Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chutné houby po celý rok: 5 tipů, jak je zpracovat, aby vám vydržely

  • Máme pro vás pár tipů, díky nimž si budete voňavé houby užívat až do příštího jara.
    11. září 2014 | 13:40

    Houby teď všude rostou doslova jako "po dešti". Jenže co s nimi, když jich domů donesete hned několik košů najednou? Máme pro vás pár tipů, díky nimž si budete voňavé hříbky užívat až do příštího jara.

  • Usušte je

    Houby
    Autor: profimedia.cz
    Jde o nejstarší způsob, jak houby uchovávat. Při sušení postupným odpařováním vody zbude z původního obsahu 90 % vody jen 14 %.

    Jak na to:

    Houby velmi pečlivě očistěte, červivé bez milosti vyřaďte a nařežte je na plátky, pokud možno podélně (s kloboukem i tření dohromady). Plátky můžete rozložit na lísky či rámy se silonovým pletivem, vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit.

    Dříve se plátky hub navlékaly na režnou nit jako houbové korálky a zavěšovaly se do oken do proudícího letního vzduchu. V dnešní době můžete využít elektrické sušičky zeleniny a hub. Aby byly houby správně usušené, musí "chrastit" a plátky se lámat, ne jen ohýbat.

    Usušené houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. Plátěné pytlíky se k uložení moc nehodí, protože zejména v kuchyni bývá vyšší vzdušná vlhkost. Plátnem navíc mohou proniknout i škůdci. Houby by tedy mohly plesnivět a také být napadeny moučnými moly.

  • Zamražte je

    Před zmrazením je dobré houby blanšírovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Zmrazené houby mají v kuchyni široké využití. Takhle zpracované vydrží až do dalšího roku, nesmí ovšem rozmrznout. Před kuchyňskou úpravou je nerozmrazujte, do hrnce je dávejte ještě zmrzlé.

    Jak na to:

    Pokud chcete zmrazit větší kusy hub, postupujte následovně. Nakrájené plodnice dobře propláchněte vodou. Do vyššího hrnce dejte vařit vodu se solí (na litr vody jedna zarovnaná čajová lžička soli). Jakmile voda začne vřít, houby do ní vhoďte a povařte je asi 5 minut. Pěnu, která se vytváří, odstraňujte lžící. Houby opět dobře propláchněte studenou proudící vodou, čímž je zároveň zchladíte. Na závěr houby uložte do mikrotenových sáčků a zmrazte je.

    Pokud chcete mít předpřipravené houby do omáček, pod maso, na smaženici a podobně, směs nadrobno nakrájených hub nejdříve s kmínem poduste ve vlastní šťávě bez podlévání. pro zvýraznění chuti můžete přidat kousek másla. Duste je asi 20 minut, nechte vychladnout a pak v sáčku uložte do mrazničky. 

  • Uložte je do tuku

    Houby
    Autor: profimedia.cz
    Naše babičky sice podušené houby zalévaly jen sádlem nebo máslem, ale to vám nedoporučujeme. Nemusely by vám totiž takhle dlouho vydržet a to by byla škoda. Tuhle metodu nezavrhujte, ale důležité je houby sterilovat.

    Jak na to:

    Houby po očištění pokrájejte, vložte do kastrolu a poduste na menším množství kvalitního oleje nebo jen ve vlastní šťávě. Můžete je mírně přisolit a podle chuti přidat mletý pepř a drcený kmín. Podle typu a kvality hub duste asi 15 minut, pak necháme směs vychladnout.

    Houbami naplňte zavařovací skleničky a zalijte je tukem (ideální je sádlo nebo kvalitní olej) nebo vlastní šťávou. Nad povrchem nechte pod víčkem vzduchovou mezeru. Po uzavření sterilujte v zavařovacím hrnci ve vodní lázni při 95 °C asi hodinu. Zchlaďte. Za dva dny pak sterilaci opakujte. Obsah sklenic je pak lepší spotřebovat najednou, proto používáme sklenice s menším obsahem.

  • Naložte je do octa

    Houby
    Autor: profimedia.cz
    Nakládání hub do různých nálevů prodlužuje jejich trvanlivost, ale také umožňuje přidáním různých ingrediencí ovlivnit a upravit jejich chuť. Do octových roztoků můžete naložit téměř všechny druhy jedlých hub, musí být ale tvrdé a zdravé.

    Jak na to:

    Doubře očištěné houby povařte asi 3 minuty v osolené vodě. Slijte je, nechte okapat, vložte do sklenic a zalijte čistým vychladlým nálevem, který jste si předtím uvařili z vody, octu, cukru, soli a koření. Na nálev pro 1 kg hub potřebujeme 250 ml vody, 60 ml octa, 1 lžičku cukru, několik kuliček pepře a nového koření, hořčičné semínko, 1 bobkový list, sůl. Houby můžete také proložit kolečky cibule, případně zeleniny povařené v osolené vodě. Sterilujte 20 minut při 90 °C.

  • Zakonzervujte je do soli

    Houby
    Autor: profimedia.cz
    I tuhle metodu používaly už naše prababičky. Její drobnou nevýhodou je ale vysoká koncentrace soli. Takhle zakonzervované houby se používají jen na polévky a na omáčky, i tak je ale potřeba před kuchyňskou úpravou přebytky soli z hub odstranit prolitím vodou, čímž se z nich ztrácejí aromatické a chuťové látky.

    Jak na to:

    Vždy používejte jen tvrdé, zdravé a raději mladší a plodnice. Nakrájejte je, rozložte a nechte mírně zavadnout. Mezitím v troubě na plechu vysušte sůl. Zavadlé houby v míse nebo pekáčku promíchejte se solí. Na 1 kg zavadlých hub potřebujete 250 g soli. Houby pustí vodu, ta rozpustí sůl, takže vznikne poněkud nevábná hnědá kaše. Občas ji promíchejte a udržujte v teple, aby se voda odpařovala. Asi za dva dny jsou sůl i houby suché, když je nalomíte, musí praskat. Přes hrubší síto sůl prosijte. Nevyhazujte ji! Je sice hnědá, ale krásně voní a má skvělé využití v kuchyni. Houby uložte do sklenic s pevným uzávěrem.

Klíčová slova:  houby
Diskuse ke článku
.