Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 důvodů, proč milovat podzim: těšte se na burčák a zalezte do postele!

  • Naučte se milovat podzim!
    23. září 2014 | 06:00

    První podzimní den může v některých lidech začít probouzet deprese a smutky, že ta nejhezčí období v roce máme za sebou a čeká nás pouze šeď. Je trochu škoda dívat se na nadcházející měsíce takto apriori negativně. Není přeci lepší doby, kdy zůstat po celý den zalezlá v posteli, s horkým čajem, nebo třeba svařákem, knížkou, a to úplně bez výčitek. Zalovte v paměti a vzpomeňte si na některý z loňských podzimních dnů, kdy byla azurově modrá obloha, po zemi se válelo červeně, oranžově a žlutě zbarvené listí a vám se do tváře opírá sluníčko. Opravdu je toto období depresí? V žádném případě! 

  • Obměna šatníku

    Když se zadaří, jaro a léto bývají co do počasí velmi monotónní a po skoro půl roce nás pomalu přestává bavit nosit letní šatičky, sandálky, balerínky. Proto buďme vděčné, že se mění období! Znamená to mimo jiné totiž i výměnu šatníku, a to poměrně radikální. Letní kousky schováme do zadních prostor a dáme přednost podzimním kouskům. Takže hurá ven s barevnými kabáty, které celý rok smutně visely na ramínku ve skříni. Osvoboďme z temných úkrytů podzimní boty a šály a čepice! No, a pokud zjistíte, že se po roce do něčeho nevejdete, nebo daný kousek ztratil na své atraktivitě, je to skvělý důvod proč vyrazit na nákupy, no ne?
    Na podzim máme plné právo obnovit šatník.
    Autor: Profimedia.cz
  • Barvy všude, kam se podíváš

    Barevné kabáty, barevné listí, barevní draci poletující po obloze... Co do pestrosti, podzim zkrátka vévodí celému roku. A téměř s každým dnem můžeme pozorovat, jak se barvy kolem nás mění. Listí, které je zpočátku žluté, začíná postupně získávat zlatavou barvu, oranžovou, červenou. Tyto odstíny se odráží i v oblečení, takže na ulicích se to hemží červenými, fialovými, žlutými a hnědými kabátky, které se mezi sebou proplétají stejně jako ono padající listí.
    Zahrada začátkem listopadu potěší poslední úrodou a barevnou paletou listí, ale už je čas ji připravit k zimnímu spánku
    Autor: Profimedia.cz
  • Výmluvy na počasí

    Buďme trochu realisti, je pravda, že s ubývajícím denním světlem může někoho přepadat trudomyslnost. Nebo to lidé alespoň tvrdí. Proč toho tedy nevyužít! Nechce se vám jít s kamarádkou na kávu? Vymluvte se na podzimní depku. Zaručeně i ona zná stavy, kdy se jí nechce nic dělat a nikam chodit. I když vaším důvodem může být něco úplně jiného, zajisté se tato výmluva ujme.
    Podzimní depka může být dobrou výmluvou, proč nejít s kamarádkou na kávu.
    Autor: Profimedia.cz
  • Celý den v pelechu

    Není lepšího ročního období, kdy strávit den zalezlá v posteli, než podzim. Plískanice za okny nás totiž nenutí nic dělat, svědomí nás tedy nekouše. A my si můžeme užít válení v peřinách, zachumlaná až po bradu. Záleží jen na nátuře a náladě každé z nás, jakou společnost si k tomu vybereme. Ať už to bude oblíbená kniha, romantický film, anebo partner. V každém případě je příjemné být v teple a z bezpečí pelechu pozorovat nevlídné počasí venku. 
    Není nad to strávit celý den v posteli a nemuset nic dělat!
    Autor: Shutterstock.com
  • Období vín

    Ať už to jsou všemožná vinobraní, se kterými se na začátku podzimu roztrne pytel, anebo Svatomartinské či Beaujolais (Božolé), nelze popřít, že toto období je pro vína jako dělané. Navíc je s tím spojena i spousta akcí, které můžete podniknout. Podzimní víkend strávený třeba na kolech po krásách moravských vinic, nebo jen příjemný večer strávený v milé společnosti s vůní Svatomartinského, je rozhodně další pádný důvod, proč nezanevřít na podzim. 
    Na podzim je třeba se těšit i kvůli skvělému vínu, které dozrává.
    Autor: Profimedia.cz
  • Dýně na sto a jeden způsob

    S těmito kulatými oranžovými věcmi se v posledních letech roztrhl pytel i u nás. Čím dál tím více jsou vidět nejen jako výzdoba na Haloween, ale i jako naprostá součást podzimní kuchyně. Ačkoliv nemusíte být přiznivce tohoto amerického svátku mrtvých, s dýní si můžete užít spoustu srandy. Nakupte pár menších a s dětmi se pokuste vyřezat nejrůznější obrázky a tvary. To, co vám zbyde, pak můžete zúžitkovat třeba na dýňovou polévku. 
    ...
    Autor: stockfood.cz
  • Romantika v přírodě

    Ano, romantika se sice dá užít během jakéhokoliv ročního období, ale na podzim má své zvláštní kouzlo. Taková pozdně odpolední procházka lesem zapadaným barevným listím, po boku svého milovaného, zahřeje u srdce snad každou ženu. A pokud ne, můžete se ke svému drahému těsně přimknout. V tu chvíli rozhodně zapomenete na to, že teplota jde pomalu dolu. Jako bonus pak můžete procházku zakončit třeba v kavárně nad šálkem horkého nápoje.
    Podzimní procházky mohou být velmi romantické.
    Autor: Shutterstock.com
  • Volné dny

    Ačkoliv to může být lehce povrchní důvod, proč milovat podzim, i tak to stojí za zmíňku. Během tří měsíců máme tři státní svátky, kdy nemusíme do práce. Nebo alespoň někteří z nás. Na každý měsíc připadá jeden den, a jen co skončí ten poslední, 17. listopad, začnou se kvapem blížit Vánoce, kdy si pracující budou moci užít dalších dnů bez pracovních povinností. No není to super? Ty dny pak můžete buď proválet v posteli, nebo si užít zmíněné procházky.
    Na podzim nás čekají tři volné dny.
    Autor: Shutterstock.com
  • Výrazné líčení

    Právě nastává nejvyšší čas vytáhnout z kosmetických taštiček i jiná líčidla, než ta přirozeně vypadající! Zatímco po zbytek roku je to spíše tabu, na podzim si můžete dovolit výraznější líčení, ať už je to rudá rtěnka, která dodá tu správnou vášeň do vaší tváře, anebo kouřové stíny, které zvýrazní smyslný pohled. Nic se ale nemá přehánět, ani na podzim není příliš sexy být zmalovaná jako klaun.
    Podzimnímu líčení vévodí kouřové stíny a rudá rtěnka.
    Autor: Shutterstock.com
  • Vánoce za dveřmi

    Nemyslím tím vánoční americkou výzdobu v čele se Santa Clausem, který se na nás zubí od začátku října ve všech obchodních centrech. Ale toho příjemného a vlídného ducha Vánoc, který se s postupujícím podzimem začíná čím dál tím více plížit. Radost z nakupování dárků pro naše blízké, což děláme z vlastní inicativy, nikoliv nutnosti, procházky centrem města provoněným svařákem, skořicí a jmelím. Období před Vánoci je krásné, jen si každý musí najít svoji míru, která je pro něj přínosná a hlavně se nesmí nechat oblbnout všudypřítomným marketingem.
    Období Vánoc je vyvrcholení podzimu.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.