Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký průvodce dýněmi: Na co se která hodí a jak vlastně vypadají

  • Doba dýní je tu! Některé jsou skvělé na vaření, jiné zase jako dekorace.
    20. září 2014 | 14:00

    Tahle podzimní zelenina si i v Česku už našla své místo v kuchyni, a to ve slané i sladké úpravě. Do jídelního lístku ji zařazuje i čím dál tím víc restaurací. Není divu, dýně jsou nejen chutné, ale i zdravé. Jsou bohaté na vlákninu, tělu dodají i kvalitní nenasycené mastné kyseliny a beta karoten. Obsahují hodně vody a málo kalorií. Navíc ještě provitamin A, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a fosfor. Víte ale vlastně, jak se která jmenuje a na co je vhodná?

  • Dýně Hokkaido

    Dýně hokkaidó
    Autor: Profimedia
    Koupit ji můžete nejen na farmářských trzích, ale i v každém supermarketu. Ne nadarmo se jí přezdívá dýně labužníků. Má jemnou sladkou oříškovou chuť a díky slabé slupce není třeba ji před úpravou loupat. Existuje několik odrůd. U nás je nejznámější červené Hokkaido, přezdívané také kaštanová dýně, která má v kuchyni rozmanité využití.

     

    Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd.. Je chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček. Využití je opravdu rozmanité a je jen na Vaší chuti a fantazii, v jaké podobě bude dýně Hokkaido součástí Vašeho jídelníčku.

     

    Před použitím je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, neboť krásně změkne, pozor ale, nesmí se převařit. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokkaido velice vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

  • Máslová dýně

    Máslová dýně
    Autor: Shutterstock.com
    Tuhle dýni rozpoznáte snadno, má hruškovitý tvar, čistou světle béžovou barvou a na svoji velikost je poměrně těžká. Řadí se mezi nejekonomičtější druhy, protože většinu z plodu tvoří dužnina, nikoliv semena. Je poddruhem dýně muškátové. Je mírně nasládlá, jemně aromatická a voní i chutná lehce po másle. Má světle žlutooranžovou tvrdou a matnou slupkou a sytě žlutou až oranžovou dužinu. Že je zralá poznáte podle zdřevnatělé stopky.

     

    Tato dýně je vhodná do polévek, jako příloha k drůbeži, zvláště ke kuřecímu masu, do těstovinových i míchaných zeleninových salátů, vynikající je grilovaná nebo pečená. Také z ní můžeme připravovat sladké dezerty, kompotovat, vařit z ní marmeládu nebo ji nakládat do octa jako okurky. Máslová dýně je ze všech dýní nejsladší a nejsnáze stravitelná, i proto je vhodná jako jedna z prvních zelenin pro miminka.

     

    Máslovou dýni před přípravou oloupejte, podélně ji rozkrojte a lžící vydlabejte jaderník i se semínky.

  • Muškátová dýně

    Doba dýní je tu! Některé dýně jsou skvělé na vaření, jiné zase jako dekorace.
    Autor: Shutterstock
    Tahle dýně s výrazným žebrováním má sytě oranžovou, kvalitní a hutnou dužninu. Má výrazné aroma, jemnou, lahodnou chuť. Hodí se k zapékání, na polévky, do orientálních pokrmů a dušených zeleninových směsí, ale i do kompotů. Tenhle druh je ale výborný i za syrova.
  • Špagetová dýně

    Špagetová dýně
    Autor: archiv
    Poněkud neobvyklý název dostala tato z Japonska pocházející tykev podle charakteristické dužiny, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna. Na povrchu může hýřit různými barvami, od okrové až po oranžové či zeleně žíhané. Slupka je tuhá a pevná, tepelnou úpravou se nerozpadá.

     

    Uvařením se jednotlivá vlákna ještě více oddělí jedno od druhého a jsou potom výraznější. Tyto tykve se vaří v celku, doporučovaná doba vaření se proto pohybuje od 20-50 minut (v závislosti na velikosti dýně a způsobu vaření).

     

    Dužinu špagetové tykve lze podávat stejně jako pravé špagety s rajskou omáčkou a posypanou sýrem. Těstoviny totiž hravě nahradí. Výhodou ve srovnání s klasickými "nudlemi" je jejich nízká kalorická hodnota. Navíc je lehčí a stravitelnější. Dužinu ale můžete i různě zapékat se sýry, vajíčkem, kořením.

  • Turbanová (žaludová) dýně

    Turbanová dýně
    Autor: Shutterstock.com
    Dýně, které jsou kvůli svému vzhledu přezdívané turecké turbany, mají efektní plody s výrazně ohraničeným prstenem v horní části plodu. Jejich barevná škála je velká, nejčastěji jsou oranžové nebo zelené. Dužina má lehkou příchuť lískových oříšků.

     

    Turbanové dýně mají extrémně tvrdou slupku a vyznačují se mimořádně dlouhou dobou, po kterou je můžete skladovat. Vydrží totiž až jeden rok, takže si můžete čerstvé dýňové dobroty dopřávat kdykoliv, až do další úrody

     

    Hodí se k pečení, ale lze ji připravit i na páře, nebo z ní udělat výbornou polévku. Vynikající jsou také plněné a zapečené.

Klíčová slova:  dýně, průvodce
Diskuse ke článku
.