Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Umíte vzít život do vlastních rukou? Jak na to, poradí nejžádanější americký kouč - Deepak Chopra

13. května 2014 | 16:37
Prezentace klienta |

Deepak Chopra  je nejen uznávaným lékařem, úspěšným spisovatelem a oceňovaným odborníkem na zdravý životní styl, ale především vyhledávaným osobním a osobnostním koučem a poradcem. Stal se jedním z nejžádanějších učitelů ve Spojených státech, se žádostí o konzultace se na něj obracejí desetitisíce lidí, mezi jeho klienty patří americké i evropské celebrity. 15. května uvede v pražské Lucerně přednášku na téma „Budoucnost zdravého a úspěšného života“, tedy o tom, jak dosáhnout spokojenosti a úspěchu v životě – po stránce emoční, intelektuální, fyzické  nebo finanční.

Deepak Chopra se narodil v roce 1946 v Indii, v roce 1968 odešel do USA, kde se věnoval lékařské praxi jako endokrinolog a později se stal vedoucím lékařem v Boston Regional Medical Center. Zde si začal uvědomovat, jak jsou praktiky západní medicíny limitující a jak silně se západní medicína v praxi spoléhá pouze na farmaceutika. Rozhodl se pro radikální změnu - dal v nemocnici výpověď a začal se hlouběji věnovat celostní medicíně, ájurvédě, józe a technikám transcendentální meditace.  Později založil Centrum zdraví a  Americkou asociaci ájurvédské medicíny.

Je autorem více než 75 knih, které byly přeloženy do 35 jazyků, a jejichž celosvětový náklad přesáhl 20 milionů výtisků. Deník New York Times označil 21 Choprových knih za bestsellery v oblasti beletrie a literatury faktu. 
Ve svých knihách se zabývá střetem moderní vědy se spiritualitou, tajemstvím naší existence, ale také naším vztahem k duchovnu, snaží se proniknout co nejhlouběji k lidské duši. Chopra čerpá z moudrosti staré filozofie i z poznatků moderní vědy, aby nám pomohl pochopit a vnímat naši skutečnou povahu. Nabízí návody, jak dosáhnout zdraví nebo úspěchu v životě. Je také pravidelným přispěvatelem San Francisco Chronicle a Washington Post. V roce 2011 se pustil do neobvyklého projektu - vytvořil počítačovou hru s názvem Leela (v sanskrtu „hrát“), díky které můžete před obrazovkou meditovat a procvičit tělo - cvičit jógové pozice, trénovat správné dýchání během meditace nebo harmonizovat čakry.

Zdraví a léčení

Chopra vytvořil vlastní filosofii léčení, která propojuje tradiční východní léčitelské umění s tím nejlepším, co nabízí západní medicína. Základním pilířem zdraví je podle něj propojení mysli a těla a péče o jejich rovnováhu. Lidé musí tuto rovnováhu udržovat a starat se o obě stránky - fyzickou i psychickou.   

Ve svých knihách popisuje proces vzájemného ovlivňování mysli a těla s výčtem mnohých klinicky provedených příkladů a výsledků výzkumů. Zabývá se otázkou, proč většinu lidí na světě postihují takové nemoci, jako je obezita, sexuální poruchy, mozková mrtvice, rakovina atd., hledá příčiny těchto onemocnění a shrnuje, co přinesly obvyklé terapeutické postupy nebo jaké jsou další léčebné možnosti. Velký potenciál nabízí například pestrá strava a dieta, kvalitní odpočinek a spánek, dobré návyky a zdravý životní styl.

Je stárnutí nutností?

O stárnutí lidí tvrdí, že vše spočívá v naší perspektivě - v našem přesvědčení, které má vliv na náš biologický věk. Jedna z věcí, kterou pro sebe musíme udělat je, že se osvobodíme od naší současné zkušenosti, která je vlastně naším vězením.
Proslulý je pokus se skupinou seniorů: Skupina sedmdesátiletých lidí strávila několik týdnů v prostředí, ve kterém byla simulována padesátá léta. Účastníci pokusu se měli chovat tak, jak by se chovali před lety – promítaly se jim filmy z tohoto období, měli k pouze dobové dispozici časopisy, dostali oděvy podle tehdejší módy, poslouchali hudbu padesátých let, atd. Na začátku a na konci experimentu bylo účastníkům provedeno mnoho tělesných testů (měřila se výška těla, hustota svalů, síla hmatu, délka prstů, krevní tlak, atd.).  Již za několik týdnů proces stárnutí zastavil, tělesná výška, síla hmatu a hustota svalů se zvýšily, krevní tlak se stabilizoval. Mnozí se cítili tak nabiti energií, že chtěli jít tancovat. Vesele se bavili dlouho do noci a byli stále čilejší. A to vše jen proto, že věřili, že jsou opravdu o třicet let mladší. Při srovnání fotografií pořízených před a po pokusu vykazovali tito lidé v obličeji omlazení tak o 5 a více let.

Úspěch podle Deepaka Chopry

Deepak Chopra dospěl k přesvědčení, že je v možnostech každého člověka žít obohacující, sebevědomý a plný život. Dosažení tohoto stavu je obtížný úkol, k jehož naplnění potřebujete odvahu, silnou vůli, ale často také radu či návod – potřebujete vlastní řešení. Existuje vždy východisko pro každý problém, kterému musíte čelit, ať už se jedná o ztrátu zaměstnání, finanční problémy, problémy ve vztazích, zdravotní problémy nebo jiná dilemata.

Úspěch v životě zahrnuje mnoho aspektů: dobré zdraví, energii a životní optimismus, zdravé vztahy, tvůrčí svobodu, emocionální a psychickou vyrovnanost, pocit pohody a klid mysli, materiální bohatství je jen jednou z jeho složek. Úspěch představuje cestu, růst, tedy postupné uskutečňování cílů a naplňování osobních přání, nikoli místo určení.

Deepak Chopra a osobnosti

Deepak bývá častým hostem různých televizních a rozhlasových talkshow, sám provozuje Deepak Chopra Radio, zaměřené na rozhovory o zdraví, úspěchu, lásce, sexualitě a vztazích, s Oprah Winfrey pořádá online meditační kurzy „21-day Meditation Challenge“.  Se žádostí o odborné konzultace se na něj obracejí známé osobnosti, např. Dave Stewart, Lady Gaga, 50Cent, Orlando Bloom, Elizabeth Taylor, Goldie Hawn a další. Mezi jeho klienty patří Madonna, Michail Gorbačov nebo Hilary a Bill Clintonovi. Bulvár jej označuje za nejlépe placeného guru světa. 
Mezi jeho blízké přátele patřil i Michael Jackson, který byl podle Chopry názorným příkladem paradoxu mnoha světově známých interpretů: ve své podstatě velice plachý introvert, který nejraději trávil většinu času sám v koutě, se svými dětmi. O slavných osobnostech, se kterými je v kontaktu, říká, že mají vedle svých specifických darů, jednu společnou věc: nejistotu. Hvězda světového měřítka zažívá spoustu nejistoty a cítí se jen tak dobře, jak dobrý byl jejich poslední hit. Společnost umístí talentované lidi na piedestal a oni se pak cítí pod neustálým tlakem - laťku buď udržovat, nebo ještě  lépe - zvedat.

Slovo na závěr

Ctirad Hemelík, ředitel pořádající společnosti Felicius Media říká:  „Já osobně vnímám Deepaka jako nejlepšího průvodce aktivních lidí. Tedy těch, kteří chtějí, aby jejich život měl smysl a poslání – a to nejen pro ně samotné, ale i pro okolní svět. Jinak řečeno těch, kteří vědí, že pro to musí něco udělat.  Jsou to na první pohled snadné kroky, ale jejich realizace pro nás v dnešní uspěchané době nemusí být lehká. Deepak je pro mě tím, kdo tyto kroky umí popsat a zformulovat do jednoduchých rad a doporučení. A pro mě je tím nejlepším. To je ten hlavní důvod, proč jsem sedm dlouhých let pracoval na možnosti jeho návštěvy v České republice. Jsme rádi, že Deepak pražskou přednášku zařadil do svého evropského turné a mohou se s ním seznámit také čeští zájemci. Mají tak jedinečnou možnost osobně zažít a poznat člověka, který udává tón všem ostatním.“

Neváhejte a zakupte si vstupenky co nejdříve, již jsou téměř vyprodané!

Více informací a mediakit na www.deepakchopra.cz

Vstupenky na přednášku: www.vstupenkov.cz