Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

9 zaručených triků, jak udržet květiny ve váze déle čerstvé a svěží

  • Z kytice řezaných květin se můžete těšit mnohem déle, když vyzkoušíte osvědčené triky našich babiček.
    1. června 2014 | 10:20

    Svěšené hlavičky, opadávající okvětní lístky, listy bez lesku... Také tak ráda dostáváte kytice a mrzí vás, že se s nimi musíte už třetí den rozloučit? Odteď už si je budete užívat podstatně déle. Poradíme vám, jak vám běžné domácí ingredience pomohou udržet kytici déle zářivou, krásnou a svěží po několik dalších dní.

  • Využijte zbytky limonády

    Krásná kytice vám při správné péči vydrží dlouho.
    Autor: Shutterstock.com
    Nevylévejte zbytky limonády, která už ztratila všechny bublinky, takže by vám už vůbec nechutnala! Využijte ji a nalijte asi 1/4 šálku do vody ve váze plné řezaných květin. Cukr obsažený v limonádě způsobí, že květy vydrží déle. Pokud máte skleněnou průhlednou vázu a chcete, aby voda v ní zůstala čistá, použijte čirou limonádu, jako Sprite nebo 7-Up.
  • Postříkejte je lakem na vlasy

    Puget růží nemusíte ničím doplňovat. Stačí jen ony samotné a kytice je naprosto dokonalá.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Stejně jako s ním udržujete svůj účes déle dokonalý, pomůže vám lak na vlasy také s tím, že řezané květiny budou vypadat déle čerstvé. Z asi pětadvaceti centimetrů kytici na spodní straně listů a okvětních lístků rychle posprejujte.
  • Kápněte k nim jablečný ocet

    Váza s čirého skla se dokonale hodí k ostatním drobnostem na stole a dává vyniknout barevné kytici.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM, PROFIMEDIA.CZ
    Další osvědčenou metodou, která skvěle funguje, je přidání 2 polévkových lžíc jablečného octa s rozpuštěnými 2 lžícemi cukru do vody ve váze ještě před tím, než do ní naaranžujete květiny. Pro zvýšení dlouhověkosti květiny ale nezapomeňte měnit vodu s tímhle elixírem každých pár dní.
  • Dopřejte jim trochu alkoholu

    sss
    Autor: profimedia.cz
    Tajemstvím, jak udržet řezané květiny co nejdéle čerstvé, je minimalizovat růst bakterií ve vodě a poskytnout jim náhradu výživy, kterou by květina dostávala, kdyby nebyla uříznutá. Pro zaručenou antibakteriální akci přilijte několik kapek vodky (nebo nějakého jiného čistého alkoholu) do vody ve váze spolu s 1 lžičkou cukru. Měňte vodu každý druhý den, pokaždé do ní přidejte osvěžující vodku a cukr.
  • Dejte jim aspirin

    Růže jsou nádherné, ale choulostivé. Studený průvan nesnesou.
    Autor: Profimedia.cz
    Je to osvědčený způsob, jak udržet růže a jiné řezané květiny déle čerstvé. Vhoďte rozdrcený aspirin do vody před tím, než do ní vložíte vaše květiny. Nezapomeňte ale měnit vody každých pár dní.
  • Podplaťte je!


    Svatební kytice pro nevěstu by měla být něžná a zároveň by měla něco vydržet
    Autor: profimedia.cz
    Vaše řezané květiny vydrží déle, pokud přidáte jakoukoliv měděnou minci a kostku cukru do vody ve váze. Měď způsobí, že se ve vodě budou tvořit okyselující látky, které brání růstu bakterií.
  • Hoďte jim kousek uhlí

    Do hranaté vázy z čirého skla dejte hortenzie v jedné barvě. Uvidíte, že i tak jednoduchá kytice je přímo neodolatelná.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Nejčastějším problémem, proč řezané květiny brzy uvadají, je kazící se voda. Jedním z osvědčených triků je dát do vody ve váze kousek dřevěného uhlí. To dezinfikuje vodu a zabraňuje zahnívání stvolů.
  • Okořeňte jim život

    Do okna, za kterým září zelená tráva, se nejlépe hodí bílé pivoňky ve váze z čirého skla.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM, PROFIMEDIA.CZ
    Stejnou službu jako uhlí udělá i vhozený stroužek obyčejného česneku. Voda zůstane krásně čirá a nekazí se. Naše babičky tenhle trik používaly často.
  • Přidejte bělidlo

    Střelce vždycky potěší kala (Zantedeschia)
    Autor: Holandská květinová kancelář
    Čerstvě řezané květiny vydrží déle, pokud přidáte 1/4 lžičky bělidla na litr vody ve váze. Další populární recept radí přidat 3 kapky bělidla a 1 lžičku cukru na 1 litr vody. Bělidlo pomůže udržet vodu stále křišťálově čistou a zamezí růstu bakterií.

     

Diskuse ke článku
.