíčky dokonce přenášet nemoci, jako je třeba chřipka.

     

    Přihlašte svoji kočičku či kocourka do největší soutěže na českém internetu KOČKA ČESKA 2014!

     

    Přestože hlasování začalo, můžete svého mazlíčka stále ještě do soutěže přihlásit! Stačí se nejpozději do 24. 11. zaregistrovat na stránkách www.kocka-ceska.cz, vyplnit krátký dotazník a vložit profilovou fotku. S přihláškou ale neotálejte. Čím dříve bude vaše kočička či kocourek v soutěži, tím více získá hlasů!

  • Její mozek je složitější, než ten psí

    Autor: Shutterstock.com
    Jistě, jejich mozky jsou malé, představují pouze 0,9 procenta jejich tělesné hmotnosti. Ale podle serveru Psychology today je mozek kočky úžasně uspořádaný a má strukturu, která se z 90 procent podobá té naší. Mozková kůra, což je ta část mozku, která je zodpovědná za zpracování informací, je složitější u koček než u psů, navíc koček mají asi 300 milionů neuronů, ve srovnání s 160 miliony u psů. Některé výzkumy však naznačují, že psi jsou o něco chytřejší než kočky, ale majitelé koček na to určitě budou mít jiný názor.

    Věděli jste, že nejsofistikovanější superpočítač v roce 2010 pracoval 83 krát pomaleji, než kočičí mozek?
  • Nevnímá sladkou chuť

    Autor: Blesk
    Kočka má vynikající sluch a skvělý čich. Jejím nejméně vyvinutým smyslem je chuť. Navíc kočky nedokáží vnímat sladkou chuť. Američtí a britští odborníci teď odhalili, proč tomu tak je. Kočkovité šelmy, včetně tygrů a gepardů, postrádají protein T1R2, který vytváří chuťový receptor buněk, v nichž vzniká sladká chuť. Způsobuje to nápadná odchylka na jednom z kočičích genů. To ovšem neznamená, že nejsou schopny pozřít sladké jídlo.

    2128258:gallery:true:true

  • Penis kocourů je pokryt ostny

    Autor: Shutterstock
    Také jste někdy slyšely "řvát" kočku, když se mrouská? Věřte mi, nebylo to blahem. Kočka si totiž při sexu moc slasti neužije. Kocour má poměrně tvrdý penis kuželovitého tvaru s ostny, které směřují zpět. Po pohlavním styku, když své nádobíčko vytahuje zpět, se tyhle ostny zaseknou do kočičí pochvy a vytahování je pro kočku velmi bolestivé. Ta bolest má ale svůj význam. U kočky totiž vyvolá ovulaci.
  • Jeden vrh = víc otců

    Autor: Profimedia.cz
    Věděli jste, že každé s koťátek z jednoho vrhu může mít jiného otce? S kočkou se často spojí jen jediný, nejsilnější kocour z celé skupiny, i když výjimkou není ani takzvaná superfekundace, což je jev, při kterém je kočka během jedné říje oplodněna více kocoury a v jednom vrhu jsou tak koťata různých otců. Zajímavostí je i to, že u kočky může říje nastat i v průběhu březosti, kočka se může pářit znovu a výsledkem je takzvaná superfetace, kdy jsou v děloze kočky plody různého stáří.
  • Kočičí pády

    Autor: Profimedia.cz
    Pád z malé výšky je pro kočku mnohem nebezpečnější, než pád z několika metrů. Kočka totiž potřebuje dostatek času, aby se během pádu převrátila do "přistávací polohy". Využívá odporu vzduchu, ocasem kormidluje a vesluje, tlapky má roztažené. Její ohebná páteř a fragmentovitá klíční kost jí pomáhají k pružnému dopadu. Koťátka ale mají tuto schopnost teprve od určitého stupně zralosti. 

Klíčová slova:  kočka
Diskuse ke článku
.